Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
387 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

10 gramów

50 gramów

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nożem okrój ze skóry pomarańczę i grejpfruta, wytnij filety z owoców. Sok wyciśnij do miski – przyda się do przygotowania dresingu. Jabłko pokrój w cienkie cząstki.

Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - Krok 1

Krok 2

Przygotuj dresing łącząc oliwę, z sokiem z owoców i sosem sałatkowym Knorr.

Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - Krok 2

Krok 3

Migdały upraż na patelni na złoty kolor. Krewetki przetnij na pół i odłóż na bok.

Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - Krok 3

Krok 4

Z cykorii odetnij końcówkę i pozwól, aby listki się luźno rozsypały. Następnie umyj je, osusz i wymieszaj razem z owocami, krewetkami oraz dresingiem. Na talerzu za pomocą sosu balsamicznego narysuj serce.

Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - Krok 4

Krok 5

W obrębie ułóż sałatkę, przekładając na przemian żółte i czerwone kawałki cykorii, jabłka, cytrusy i kawałki krewetek. Na koniec sałatkę posyp migdałami.

Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej