Co zrobić z rokitnika? Co zrobić z jego owoców?
Zastanawiacie się, co zrobić z rokitnika i pomysłowo go wykorzystać? Owoce rokitnika nadają się na sok, konfiturę, dżem, a nawet nalewkę. Przygotowaliśmy dla was krótką ściągawkę.
Co zrobić z rokitnika?
Owoce krzewu rokitnika to małe podłużne kulki o pomarańczowym kolorze, odznaczające się kwaskowym specyficznym smakiem. Rokitnik jest w polskiej kulturze kulinarnej popularnie wykorzystywany do przygotowywania domowych przetworów, naparów, a nawet oleju. Co zrobić z owoców rokitnika? Najłatwiejszym sposobem ich wykorzystania jest przygotowanie soku do zimnych napojów i herbaty.
Jak zrobić taki sok? Owoce umieszczone w dużym garnku zalewa się wodą, a następnie gotuje przez 15-20 minut do pełnego zmięknięcia. Następnie należy dodać odpowiednią ilość cukru, rozpuścić go i zagotować całość, a później przecisnąć przez wyciskarkę wolnoobrotową lub przetrzeć przez sito. Do przyrządzenia soku z owoców rokitnika możecie wykorzystać też specjalną prasę. Gotowy sok przelewa się od razu do butelek lub klaruje w celu usunięcia kawałków miąższu.
Co można zrobić z owoców rokitnika?
Co można zrobić z rokitnika na zimę oprócz soku? Z powodzeniem wykorzystacie te owoce do przyrządzenia dżemu do ciasta z owocami lub rogalików. Na 1 kg rokitnika należy użyć 400-800 g cukru lub identyczną ilość erytrytolu, a w razie potrzeby dodać gotowy produkt żelujący. Później dżem powinno się zagotować, przełożyć do słoików i pasteryzować te domowe przetwory 10-15 minut. Rokitnikowy dżem może zawierać kawałki owoców, ale jeśli wolicie gładki, zmiksujcie go przy pomocy ręcznego blendera.
Komentarze (0)