Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych
średnie
70 osób zapisało

Składniki
6 sztuk
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
10 gramów
50 gramów
20 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nożem okrój ze skóry pomarańczę i grejpfruta, wytnij filety z owoców. Sok wyciśnij do miski – przyda się do przygotowania dresingu. Jabłko pokrój w cienkie cząstki.

Krok 2
Przygotuj dresing łącząc oliwę, z sokiem z owoców i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 3
Migdały upraż na patelni na złoty kolor. Krewetki przetnij na pół i odłóż na bok.

Krok 4
Z cykorii odetnij końcówkę i pozwól, aby listki się luźno rozsypały. Następnie umyj je, osusz i wymieszaj razem z owocami, krewetkami oraz dresingiem. Na talerzu za pomocą sosu balsamicznego narysuj serce.

Krok 5
W obrębie ułóż sałatkę, przekładając na przemian żółte i czerwone kawałki cykorii, jabłka, cytrusy i kawałki krewetek. Na koniec sałatkę posyp migdałami.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej