
Składniki
1 sztuka
1 szklanka
2 szklanki
1 szklanka
10 sztuk
15 sztuk
1 szklanka
3 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Łączymy z selerem, kukurydzą, fasolą, pokrojoną rzodkiewką i pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami.
Krok 2
Jogurt łączymy ze śmietaną, majonezem i sosami. Dokładnie mieszamy.
Krok 3
Sosem zalewamy sałatkę i ewentualnie doprawiamy ją pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kurczakiem
Sałatka z kurczakiem to propozycja na uniwersalną potrawę z mięsem, dużą ilością warzyw oraz gęstym majonezowo-jogurtowym sosem. Przyrządza się ją z wędzonego kurczaka. Jego intensywny smak dobrze współgra z delikatnością i chrupkością warzyw: rzodkiewki, pomidorków koktajlowych, kukurydzy i czerwonej fasoli. Sałatka jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, najlepiej jednak przygotować ją nieco wcześniej i odstawić na jakiś czas do lodówki, aby składniki dobrze się przeniknęły. Danie sprawdza się zarówno w postaci dodatku do pieczonych lub gotowanych na parze warzyw, do ryżu i kaszy, np. gryczanej, jak również jako samodzielna potrawa. Możesz ją zjeść na lunch lub kolację z chrupkim pieczywem czy wytrawnymi paluszkami z ciasta francuskiego. Będzie również świetną propozycją na jedną z przekąsek podczas przyjęcia. Podaj ją wtedy z deską serów lub grzankami (czosnkowymi czy paprykowymi). Sprawdź, jak przyrządzić tę sałatkę z kurczakiem i korzystaj z naszego przepisu przy różnych okazjach! Życzymy smacznego.