
Składniki
500 gramów
3 sztuki
1 szczypta
2 łyżki
3 sztuki
1 szczypta
300 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
100 gramów
3 sztuki
500 gramów
1 sztuka
3 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę pokrój w krążki. Kalarepy przekrój na pół i pokrój w półkrążki. Liście poszatkuj. Parówki pokrój w paski.
Krok 2
Warzywa z wędliną przełóż na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmaż. Dopraw solą, pieprzem, papryką, szczyptą cukru, cząbrem oraz rozmarynem.
Krok 3
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i pokrój w talarki po ostygnięciu.
Krok 4
Pieczarki i cebulę posiekaj. Podsmaż na patelni. Mięso mielone zagnieć z majerankiem i również podsmaż na patelni.
Krok 5
Ułóż składniki warstwowo w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem: ziemniaki, mięso mielone, część warzyw z wędliną, pieczarki z cebulą.
Krok 6
Zalej sosem beszamelowym. Przykryj resztą warzyw z wędliną.
Krok 7
Zapiekaj 15 minut w rozgrzanym piekarniku. Oprósz startym serem i udekoruj natką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej