Magiczne ciasto - przepis na ciasto z niczego, łatwe | Przepisy.pl pixel

Magiczne ciasto

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3568

5009 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29006 osób wydrukowało

Pobierz pdf

76000 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

90 gramów

90 gramów

90 gramów

375 mililitrów

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka z cukrem oraz łyżka wody ubijamy na puszystą masę.

Magiczne ciasto - Krok 1

Krok 2

Stopniowo dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz ekstrakt waniliowy.

Magiczne ciasto - Krok 2

Krok 3

Do masy przesiewamy mąkę, dokładnie miksujemy.

Magiczne ciasto - Krok 3

Krok 4

Pod koniec wlewamy letnie mleko i ponownie mieszamy.

Magiczne ciasto - Krok 4

Krok 5

Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Mieszamy całość delikatnie drewnianą szpatułką.

Magiczne ciasto - Krok 5

Krok 6

Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Pieczemy je ok 70 min ( góra, dół). Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Następnie wkładamy do lodówki i dobrze chłodzimy.

Magiczne ciasto - Krok 6

Krok 7

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Ciasto w przekroju posiada trzy różne warstwy.

Magiczne ciasto - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Ciasto doskonale smakuje z świeżymi owocami, cukrem pudrem i np. bitą śmietaną.

17

Opinie o przepisie

  • ####

    #### , 14.02.2025

    Czy te ciasto ma być rzadkie?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ruda

    Ruda , 14.07.2024

    A gdzie w przepisie jest cytryna?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • pieklam jest pyszne

    pieklam jest pyszne , 13.01.2022

    pieklam to ciasto jest pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • malinka

    malinka , 17.08.2021

    właśnie zaczełam piec te ciasto zobaczymy co wyjdzie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Figusia

    Figusia , 12.07.2021

    Super pyszne i łatwe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata

    Agata , 26.06.2021

    Powiem tak: piekłam 1h i cały czas było mokre w środku. Po tej godzinie zdecydowałam się je wyjąć i mam ciasto „ala” z budyniem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Maciejewska-Kądziela

    Magdalena Maciejewska-Kądziela , 21.02.2021

    Porażka. To się w ogóle nie chce upiec. Jest lejące na spodzie. W ciągu 20 nawet nie ścięło na górze. Zobaczymy, co się wydarzy po kolejnych 25 minutach. Ale nie liczę na wiele...

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Karolina Oko

    Karolina Oko , 07.02.2021

    Piekłam ciasto dłużej, bo po 20min jeszcze sie rozlewało, ale mimo wszystko i tak wyszło dość rzadkie... co źle zrobilam? Jest przecież taj banalnie proste, że aż sama w to nie wierze hehehe

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Martyna

    Martyna , 24.11.2020

    A ile tej cytryny zetrzeć i wycisnąć i czy musi być forma 27 na 30 czy może być większa?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Jolanta Caban

    Jolanta Caban , 06.09.2020

    Brak w skladzie proszku do pieczenia. Ja dalam1 lyzeczke i jest ok"

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Magiczne ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Magiczne ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Magiczne ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Magiczne ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Magiczne ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Magiczne ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Magiczne ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Magiczne ciasto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto z agrestem
czas przygotowania
105 min.
stopień trudności

łatwe

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Magiczne ciastoMagiczne ciasto

Przepis na ciasto z niczego wydaje się tak niewiarygodny, że placek zyskał miano magicznego. Do przygotowania szybkiego ciasta z niczego nie potrzeba jednak zdolności nadprzyrodzonych, a jedynie kilka najprostszych składników, które zapewne znajdziesz w swojej kuchni na co dzień. Wystarczą: mąka, mleko, jajka, masło oraz dodatki. Dzięki połączeniu ubitej masy jajecznej z resztą składników ciasto magiczne ma doskonałą puszystą konsystencję. Łatwy w przygotowaniu placek z niczego charakteryzuje prosta receptura i minimalistyczna forma. Warto jednak wspomnieć, że to niepozorne ciasto zachwyci każdego wyśmienitym smakiem.

Dla kogo?

Ciasto z niczego przypadnie do gustu zwłaszcza zwolennikom nieskomplikowanych zadań kulinarnych oraz tym, którzy cenią proste i szybkie rozwiązania w kuchni. Przygotowanie ciasta do wypieku zajmuje około 20 minut. Łatwość wykonania, która daje wyśmienite efekty, sprawi, że magiczne ciasto zagości w Twoim domu na dłużej. 

Na jaką okazję?

Szybkie ciasto z niczego to smakowita propozycja na każdą okazję! Przepis sprawdzi się w roli słodkiego poczęstunku podczas spotkań rodzinnych. Placek z niczego może również okazać się sprytnym rozwiązaniem na ostatnią chwilę – ciasto bez problemu przygotujesz na moment przed przybyciem gości. Przepis przyda się także wtedy, gdy najdzie Cię ochota na pyszny deser w domowym zaciszu.

Czy wiesz, że?

Zanim rozpoczniesz przygodę z magicznym ciastem, warto wiedzieć, że temperatura składników jest niezwykle istotna. Łączenie produktów o różnej temperaturze może być nieskuteczne. Wówczas otrzymana konsystencja masy nie będzie prawidłowa, a zamiast magicznego ciasta końcowym wypiekiem może okazać się zakalec. 

Dla urozmaicenia:

Szybkie ciasto z niczego może być bazą pysznego deseru. Placek magiczny możesz wzbogacić polewą czekoladową lub serwować go w towarzystwie bitej śmietany i owoców.

Preferujesz szybkie rozwiązania w kuchni? Sprawdź koniecznie przepis na błyskawiczne ciasto gruszkowe!