Zapiekanka z porami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z porami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

179 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

131 osób wydrukowało

Pobierz pdf

225 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

1 opakowanie

200 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

30 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Okrągłą formę do pieczenia posmaruj margaryną. Następnie wyłóż ciastem francuskim i ponakłuwaj widelcem. Piecz 10 minut w piekarniku w 200 °C.

Krok 2

Pory umyj, pokrój w 2-3 cm długości kawałki i sparz krótko we wrzącej wodzie.

Krok 3

Piersi pokrój w grubą kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie, oprósz solą i pieprzem.

Krok 4

Fix Świderki z kurczakiem w sosie serowym Knorr wymieszaj z wodą oraz śmietaną i zagotuj.

Krok 5

Pora oraz mięso ułóż w formie z zapieczonym spodem. Następnie wlej przygotowany sos Knorr. Całość posyp parmezanem i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 25-30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z porami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z porami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z porami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z porami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z porami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z porami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z porami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z porami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kurczak ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej