
Składniki
2.5 szklanki
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 opakowanie
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przesiewany 2.5 szklanki mąki do miski
Krok 2
Dodajemy miękkie masło lub margarynę
Krok 3
Dodajemy serek homogenizowany
Krok 4
Dodajemy cukier waniliowy, szczyptę soli, proszek do pieczenia
Krok 5
Wszystko razem ugniatamy
Krok 6
Gotowe ciasto wałkujemy
Krok 7
Wycinamy trójkąty
Krok 8
Na każdym z trójkątów wykładamy po łyżeczce powideł śliwkowych
Krok 9
Zawijamy w rogaliki
Krok 10
Pieczemy 20 minut w 180°
Krok 11
Do ozdoby smarujemy lukrem z cukru pudru i cytryny i posypujemy ulubionymi dodatkami
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej




























