Magiczne ciasto

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3312

4270 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

28402 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

73905 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

150 gramów

150 gramów

2 łyżeczki

5 sztuk

1 sztuka

600 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuścić i wystudzić. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na krem. Dodać przestudzoną Kasię.

Magiczne ciasto - Krok 1

Krok 2

Następnie dodawać partiami przesianą mąkę i mleko, wszystko razem miksując.

Magiczne ciasto - Krok 2

Krok 3

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny.

Magiczne ciasto - Krok 3

Krok 4

Ubitą pianę dodać do masy żółtkowej i delikatnie wymieszać łyżką.

Magiczne ciasto - Krok 4

Krok 5

Ciasto przełożyć do szczelnej formy o wymiarach 17 x 27 cm i piec w 160 st. C (opcja piekarnika góra-dół) około 45 minut. Pod koniec pieczenia należy ciasto obserwować, jeśli zacznie pękać należy zakończyć pieczenie.

Magiczne ciasto - Krok 5

Krok 6

Ciasto wyjąć z piekarnika, a gdy wystygnie wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Magiczne ciasto - Krok 6
166

Opinie o przepisie

  • Daryenne

    Daryenne , 24.05.2020

    Ciasto oddzieliło się poprawnie i wyszło tak jak na zdjęciu. Jedyne zastrzeżenia mam co do smaku, w dolnej partii bardzo wyczuwalne są jajka, co dla mnie mocno obniża walory smakowe. (piekłam 40 minut w 170°C, później 10 minut w 160°C, a później zostawiłam na 15 minut w wyłączonym nagrzanym piekarniku, aby mieć pewność, że ciasto będzie dopieczone)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Kwiatkowska

    Gabriela Kwiatkowska, 22.05.2020

    Bardzo dobre ciasto, wszystkim smakowało :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Margoo Malesza

    Margoo Malesza, 01.05.2020

    przepyszne, delikatne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartek Nehring

    Bartek Nehring, 23.03.2020

    nie urosło w środku rzadkie

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Dawid

    Dawid , 17.03.2020

    Witam Drogie Panie. Zrobiłem dziś osobiście te ciasto według przepisu i nic tu nie można zepsuć . Wyszła pychota.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudiusz Kocemba

    Klaudiusz Kocemba, 10.03.2020

    Bardzo łanie i estetycznie wygląda to ciasto chyba będę go musiał kiedyś wypróbować :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna  Zgaska

    Anna Zgaska, 21.01.2020

    bardzo dobre i szybkie w zrobieniu polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Michalska

    Ewa Michalska, 10.12.2019

    Robiłam i wyszło jak na zdjęciu. Dałam tylko mniej cukru. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alex Aleks

    Alex Aleks, 05.11.2019

    Czy to na dole nie aby zakalec?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Wernik

    Zofia Wernik, 03.11.2019

    muszę koniecznie spróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata  Przybylska

    Renata Przybylska, 03.11.2019

    Ok.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Beńko Wójcik

    Agnieszka Beńko Wójcik, 11.10.2019

    Przestraszyłam się i dałam o 300 ml mniej mleka. Włożyłam do nagrzanego piekarnika i wyszło boskie! Dzięęęki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta  Pisarik

    Marta Pisarik, 20.09.2019

    Zrobiłam drugi raz i wyszło. Jak będę jeszcze kiedyś robić to dodam mniej cukru. Robiłam krok po kroku zgodnie z przepisem. Ciasto faktycznie dość lejące. Nie przejmować się tym, tylko wziąć szczelną brytfanke. Po ostudzeniu siedziało 1,5 godz. w lodówce. Wyszlo takie jak na zdjeciu- dwuwarstwowe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta  Pisarik

    Marta Pisarik, 20.09.2019

    nie wyszło mi, a szkoda zapowiadało się super. ciasto za rzadkie, na pewno nie powinno być więcej mąki? Nie wiem czy chce próbować jeszcze raz...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Diana132 Diana132

    Diana132 Diana132, 01.05.2019

    Mnie to w ogóle nie wyrosło ciasto, jaka może być tego przyczyna?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Połczyńska Czwalińska

    Ania Połczyńska Czwalińska, 11.04.2019

    Wszystko zrobiłam zgodnie z opisem, wyszło :) ciasto bardzo rzadkie, z duszą na ramieniu wkładałam do piekarnika, ale widać tak ma być ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Wieczorek

    Agata Wieczorek, 24.03.2019

    Bardzo fajne i szybkie ciasto, tylko jak dla mnie mało słodkie, następnym razem na pewno coś jeszcze dodam :)). Wyszło identycznie z tym że dodałam ciut więcej mąki. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Woźnikiewicz

    Stanisław Woźnikiewicz, 21.03.2019

    Ja myślę, że trzeba nagrzać piekarnik i potem włożyć blachę z ciastem!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Laura Rokicińska

    Laura Rokicińska, 14.03.2019

    Mi ciasto również nie wyrosło tak jak powinno

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina  Sosnowska

    Paulina Sosnowska , 21.02.2019

    No właśnie mi też coś nie poszło wiecie dlaczego? Wogole jakieś konsystencji wam to ciasto przy zrobieniu wyszło bo u mnie było pięknie dopóki mleka nie dałam jak dalam mleko było rzadkie ale upieklam mówię co będzie to będzie i w smaku super ale wiem że nią takie do końca miało być poradzcie ci poszło nie tak?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Łozowicka

    Małgorzata Łozowicka, 21.02.2019

    ciasto bardzo dobre!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • rose1892 rose1892

    rose1892 rose1892, 05.10.2018

    mi niestety też nie wyszło a niby wszystko robione zgodnie z przepisem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Radkiewicz

    Justyna Radkiewicz, 19.07.2018

    Ciasto smaczne. Proste. Na szybko idealne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Sykuła

    Anna Sykuła, 12.07.2018

    u mnie tez chyba zakalec. ale gdzie błąd zrobiłam?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Kasia

    Kasia Kasia, 13.05.2018

    kolejny ,,świetny" przepis... Budyń a nie ciasto!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Leszczyńska

    Joanna Leszczyńska, 06.05.2018

    Wczoraj upiekłam ciasto, wyszło tak jak na zdjęciu, polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MAŁGORZATA KOWALCZYK

    MAŁGORZATA KOWALCZYK, 29.03.2018

    Pychotka robię bardzo często, każdy myśli że to serniczek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Urbańska

    Dorota Urbańska, 25.03.2018

    Ciasto wyszlo super .Prosto sie robi.Wyglada jak na zalaczonym zdjeciu do przepisu.Musi byc mala forma ja mialam21×21.Smak ciekawy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Muzyka

    Daria Muzyka, 20.03.2018

    Sylwia Cebrat, pieklas jak w przepisie? Bo mam ochotę upiec, ale boję się ze nie wyjdzie :/

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Magiczne ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Magiczne ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Magiczne ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Magiczne ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Magiczne ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Magiczne ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Magiczne ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Budyniowa stefanka
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Magiczne ciastoMagiczne ciasto

Cała magia tego oryginalnego ciasta polega na tym, że po upieczeniu wygląda, jakby składało się z dwóch warstw – na spodzie gęstszej i nieco budyniowej, a na wierzchu puszystej i aksamitnej. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak uzyskać taki efekt, koniecznie zapisz poniższy przepis na magiczne ciasto. Wbrew pozorom do jego upieczenia wcale nie musisz przygotować dwóch różnych mas – wystarczy tylko jedna. Najpierw oddziel żółtka od białek i utrzyj je z cukrem, dodając na koniec do powstałego kremu rozpuszczoną kostkę do pieczenia. Stopniowo wsypuj do masy mąkę i wlewaj mleko, mieszając wszystko mikserem. Z białek ubij sztywną pianę i dodaj do niej sok wyciśnięty z cytryny. Ostrożnie, najlepiej za pomocą dużej łyżki lub silikonowej szpatułki, wymieszaj pianę białkową z mleczno-żółtkową masą. Całość delikatnie przełóż do formy i upiecz. Po wyjęciu z piekarnika przestudź ciasto, po czym umieść je na kilka godzin w lodówce. Pod wpływem niskiej temperatury, w magicznym cieście utworzą się dwie różne warstwy. Sprawdź, jakie to pyszne.