Zapiekanka z mięsem mielonym i filetem z kurczaka
średnie
97 osób zapisało
Składniki
2 sztuki
500 gramów
250 gramów
1 opakowanie
2 opakowania
150 gramów
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente, odcedź.
Krok 2
Mięso mielone dopraw przyprawami i mieszaj, filety pokrój w paseczki, sosy zmieszaj ze śmietaną.
Krok 3
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem ułóż połowę ugotowanego makaronu, dodaj pokrojone filety.
Krok 4
Ułóż cienką warstwę części makaronu a następnie nałóż mięso mielone. Zalej 2/3 przygotowanego sosu.
Krok 5
Dodaj pozostałą część makaronu i całość zalej resztą sosu. Ser zetrzyj na grubych oczkach i posyp na wierzch. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 70 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej