Rogaliki inne niż wszystkie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rogaliki inne niż wszystkie

Autor: Paulina Józefowicz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2.5 szklanki

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesiewany 2.5 szklanki mąki do miski

Krok 2

Dodajemy miękkie masło lub margarynę

Krok 3

Dodajemy serek homogenizowany

Krok 4

Dodajemy cukier waniliowy, szczyptę soli, proszek do pieczenia

Krok 5

Wszystko razem ugniatamy

Krok 6

Gotowe ciasto wałkujemy

Krok 7

Wycinamy trójkąty

Krok 8

Na każdym z trójkątów wykładamy po łyżeczce powideł śliwkowych

Krok 9

Zawijamy w rogaliki

Krok 10

Pieczemy 20 minut w 180°

Krok 11

Do ozdoby smarujemy lukrem z cukru pudru i cytryny i posypujemy ulubionymi dodatkami

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki inne niż wszystkie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki inne niż wszystkie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki inne niż wszystkie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki inne niż wszystkie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki inne niż wszystkie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki inne niż wszystkie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki inne niż wszystkie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rogaliki inne niż wszystkie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej