Zapiekanka z kabanosem - makaronowa: przepis | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa z kabanosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
122 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

250 gramów

800 mililitrów

1 łyżeczka

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kabanosy pokrój na mniejsze kawałki, pieczarki w cząstki i całość dobrze podsmaż.

Krok 2

Wlej wodę, zagotuj i dodaj makaron z opakowania nudle Knorr.

Krok 3

Dodaj również przyprawę z opakowania nudle Knorr i oregano. Całość zagotuj, dokładnie mieszając. Gotuj ok. 8-10 minut.

Krok 4

Potrawę przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp startym serem. Zapiekaj w rozgrzanym do 220 °C piekarniku przez 10-15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z kabanosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z kabanosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z kabanosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z kabanosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z kabanosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z kabanosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z kabanosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa z kabanosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka makaronowa z kabanosemZapiekanka makaronowa z kabanosem

Zapiekanka makaronowa z kabanosem to szybki sposób na codzienny obiad. Spróbuj, jak smakuje danie przygotowane według naszego przepisu, w którym klasyczna polska wędlina połączona jest z aromatycznymi grzybami oraz sosem gulaszowym. Jego pomidorowo-paprykowy smak świetnie pasuje do każdego rodzaju kabanosów – do dania możesz wykorzystać zarówno wieprzowe, jak i drobiowe. Zacznij od podsmażenia kiełbasek i pieczarek, by kabanosy zyskały chrupkość, a grzyby lekko się zarumieniły. Dodaj wodę, przyprawy potrzebne do przyrządzenia sosu, a następnie ugotuj makaron razem z dodatkami, dzięki czemu połączą się ze sobą wszystkie smaki. Po kilku minutach przełóż całość do naczynia żaroodpornego i posyp startym żółtym serem. Dobrze będzie pasować pikantny cheddar albo popularny ser typu gouda. Zapiekanka makaronowa z kabanosem będzie gotowa, kiedy ser zacznie się rumienić. Gotowe danie podawaj z pikantnym ketchupem albo sosem czosnkowym, pasować będą też różnego rodzaju surówki. Polecamy to danie – smacznego!