Pieczeń wieprzowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczeń wieprzowa

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

500 gramów

1 pęczek

300 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1 szklanka

3 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab umyj i włóż do garnka. Włoszczyznę oczyść i pokrój kostkę. Zalej wodą tak, aby wszystko przykryła. Gotuj przez 50 minut.

Krok 2

Obierz i umyj ziemniaki. Każdego przekrój na połowę. Przygotowane ziemniaki smaż na rozgrzanym oleju, posól i popieprz do smaku.

Krok 3

Szpinak umyj i pokrój na średnie kawałki.

Krok 4

Obierz cebulę i pokrój w kostkę, podduś na tłuszczu na złoty kolor i dodaj mąkę, zasmaż.

Krok 5

Dodaj śmietanę i szklankę rosołu od gotowania mięsa. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Krok 6

Wrzuć rozdrobniony szpinak i wszystko gotuj ok. 5 minut. Dodaj sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz.

Krok 7

Schab ułóż z ziemniakami na półmisku, polej sosem.

garlic

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej