Rogaliki | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Rogaliki

4 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (4)

Ciasteczka z powidłami śliwkowymi
ratingratingratingratingrating

95

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Kruche ciasteczka z powidłami śliwkowymi w kształcie apetycznych rożków to pomysł na nieskompliko...
Francuskie rogaliki z jabłkami
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Nie ma nic prostszego niż desery przygotowywane z ciasta francuskiego. Poradzą sobie z nimi nawet...
Rogaliki bez drożdży
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
150 min.
Każdy, kto choć raz próbował przygotować domowe rogaliki, ten wie, jak dużo czasu musimy poświęci...

Ciekawostki i porady

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RogalikiRogaliki

Pasują do kawy, gorącej czekolady i owocowej herbaty, sprawdzą się też jako słodka przekąska, kiedy odwiedzą Cię niespodziewani goście. Rogaliki to jedna z najbardziej popularnych i uniwersalnych wersji ciasteczek. Mają różny skład, nadzienie, smak, a także wygląd. Na pewno przypadną do gustu wszystkim fanom słodkich przekąsek na ciepło. To oczywiście dobra propozycja również na przyjęcia oraz imprezy. Najczęściej nadziewa się je różnego rodzaju dżemami oraz konfiturami. Królują wśród nich: truskawkowa, malinowa, wiśniowa, śliwkowa, morelowa, ale też powidła z dyni czy pomarańczy. Jeśli nie masz zbyt wiele czasu na wypieki, możesz kupić gotowe ciasto francuskie, a jako farszu użyć ulubionej marmolady i w ten sposób przygotować szybką propozycję na deser. Ciasto do rogalików może być drożdżowe, kruche lub półkruche. Jako słodkie wnętrze świetnie sprawdzi się natomiast biały ser twarogowy z dodatkiem na przykład rodzynek, orzechów włoskich, daktyli lub migdałów. Rogaliki przygotowuje się również często bez nadzienia, skupiając się na smaku ciasta, do którego dodaje się kokos, starte migdały lub mak. Rogaliki świetnie smakują nadziewane świeżymi owocami, sprawdzają się tu szczególnie jabłka, gruszki, banany, truskawki, maliny, czerwone porzeczki czy jagody. Doskonale komponują się również z budyniem, czekoladą, masą waniliową, krówkową czy o smaku toffi. Można je ozdobić lukrem w różnych kolorach, posypać posiekanymi orzechami włoskimi, płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi, kandyzowanymi owocami lub kolorową dekoracyjną posypką. Masz ochotę na smaczne ciasteczka, które są dobrą propozycją na wiele okazji? Mamy dla Ciebie kilkanaście ciekawych przepisów i porad kulinarnych, dzięki którym krok po kroku przygotujesz pyszne rogaliki, niezależnie od pory roku. Wybierz te z żurawinowym nadzieniem, powidłami morelowymi, serem, wiśniami, marmoladą lub jabłkiem. Znajdź najlepszy przepis dla siebie i koniecznie podziel się z nami swoją opinią w komentarzu poniżej. Życzymy smacznego.