Penne z sosem grzybowo-serowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Penne z sosem grzybowo-serowym

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

2

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

0.5 kilograma

1 sztuka

100 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

100 gramów

4 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Krok 2

Cebulę obieramy, kroimy w drobniutka kosteczkę i szklimy na oliwie.

Krok 3

Grzyby oczyszczamy, ścieramy na tarce i dodajemy do cebuli. Dusimy ok 30 min.

Krok 4

Dodajemy śmietanę i rozkruszony ser z niebieska pleśnią, pieprz, sól oraz rozkruszoną kostkę czosnkową. Mieszamy, chwilę jeszcze dusimy. Makaron łączymy z sosem grzybowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne z sosem grzybowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne z sosem grzybowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne z sosem grzybowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne z sosem grzybowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne z sosem grzybowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne z sosem grzybowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne z sosem grzybowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Penne z sosem grzybowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej