Penne z brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Penne z brokułami

w stylu bolońskim

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

21

533 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

264 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

388 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 opakowanie

300 gramów

0.5 sztuki

250 gramów

1 sztuka

4 łyżki

3 łyżki

5 listki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie i odcedź. Brokuły podziel na niewielkie różyczki i ugotuj.

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki pokrojone w plastry, dodaj mięso i smaż do momentu odparowania wody.

Krok 3

Fix wymieszaj ze szklanką zimnej wody i wlej na patelnię z mięsem. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze kilka minut.

Krok 4

Pod koniec dodaj ugotowany makaron i brokuły. Wszystko razem wymieszaj i zagotuj. Gotowe danie wyłóż na talerze, posyp serem i udekoruj listkami ziół. Tip: Jeśli lubisz ostre potrawy, możesz dodać do sosy posiekane chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Penne z brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Penne z brokułamiPenne z brokułami

Bolognese to sos pomidorowo-mięsny, którego historia sięga czasów średniowiecza. Jego nazwa wywodzi się od włoskiego miasta Bolonia. Tradycyjnie do jego przygotowywania wykorzystywano mięso pokrojone na bardzo drobne kawałki, obecnie jednak przyrządza się go z mięsa mielonego, najczęściej wieprzowego lub wołowego. Do zrobienia tej potrawy wykorzystać możesz także boczek, kiełbasę oraz tak zwaną włoszczyznę, czyli seler, marchewkę i pietruszkę. Ale można eksperymentować i dac inne warzywa np. brokuły. Sos boloński gotuje się na wolnym ogniu, przez trzy – cztery godziny, od czasu do czasu mieszając. Jeśli jednak nie masz tyle czasu, możesz wykorzystać Fix Spaghetti Bolognese Knorr, sos będzie tak samo dobry, a na jego przygotowanie poświęcisz o wiele mniej czasu. Chrupkości potrawie nada ugotowany brokuł. Na koniec przypraw całość solą oraz pieprzem i posyp ulubionymi ziołami. Smacznego!