Cukinia w panierce (w cieście) - przepis: smażona | Przepisy.pl pixel

Cukinia w panierce z czosnkowym dipem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 opakowanie

50 gramów

2 łyżki

2 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię umyj, osusz i pokrój w grube plastry – grubość ok 1-2 cm.

Krok 2

Mąkę wymieszaj z 50 ml wody. Każdy z plastrów cukinii zanurz najpierw w mieszance wody z mąką, a następnie w panierce Fix Knorr chrupiący kurczak z papryką.

Krok 3

Otoczone w panierce plastry cukinii smaż w dobrze rozgrzanym tłuszczu do momentu, aż nabiorą pięknego złotego koloru. Cukinia w panierce z czosnkowym dipem jest gotowa!

Krok 4

Przygotuj sos. Wymieszaj majonez Hellmann's babuni z jogurtem naturalnym i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dla smaku możesz doprawić całość solą, pieprzem lub przyprawą tzatziki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz nieco zmodyfikować przepis, do panierki możesz dodać łyżkę czarnuszki lub ser parmezan. Cukinia w panierce z czosnkowym dipem zyska wtedy bardziej oryginalny smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia w panierce z czosnkowym dipem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia w panierce z czosnkowym dipem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia w panierce z czosnkowym dipem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia w panierce z czosnkowym dipem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia w panierce z czosnkowym dipem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia w panierce z czosnkowym dipem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia w panierce z czosnkowym dipem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia w panierce z czosnkowym dipem Cukinia w panierce z czosnkowym dipem

Cukinia, nazywana także kabaczkiem, to smaczne warzywo, które możesz wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. My proponujemy przygotowanie go w formie talarków z aromatycznym sosem czosnkowym. Próbowałeś kiedyś takiego połączenia? Jeżeli nie, to zapoznaj się z przepisem cukinia w panierce z czosnkowym dipem, a z pewnością zostanie w Twoim menu na dłużej. Będziesz potrzebować tylko kilku składników: cukinii, mąki pszennej, opakowania Fix Knorr panierka chrupiący kurczak z papryką, oleju rzepakowego, czosnku oraz jogurtu.

Dla kogo?

Cukinia w panierce z czosnkowym dipem to idealna opcja dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni długich godzin. Niecałe 30 minut i danie pojawi się na Twoich talerzach. Nie jesteś mistrzem gotowania? A może dopiero rozpoczynasz swoją przygodę w kuchni? Nie martw się, nasz przepis jest tak prosty, że poradzisz sobie z nim bez problemu!

Na jaką okazję?

Cukinia w panierce z czosnkowym dipem to świetna przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Musisz jednak przygotować większą ilość porcji, ponieważ jest tak pyszna, że bardzo szybko znika z talerzy.

Czy wiesz, że?

Cukinia w panierce z czosnkowym dipem smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nawet jeśli wystygnie, nie musisz martwić się, że straciła swoje walory smakowe.

Dla urozmaicenia:

Czosnkowy dip doda aromatu i lekko ostrego smaku cukinii w panierce! Możesz kupić go w sklepie, jednak my polecamy przygotowanie tego dodatku w domu. Zajmie Ci to maksymalnie kilka minut!