
Składniki
350 gramów
1 opakowanie
300 gramów
0.5 sztuki
250 gramów
1 sztuka
4 łyżki
3 łyżki
5 listki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie i odcedź. Brokuły podziel na niewielkie różyczki i ugotuj.
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki pokrojone w plastry, dodaj mięso i smaż do momentu odparowania wody.
Krok 3
Fix wymieszaj ze szklanką zimnej wody i wlej na patelnię z mięsem. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze kilka minut.
Krok 4
Pod koniec dodaj ugotowany makaron i brokuły. Wszystko razem wymieszaj i zagotuj. Gotowe danie wyłóż na talerze, posyp serem i udekoruj listkami ziół. Tip: Jeśli lubisz ostre potrawy, możesz dodać do sosy posiekane chilli.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Penne z brokułami
Bolognese to sos pomidorowo-mięsny, którego historia sięga czasów średniowiecza. Jego nazwa wywodzi się od włoskiego miasta Bolonia. Tradycyjnie do jego przygotowywania wykorzystywano mięso pokrojone na bardzo drobne kawałki, obecnie jednak przyrządza się go z mięsa mielonego, najczęściej wieprzowego lub wołowego. Do zrobienia tej potrawy wykorzystać możesz także boczek, kiełbasę oraz tak zwaną włoszczyznę, czyli seler, marchewkę i pietruszkę. Ale można eksperymentować i dac inne warzywa np. brokuły. Sos boloński gotuje się na wolnym ogniu, przez trzy – cztery godziny, od czasu do czasu mieszając. Jeśli jednak nie masz tyle czasu, możesz wykorzystać Fix Spaghetti Bolognese Knorr, sos będzie tak samo dobry, a na jego przygotowanie poświęcisz o wiele mniej czasu. Chrupkości potrawie nada ugotowany brokuł. Na koniec przypraw całość solą oraz pieprzem i posyp ulubionymi ziołami. Smacznego!