Rogaliki bez drożdży – przepis: szybkie, puszyste | Przepisy.pl pixel

Rogaliki bez drożdży

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

71

heart
244 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
150 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

203 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

510 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

200 gramów

250 mililitrów

200 gramów

2 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz wlewamy śmietanę. Zagniatamy ciasto do połączenia się składników.

Rogaliki bez drożdży - Krok 1

Krok 2

Formujemy z niego kulę i wkładamy na min 1 h do lodówki.

Rogaliki bez drożdży - Krok 2

Krok 3

Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na cienki placek.

Rogaliki bez drożdży - Krok 3

Krok 4

Każdy placek za pomocą noża dzielimy na 8 części. Na środku układamy po 1/2 łyżeczki konfitury.

Rogaliki bez drożdży - Krok 4

Krok 5

Każdy trójkąt zwijamy zaczynając od szerszej części.

Rogaliki bez drożdży - Krok 5

Krok 6

Rogaliki układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 180 C ok 25 min do zarumienienia. Po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Rogaliki bez drożdży - Krok 6
18

Opinie o przepisie

  • Magda

    Magda , 11.11.2025

    Czy pieczemy na termoobiegu? Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Karolina

    Karolina , 14.10.2025

    A jogurt grecki może być zamiast śmietany?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Małgorzata

    Małgorzata , 25.09.2025

    Super są te rogaliki. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ada

    Ada , 16.09.2025

    A czy można zamiast śmietany dać jogurt naturalny?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Agnieszka

    Agnieszka , 24.08.2025

    Wczoraj robiłam te rogaliki pierwszy raz i jestem pod wrażeniem. Nigdy wcześniej nie zagniatalam ciasta, bo zawsze bałam się, że mi nie wyjdzie, że składniki się nie połączą. Ale wczoraj postanowiłam zaryzykować i udało się. Przepis jest wspaniały. Od razu pod palcami czuć było jak masło łączy się z mąką. Zrobiłam z dżemem truskawkowym i porzeczkowym. Rogaliki są przepyszne. Zniknęły w mgnieniu oka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nati

    Nati , 18.08.2025

    Super są

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paula

    Paula , 26.02.2025

    Jaka śmietana najlepsza

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Jaga

    Jaga , 25.01.2025

    Ogólnie nie wyglądały jak rogaliki ale to chyba mój błąd bo zrobilam za małe trójkąty ale przepyszne są

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miska

    Miska , 16.01.2025

    To jest smietanka słodka? Czy ta taka do zup kwasna?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Patrycja

    Patrycja , 07.11.2024

    Jaką pojemność ma szklanka w tym przepisie?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Wika

    Wika , 14.07.2022

    To bardzo łatwy i pyszny przepis! Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki bez drożdży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki bez drożdży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki bez drożdży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki bez drożdży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki bez drożdży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki bez drożdży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki bez drożdży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rogaliki bez drożdżyRogaliki bez drożdży

Każdy, kto choć raz próbował przygotować domowe rogaliki, ten wie, jak dużo czasu musimy poświęcić choćby na czekanie, aż ciasto drożdżowe wyrośnie, czyli podwoi swoją objętość. Jest na to sposób - spróbujcie rogalików bez drożdży! Przepis jest tak prosty, że z przygotowaniem tego deseru poradzi sobie każdy. Wystarczy połączyć kilka podstawowych składników, a następnie ciasto podzielić na niewielkie kawałki, z których powstaną najpierw trójkąty, a później pyszne rogaliki, wypełnione porzeczkową konfiturą. To idealne połączenie, gdyż słodycz rogalików bez drożdży równoważona jest przez nieco kwaskowy smak owoców. Jesteśmy pewni, że deser ten na stałe zagości w waszym menu. Nie pozostaje więc nic innego, jak tylko przygotować niezbędne składniki na te proste rogaliki bez drożdży i rozpocząć pieczenie. Smacznego!

Dla kogo?

Dla osób, które szukają coraz to nowych pomysłów na domowe łakocie.

Na jaką okazję?

Rogaliki bez drożdży świetnie sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji. Będą też świetnym uzupełnieniem imprezowego, deserowego menu. O przepisie nie zapominajcie także w sytuacji, gdy macie ochotę na coś słodkiego, co doskonale łączy się z popołudniową kawą. Rogaliki bez drożdży z nadzieniem możecie także zabrać ze sobą do pracy, jako pyszną przekąskę.

Czy wiesz, że?

Jedne z najpopularniejszych rogalików na świecie to croissanty. Ich francuska nazwa nie jest przypadkowa, ponieważ croissanty zostały wymyślone w 1839 roku w Paryżu. Autorem pierwszego przepisu był August Zang.

Dla urozmaicenia:

Konfiturę porzeczkową z przepisu na rogaliki bez drożdży możecie zastąpić dżemem lub marmoladą.