Letnia zapiekanka z kalarepkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Letnia zapiekanka z kalarepkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

3 sztuki

1 szczypta

300 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

100 gramów

3 sztuki

500 gramów

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę pokrój w krążki. Kalarepy przekrój na pół i pokrój w półkrążki. Liście poszatkuj. Parówki pokrój w paski.

Krok 2

Warzywa z wędliną przełóż na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmaż. Dopraw solą, pieprzem, papryką, szczyptą cukru, cząbrem oraz rozmarynem.

Krok 3

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i pokrój w talarki po ostygnięciu.

Krok 4

Pieczarki i cebulę posiekaj. Podsmaż na patelni. Mięso mielone zagnieć z majerankiem i również podsmaż na patelni.

Krok 5

Ułóż składniki warstwowo w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem: ziemniaki, mięso mielone, część warzyw z wędliną, pieczarki z cebulą.

Krok 6

Zalej sosem beszamelowym. Przykryj resztą warzyw z wędliną.

Krok 7

Zapiekaj 15 minut w rozgrzanym piekarniku. Oprósz startym serem i udekoruj natką.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Letnia zapiekanka z kalarepkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Letnia zapiekanka z kalarepkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Letnia zapiekanka z kalarepkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Letnia zapiekanka z kalarepkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Letnia zapiekanka z kalarepkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Letnia zapiekanka z kalarepkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Letnia zapiekanka z kalarepkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Letnia zapiekanka z kalarepkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Carpaccio z buraków
czas przygotowania
100 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej