Custard – co to jest? Czym go zastąpić i jak go zrobić?

Gęsty, aksamitny i przyjemnie słodki – custard to niezwykle popularny na wyspach brytyjskich sos, używany jako dodatek do różnorodnych deserów w tym ciast, naleśników oraz lodów. Podstawą sosu angielskiego są surowe żółtka, cukier oraz świeże, tłuste mleko doprawione laskami prawdziwej wanilii. Co to jest custard? Jak go przygotować i do czego użyć? Sprawdzamy!

Custard – co to jest?

Ten znany z przyjemnego mleczno-waniliowego aromatu sos angielski ma bardzo gęstą, niemal przypominającą budyń konsystencję, umożliwiającą polewanie lub zamaczanie w nim słodkich deserów, np. maślanych ciasteczek czy placuszków kukurydzianych. Doskonale smakuje zarówno na gorąco, jak i po schłodzeniu, dlatego można go przygotować nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu. Custard zawiera dość sporo cukru, który w przypadku osób na diecie niskowęglowodanowej można zamienić na erytrytol lub brzozowy ksylitol bez obaw, że sos straci swój charakterystyczny smak.

Warto wiedzieć, że w krajach anglojęzycznych, gdzie custard jest popularnym składnikiem lub dodatkiem wielu słodkich dań, ten pyszny sos występuje również w wersji pikantnej. Po przyprawieniu m.in. kardamonem, cynamonem, zielem angielskim czy znanym z charakterystycznego aromatu anyżem jest serwowany z kwaśną konfiturą jeżynową i ciasteczkami maślanymi.

Kremowy sos custard – jak zrobić?

Sos custard jest dość prosty w wykonaniu, wymaga jednak odrobinę uwagi podczas podgrzewania mleka i łączenia go z surowymi żółtkami. Jego podstawą są zaledwie 4 składniki – cukier, tłuste mleko (w niektórych przepisach jest łączone ze śmietanką), kilka żółtek oraz wanilia lub cukier wanilinowy.

Jeśli chcecie przygotować custard według tradycyjnego przepisu, najpierw zagotujcie mleko z wanilią, a następnie odstawcie na kilka minut, by odrobinę przestygło. W międzyczasie ubijcie żółtka z cukrem na gładką, puszystą masę i powoli wlewajcie do nich gorące mleko cały czas mieszając łyżką lub trzepaczką. Gdy wszystkie składniki się połączą, zacznijcie podgrzewać garnek z sosem, nie przerywając mieszania. Pamiętajcie, że nie wolno zagotować powstającej masy, ponieważ żółtka się zetną, a całość będzie do wyrzucenia. Gdy sos osiągnie odpowiednią temperaturę i zacznie gęstnieć ściągnijcie go z ognia, przelejcie do schłodzonego naczynia i zostawcie, aby ostygł. Gotowe!

Custard powder – czym zastąpić?

W wielu angielskich przepisach na słodkie desery jednym ze składników jest custard powder – klasyczny sos angielski dostępny w sprzedaży w formie instant. W Polsce trudno kupić saszetkę lub kartonik z gotowym sosem, dlatego jeśli chcecie przygotować słodki przysmak zgodnie z oryginalnym przepisem, możecie sami zrobić custard lub użyć nieco bardziej rozrzedzonego budyniu waniliowego. Sos angielski lub jego łatwiejszy w przygotowaniu zamiennik najlepiej wykorzystać do przygotowania takich smakołyków jak rozpływająca się w ustach pychotka, delikatne ptysie nadziewane kremem custard, podobny do puddingu hiszpański deser flan lub pachnąca wanilią tarta.

Pyszne dania z sosem custard

Zarówno zimny, jak i dość mocno podgrzany custard stanowi przede wszystkim uzupełnienie wielu słodkich dań lub deserów, jak np. naleśniki z serem lub owocami, pierogi z serem, albo szarlotka po szwedzku przykryta chrupiącą, bezową kołderką. Mając pod ręką porządnie schłodzony custard w kilka chwil zaskoczycie domowników lub przyjaciół lodami z truskawkami i polewą waniliową, której słodki smak wraz z kawałkami kwaskowatych owoców tworzy doskonale harmonijną całość. Sos angielski jest również głównym składnikiem wielu wypieków wyróżniających się śmietankowym smakiem z subtelną nutą wanilii, jak chrupiąca baskijska tarta z kremem custard, niewielkie tartaletki z owocami albo rozpływające się w ustach magiczne ciasto.