Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
387 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

10 gramów

50 gramów

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nożem okrój ze skóry pomarańczę i grejpfruta, wytnij filety z owoców. Sok wyciśnij do miski – przyda się do przygotowania dresingu. Jabłko pokrój w cienkie cząstki.

Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - Krok 1

Krok 2

Przygotuj dresing łącząc oliwę, z sokiem z owoców i sosem sałatkowym Knorr.

Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - Krok 2

Krok 3

Migdały upraż na patelni na złoty kolor. Krewetki przetnij na pół i odłóż na bok.

Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - Krok 3

Krok 4

Z cykorii odetnij końcówkę i pozwól, aby listki się luźno rozsypały. Następnie umyj je, osusz i wymieszaj razem z owocami, krewetkami oraz dresingiem. Na talerzu za pomocą sosu balsamicznego narysuj serce.

Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - Krok 4

Krok 5

W obrębie ułóż sałatkę, przekładając na przemian żółte i czerwone kawałki cykorii, jabłka, cytrusy i kawałki krewetek. Na koniec sałatkę posyp migdałami.

Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej