Papryka faszerowana ryżem, mięsem i kurkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Papryka faszerowana ryżem, mięsem i kurkami

Autor: Piotrek

ratingratingratingratingrating

2

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

100 gramów

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

25 dekagramów

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryżu ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Kurki umyć i blanszować 3 minuty, przelać zimną wodą. Z papryki ściąć górną część i usunąć gniazda nasienne. Do miski wsypać ryż, dodać mięso mielone wołowo-wieprzowe, pokrojoną w kostkę cebulę, blanszowane kurki, skruszone mini kostki Knorr, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać, faszerować masą papryki.

Krok 2

Wstawić papryki do blaszki posypać pieprzem z wierzchu. Podlać szklanką wrzącej wody z dodatkiem bulionu drobiowego babuni z pietruszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i dusić 40 minut, a następnie na 10 minut włączyć jeszcze termoobieg. Wyjąć, podawać ciepłe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Papryka faszerowana ryżem, mięsem i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Papryka faszerowana ryżem, mięsem i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Papryka faszerowana ryżem, mięsem i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Papryka faszerowana ryżem, mięsem i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Papryka faszerowana ryżem, mięsem i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Papryka faszerowana ryżem, mięsem i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Papryka faszerowana ryżem, mięsem i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Papryka faszerowana ryżem, mięsem i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej