Pieczeń wieprzowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczeń wieprzowa

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

500 gramów

1 pęczek

300 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1 szklanka

3 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab umyj i włóż do garnka. Włoszczyznę oczyść i pokrój kostkę. Zalej wodą tak, aby wszystko przykryła. Gotuj przez 50 minut.

Krok 2

Obierz i umyj ziemniaki. Każdego przekrój na połowę. Przygotowane ziemniaki smaż na rozgrzanym oleju, posól i popieprz do smaku.

Krok 3

Szpinak umyj i pokrój na średnie kawałki.

Krok 4

Obierz cebulę i pokrój w kostkę, podduś na tłuszczu na złoty kolor i dodaj mąkę, zasmaż.

Krok 5

Dodaj śmietanę i szklankę rosołu od gotowania mięsa. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Krok 6

Wrzuć rozdrobniony szpinak i wszystko gotuj ok. 5 minut. Dodaj sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz.

Krok 7

Schab ułóż z ziemniakami na półmisku, polej sosem.

garlic

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa kapuśniak
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej