Pieczeń wieprzowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczeń wieprzowa

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

500 gramów

1 pęczek

300 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1 szklanka

3 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab umyj i włóż do garnka. Włoszczyznę oczyść i pokrój kostkę. Zalej wodą tak, aby wszystko przykryła. Gotuj przez 50 minut.

Krok 2

Obierz i umyj ziemniaki. Każdego przekrój na połowę. Przygotowane ziemniaki smaż na rozgrzanym oleju, posól i popieprz do smaku.

Krok 3

Szpinak umyj i pokrój na średnie kawałki.

Krok 4

Obierz cebulę i pokrój w kostkę, podduś na tłuszczu na złoty kolor i dodaj mąkę, zasmaż.

Krok 5

Dodaj śmietanę i szklankę rosołu od gotowania mięsa. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Krok 6

Wrzuć rozdrobniony szpinak i wszystko gotuj ok. 5 minut. Dodaj sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz.

Krok 7

Schab ułóż z ziemniakami na półmisku, polej sosem.

garlic

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej