Jajecznica z szynka i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajecznica z szynka i cukinią

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 szczypty

2 szczypty

10 sztuk

0.25 pęczka

2 łyżki

20 dekagramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na niezbyt mocno rozgrzanej oliwie.

Krok 2

Cukinię myjemy i kroimy w ćwierćplasterki, dodajemy do zrumienionej szynki i podsmażamy ok minuty.

Krok 3

Do miski wbijamy jajka. Roztrzepujemy je z solą, pieprzem, rozkruszoną kostką czosnkową oraz posiekaną natką pietruszki.

Krok 4

Jajka wylewamy na patelnię. Smażymy cały czas mieszając aż jajecznica się zetnie.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajecznica z szynka i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajecznica z szynka i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajecznica z szynka i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajecznica z szynka i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajecznica z szynka i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajecznica z szynka i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajecznica z szynka i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajecznica z szynka i cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej