Zapiekanka z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z cukinią

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

750 gramów

null

null

2 sztuki

2 łyżki

1 szklanka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry. Gotuj je przez 5 minut w osolonej wodzie.

Krok 2

Cukinie bez obierania pokrój w cienkie plastry.

Krok 3

Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką masła.

Krok 4

W naczyniu żaroodpornym ułóż najpierw ugotowane ziemniaki, następnie cukinię. Całość zalej śmietaną wymieszaną z jajkami. Na wierzch połóż piórka masła.

Krok 5

Zapiekaj przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej