Letnia zapiekanka z kalarepkami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Letnia zapiekanka z kalarepkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szklanka

1 szczypta

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

500 gramów

3 sztuki

100 gramów

2 łyżki

500 gramów

1 szczypta

1 szczypta

300 gramów

1 szczypta

3 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę pokrój w krążki. Kalarepy przekrój na pół i pokrój w półkrążki. Liście poszatkuj. Parówki pokrój w paski.

Krok 2

Warzywa z wędliną przełóż na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmaż. Dopraw solą, pieprzem, papryką, szczyptą cukru, cząbrem oraz rozmarynem.

Krok 3

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i pokrój w talarki po ostygnięciu.

Krok 4

Pieczarki i cebulę posiekaj. Podsmaż na patelni. Mięso mielone zagnieć z majerankiem i również podsmaż na patelni.

Krok 5

Ułóż składniki warstwowo w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem: ziemniaki, mięso mielone, część warzyw z wędliną, pieczarki z cebulą.

Krok 6

Zalej sosem beszamelowym. Przykryj resztą warzyw z wędliną.

Krok 7

Zapiekaj 15 minut w rozgrzanym piekarniku. Oprósz startym serem i udekoruj natką.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Letnia zapiekanka z kalarepkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Letnia zapiekanka z kalarepkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Letnia zapiekanka z kalarepkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Letnia zapiekanka z kalarepkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Letnia zapiekanka z kalarepkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Letnia zapiekanka z kalarepkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Letnia zapiekanka z kalarepkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej