Sałatka z kurczakiem wędzonym i selerem naciowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kurczakiem

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

2

heart
57 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

89 osób wydrukowało

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

2 szklanki

1 szklanka

10 sztuk

15 sztuk

1 szklanka

3 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Łączymy z selerem, kukurydzą, fasolą, pokrojoną rzodkiewką i pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami.

Krok 2

Jogurt łączymy ze śmietaną, majonezem i sosami. Dokładnie mieszamy.

Krok 3

Sosem zalewamy sałatkę i ewentualnie doprawiamy ją pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kurczakiem Sałatka z kurczakiem

Sałatka z kurczakiem to propozycja na uniwersalną potrawę z mięsem, dużą ilością warzyw oraz gęstym majonezowo-jogurtowym sosem. Przyrządza się ją z wędzonego kurczaka. Jego intensywny smak dobrze współgra z delikatnością i chrupkością warzyw: rzodkiewki, pomidorków koktajlowych, kukurydzy i czerwonej fasoli. Sałatka jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, najlepiej jednak przygotować ją nieco wcześniej i odstawić na jakiś czas do lodówki, aby składniki dobrze się przeniknęły. Danie sprawdza się zarówno w postaci dodatku do pieczonych lub gotowanych na parze warzyw, do ryżu i kaszy, np. gryczanej, jak również jako samodzielna potrawa. Możesz ją zjeść na lunch lub kolację z chrupkim pieczywem czy wytrawnymi paluszkami z ciasta francuskiego. Będzie również świetną propozycją na jedną z przekąsek podczas przyjęcia. Podaj ją wtedy z deską serów lub grzankami (czosnkowymi czy paprykowymi). Sprawdź, jak przyrządzić tę sałatkę z kurczakiem i korzystaj z naszego przepisu przy różnych okazjach! Życzymy smacznego.