Penne z brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Penne z brokułami

w stylu bolońskim

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

28

heart
781 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

327 osób wydrukowało

Pobierz pdf

626 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 opakowanie

300 gramów

0.5 sztuki

250 gramów

1 sztuka

4 łyżki

3 łyżki

5 listki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie i odcedź. Brokuły podziel na niewielkie różyczki i ugotuj.

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki pokrojone w plastry, dodaj mięso i smaż do momentu odparowania wody.

Krok 3

Fix wymieszaj ze szklanką zimnej wody i wlej na patelnię z mięsem. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze kilka minut.

Krok 4

Pod koniec dodaj ugotowany makaron i brokuły. Wszystko razem wymieszaj i zagotuj. Gotowe danie wyłóż na talerze, posyp serem i udekoruj listkami ziół. Tip: Jeśli lubisz ostre potrawy, możesz dodać do sosy posiekane chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Penne z brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Penne z brokułamiPenne z brokułami

Bolognese to sos pomidorowo-mięsny, którego historia sięga czasów średniowiecza. Jego nazwa wywodzi się od włoskiego miasta Bolonia. Tradycyjnie do jego przygotowywania wykorzystywano mięso pokrojone na bardzo drobne kawałki, obecnie jednak przyrządza się go z mięsa mielonego, najczęściej wieprzowego lub wołowego. Do zrobienia tej potrawy wykorzystać możesz także boczek, kiełbasę oraz tak zwaną włoszczyznę, czyli seler, marchewkę i pietruszkę. Ale można eksperymentować i dac inne warzywa np. brokuły. Sos boloński gotuje się na wolnym ogniu, przez trzy – cztery godziny, od czasu do czasu mieszając. Jeśli jednak nie masz tyle czasu, możesz wykorzystać Fix Spaghetti Bolognese Knorr, sos będzie tak samo dobry, a na jego przygotowanie poświęcisz o wiele mniej czasu. Chrupkości potrawie nada ugotowany brokuł. Na koniec przypraw całość solą oraz pieprzem i posyp ulubionymi ziołami. Smacznego!