Z czego produkowany jest erytrytol? Jak powstaje?

Czy wiecie, z czego produkowany jest erytrytol? Czy ten substytut cukru jest naturalnym, czy sztucznym produktem? Jak powstaje erytrol i co wykorzystuje się do jego produkcji? Przeczytajcie poniższy artykuł, aby poszerzyć swoją wiedzę.

Z czego jest cukier erytrytol?

Erytrytol w ostatnich latach bije rekordy popularności. Nie dość, że nie zawiera kalorii i ma zerowy indeks glikemiczny, to cechuje się słodkością zbliżoną do słodkości cukru i nie ma żadnego sztucznego posmaku. Z czego jest erytrytol? Ten związek występuje naturalnie w winogronach, gruszkach, a nawet w grzybach. Jednak sklepowy erytrytol jest produktem pozyskiwanym w procesie fermentacji sacharozy lub glukozy z kukurydzy albo z pszenicy. Proces ten jest możliwy wyłącznie przy użyciu specjalnych szczepów drożdży. Na skalę przemysłową erytrol powstaje poprzez fermentację mikroorganizmów Yarrowia lipolytica syntetyzujących ten związek w procesie przemian glicerolu.

Erytrol – z czego produkowany i czy bezpieczny dla człowieka?

Jak wytwarza się erytrytol? Jak powstaje ten słodki zamiennik cukru i czy ma podobne właściwości, jak naturalny erytrytol występujący w przyrodzie? Erytrol uzyskiwany sztucznie w drodze fermentacji nie różni się od tego występującego w przyrodzie, dlatego że struktura chemiczna tego związku jest taka sama bez względu na pochodzenie.

Erytrol jest poliolem (alkoholem cukrowym) o słodkim smaku, ale pozbawionym chemicznego czy ziołowego posmaku. Co cechuje erytrytol? Z czego jest znany? Ten zamiennik cukru jest doskonałą alternatywą dla fruktozy i sacharozy oraz syropu glukozowo-fruktozowego i może być stosowany do ciast, dżemów, wykwintnego brownie, kompotów, mrożonej herbaty oraz innych potraw i napojów.