Sałatka z kurczakiem wędzonym i selerem naciowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kurczakiem

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

2

heart
57 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

91 osób wydrukowało

Pobierz pdf

80 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

2 szklanki

1 szklanka

10 sztuk

15 sztuk

1 szklanka

3 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Łączymy z selerem, kukurydzą, fasolą, pokrojoną rzodkiewką i pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami.

Krok 2

Jogurt łączymy ze śmietaną, majonezem i sosami. Dokładnie mieszamy.

Krok 3

Sosem zalewamy sałatkę i ewentualnie doprawiamy ją pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kurczakiem Sałatka z kurczakiem

Sałatka z kurczakiem to propozycja na uniwersalną potrawę z mięsem, dużą ilością warzyw oraz gęstym majonezowo-jogurtowym sosem. Przyrządza się ją z wędzonego kurczaka. Jego intensywny smak dobrze współgra z delikatnością i chrupkością warzyw: rzodkiewki, pomidorków koktajlowych, kukurydzy i czerwonej fasoli. Sałatka jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, najlepiej jednak przygotować ją nieco wcześniej i odstawić na jakiś czas do lodówki, aby składniki dobrze się przeniknęły. Danie sprawdza się zarówno w postaci dodatku do pieczonych lub gotowanych na parze warzyw, do ryżu i kaszy, np. gryczanej, jak również jako samodzielna potrawa. Możesz ją zjeść na lunch lub kolację z chrupkim pieczywem czy wytrawnymi paluszkami z ciasta francuskiego. Będzie również świetną propozycją na jedną z przekąsek podczas przyjęcia. Podaj ją wtedy z deską serów lub grzankami (czosnkowymi czy paprykowymi). Sprawdź, jak przyrządzić tę sałatkę z kurczakiem i korzystaj z naszego przepisu przy różnych okazjach! Życzymy smacznego.