Polska – placek z galaretką
Wakacyjne chwile kojarzą Ci się z orzeźwiającą owocową galaretką lub owocową roladą? O każdej porze roku możesz do nich wrócić, robiąc roladę z bitą śmietaną i malinami. Poza sezonem zastąp świeże owoce kandyzowanymi lub mrożonymi.
Włochy – tiramisu z owocami
Tiramisu po włosku oznacza ocknąć się, przebudzić. Nic więc dziwnego, że tak nazwano energetyczny deser na bazie kawy i likieru amaretto. Wersji tiramisu, w zależności od regionu Włoch, jest kilkadziesiąt. My polecamy urozmaicić klasyczny przepis na tiramisu dodając do niego maliny.
Austria – sernik wiedeński z borówkami
Czym charakteryzuje się sernik wiedeński? Jest pozbawiony kruchego spodu i wykonany z wysokiej jakości sera. Sernik wiedeński z borówkami jest bajecznie prosty w przygotowaniu.
Francja – tarta Tatin
Przepis na tartę Tatin powstał prawie 120 lat temu. Jedna z sióstr Tatin, prowadzących hotel w małej francuskiej miejscowości, najpierw upiekła jabłka, a dopiero potem przykryła je ciastem. Dziś „odwrócona” tarta Tatin jest jednym z najbardziej lubianych deserów Francji. Zaraz obok pieczonego deseru clafouits, najpopularniejszego w wersji z wiśniami lub czereśniami.
Anglia – crumble
Na koniec przenosimy się do Anglii. Tu króluje crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką. Do naszego crumble z owocami dodaliśmy jabłka i gruszki, ale owocową kompozycję możesz modyfikować wedle uznania. Równie dobrze crumble smakuje z warzywami – jako samodzielne danie lub oryginalny dodatek do obiadu.
Jakie są Wasze kulinarne wspomnienia z urlopu? Które ciasta i desery najbardziej kojarzą się Wam z wakacjami?