Calzonne z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Calzonne z cukinią

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

200 mililitrów

1 sztuka

400 gramów

60 gramów

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

4 plastry

30 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę.

Krok 2

Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut.

Krok 3

Cukinię umyj i pokrój w drobna kostkę, podobnie uczyń z bakłażanem. Z papryki usuń gniazda nasienne, umyj i osusz ją, po czym pokrój w kostkę. Pieczarki wyszoruj, pokrój w plastry.

Krok 4

Rozpuść masło* na patelni, dodaj cukinię oraz bakłażana, duś 5 minut. Dodaj paprykę i duś kolejne 5 minut, podobnie uczyń z pieczarkami. Dodaj pokrojoną w kostkę wędlinę, pokrojona w kostkę cebulę oraz pomidory. Całość dopraw i wymieszaj starannie.

Krok 5

Ciasto podziel na 4 części, każda rozwałkuj na kształt koła. Każde koło posmaruj lekko sokiem pomidorowym, który został w puszcze po wyjęciu pomidorów.

Krok 6

Na połowie każdego ułóż farsz, złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Krok 7

Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzonne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzonne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzonne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzonne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzonne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzonne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzonne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Calzonne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa gulaszowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej