Calzonne z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Calzonne z cukinią

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

200 mililitrów

1 sztuka

400 gramów

60 gramów

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

4 plastry

30 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę.

Krok 2

Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut.

Krok 3

Cukinię umyj i pokrój w drobna kostkę, podobnie uczyń z bakłażanem. Z papryki usuń gniazda nasienne, umyj i osusz ją, po czym pokrój w kostkę. Pieczarki wyszoruj, pokrój w plastry.

Krok 4

Rozpuść masło* na patelni, dodaj cukinię oraz bakłażana, duś 5 minut. Dodaj paprykę i duś kolejne 5 minut, podobnie uczyń z pieczarkami. Dodaj pokrojoną w kostkę wędlinę, pokrojona w kostkę cebulę oraz pomidory. Całość dopraw i wymieszaj starannie.

Krok 5

Ciasto podziel na 4 części, każda rozwałkuj na kształt koła. Każde koło posmaruj lekko sokiem pomidorowym, który został w puszcze po wyjęciu pomidorów.

Krok 6

Na połowie każdego ułóż farsz, złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Krok 7

Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzonne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzonne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzonne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzonne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzonne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzonne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzonne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Calzonne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej