Sałatka z kiełków słonecznika z grillowanym kurczakiem
łatwe
197 osób zapisało
Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
4 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
5 łyżek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kiełki opłucz w zimnej wodzie i odsącz. Liście karbowanej sałaty porwij na mniejsze kawałki.
Krok 2
Przygotuj aromatyczny, ziołowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oliwy.
Krok 3
Pierś z kurczaka posmaruj oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Usmaż na grillu lub na domowej patelni grillowej. Po usmażeniu pierś pokrój w cienkie paski.
Krok 4
Paprykę oczyść, przekrój na 4 połówki. Skrop pozostałą oliwą i również usmaż na grillu lub patelni. Po usmażeniu pokrój na cienkie paski.
Krok 5
Umyte kiełki wymieszaj z karbowaną sałatą i wyłóż na półmisek. Na wierzchu ułóż pokrojone mięso oraz paprykę. Delikatnie wymieszaj. Całość skrop przygotowanym sosem. Gotową sałatkę podawaj z grillowaną ziołową bagietką.
Dobra rada:
Jeśli w Twojej spiżarni masz syrop balsamiczny, możesz polać nim po wierzchu gotową sałatkę. Idealnie skomponuje się on ze wszystkimi składnikami sałatki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejInne przepisy
Sałatka z kiełków słonecznika z grillowanym kurczakiem
Proponowany przepis to doskonały sposób na smaczną przekąskę między posiłkami, kolację lub dodatek do obiadu. Sałatka z kiełków słonecznika z grillowanym kurczakiem sprawdzi się jako propozycja dla miłośników delikatnych dań z dużą ilością warzyw i kiełków. Jej niewątpliwą zaletą jest możliwość modyfikowania i dodawania swoich ulubionych warzyw, np. pomidorków koktajlowych, ogórka czy oliwek. Zainspiruj się przepisem i zacznij przygotowania. Na początku kiełki opłucz w zimnej wodzie i odsącz. Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki i wymieszaj wszystko w misce. Teraz czas na aromatyczny ziołowy sos – jego przyrządzenie jest bardzo proste. Wymieszaj zawartość opakowania z trzema łyżkami oliwy i wody, a na koniec przypraw świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Zamarynuj mięso – posmaruj je oliwą i przyprawą do kurczaka (jeśli chcesz, by było bardziej aromatyczne, obsyp je czosnkiem granulowanym). Podsmaż na patelni grillowej razem z papryką i pokrój wszystko w cienkie paski. Teraz wystarczy tylko połączyć składniki i gotowe! Sałatkę serwuj z pieczoną grzanką lub solo. Smacznego!