Składniki
1 kilogram
500 gramów
1 pęczek
300 gramów
2 sztuki
1 łyżka
1 szklanka
3 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schab umyj i włóż do garnka. Włoszczyznę oczyść i pokrój kostkę. Zalej wodą tak, aby wszystko przykryła. Gotuj przez 50 minut.
Krok 2
Obierz i umyj ziemniaki. Każdego przekrój na połowę. Przygotowane ziemniaki smaż na rozgrzanym oleju, posól i popieprz do smaku.
Krok 3
Szpinak umyj i pokrój na średnie kawałki.
Krok 4
Obierz cebulę i pokrój w kostkę, podduś na tłuszczu na złoty kolor i dodaj mąkę, zasmaż.
Krok 5
Dodaj śmietanę i szklankę rosołu od gotowania mięsa. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Krok 6
Wrzuć rozdrobniony szpinak i wszystko gotuj ok. 5 minut. Dodaj sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz.
Krok 7
Schab ułóż z ziemniakami na półmisku, polej sosem.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej