Sałatka z cytrusami i kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z cytrusami i kurczakiem

Autor: anemone_

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

6 łyżek

1 szczypta

1 sztuka

1.5 sztuki

1 opakowanie

1 szczypta

0.5 sztuki

50 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Z obu stron posypujemy solą, pieprzem ziołowym oraz słodką papryką. Smażymy na rozgrzanej oliwie do uzyskania złoto-brązowego koloru. Po usmażeniu kroimy w paseczki.

Krok 2

Cebulę kroimy w krążki, mieszamy z mieszanką sałat. Pomarańcze i grejpfruta obieramy i dzielimy na małe kawałki.

Krok 3

Na talerzach układamy mieszankę sałat wymieszaną z cebulą. Obok układamy kawałki piersi z kurczaka. Do sałaty dodajemy kawałki cytrusów, posypujemy orzechami nerkowca.

Krok 4

Sos paprykowo - ziołowy Knorr mieszamy z wodą i oliwą. Polewamy sałatkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z cytrusami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z cytrusami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z cytrusami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z cytrusami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z cytrusami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z cytrusami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z cytrusami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z cytrusami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej