Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
387 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

76 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

10 gramów

50 gramów

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nożem okrój ze skóry pomarańczę i grejpfruta, wytnij filety z owoców. Sok wyciśnij do miski – przyda się do przygotowania dresingu. Jabłko pokrój w cienkie cząstki.

Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - Krok 1

Krok 2

Przygotuj dresing łącząc oliwę, z sokiem z owoców i sosem sałatkowym Knorr.

Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - Krok 2

Krok 3

Migdały upraż na patelni na złoty kolor. Krewetki przetnij na pół i odłóż na bok.

Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - Krok 3

Krok 4

Z cykorii odetnij końcówkę i pozwól, aby listki się luźno rozsypały. Następnie umyj je, osusz i wymieszaj razem z owocami, krewetkami oraz dresingiem. Na talerzu za pomocą sosu balsamicznego narysuj serce.

Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - Krok 4

Krok 5

W obrębie ułóż sałatkę, przekładając na przemian żółte i czerwone kawałki cykorii, jabłka, cytrusy i kawałki krewetek. Na koniec sałatkę posyp migdałami.

Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej