Sałatka z kiełków słonecznika z grillowanym kurczakiem
łatwe
235 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
4 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
5 łyżek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kiełki opłucz w zimnej wodzie i odsącz. Liście karbowanej sałaty porwij na mniejsze kawałki.

Krok 2
Przygotuj aromatyczny, ziołowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oliwy.

Krok 3
Pierś z kurczaka posmaruj oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Usmaż na grillu lub na domowej patelni grillowej. Po usmażeniu pierś pokrój w cienkie paski.

Krok 4
Paprykę oczyść, przekrój na 4 połówki. Skrop pozostałą oliwą i również usmaż na grillu lub patelni. Po usmażeniu pokrój na cienkie paski.

Krok 5
Umyte kiełki wymieszaj z karbowaną sałatą i wyłóż na półmisek. Na wierzchu ułóż pokrojone mięso oraz paprykę. Delikatnie wymieszaj. Całość skrop przygotowanym sosem. Gotową sałatkę podawaj z grillowaną ziołową bagietką.


Dobra rada:
Jeśli w Twojej spiżarni masz syrop balsamiczny, możesz polać nim po wierzchu gotową sałatkę. Idealnie skomponuje się on ze wszystkimi składnikami sałatki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kiełków słonecznika z grillowanym kurczakiem
Proponowany przepis to doskonały sposób na smaczną przekąskę między posiłkami, kolację lub dodatek do obiadu. Sałatka z kiełków słonecznika z grillowanym kurczakiem sprawdzi się jako propozycja dla miłośników delikatnych dań z dużą ilością warzyw i kiełków. Jej niewątpliwą zaletą jest możliwość modyfikowania i dodawania swoich ulubionych warzyw, np. pomidorków koktajlowych, ogórka czy oliwek. Zainspiruj się przepisem i zacznij przygotowania. Na początku kiełki opłucz w zimnej wodzie i odsącz. Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki i wymieszaj wszystko w misce. Teraz czas na aromatyczny ziołowy sos – jego przyrządzenie jest bardzo proste. Wymieszaj zawartość opakowania z trzema łyżkami oliwy i wody, a na koniec przypraw świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Zamarynuj mięso – posmaruj je oliwą i przyprawą do kurczaka (jeśli chcesz, by było bardziej aromatyczne, obsyp je czosnkiem granulowanym). Podsmaż na patelni grillowej razem z papryką i pokrój wszystko w cienkie paski. Teraz wystarczy tylko połączyć składniki i gotowe! Sałatkę serwuj z pieczoną grzanką lub solo. Smacznego!