
Składniki
3 sztuki
2 sztuki
90 gramów
90 gramów
90 gramów
375 mililitrów
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka z cukrem oraz łyżka wody ubijamy na puszystą masę.

Krok 2
Stopniowo dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz ekstrakt waniliowy.

Krok 3
Do masy przesiewamy mąkę, dokładnie miksujemy.

Krok 4
Pod koniec wlewamy letnie mleko i ponownie mieszamy.

Krok 5
Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Mieszamy całość delikatnie drewnianą szpatułką.

Krok 6
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Pieczemy je ok 70 min ( góra, dół). Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Następnie wkładamy do lodówki i dobrze chłodzimy.

Krok 7
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Ciasto w przekroju posiada trzy różne warstwy.


Dobra rada:
Ciasto doskonale smakuje z świeżymi owocami, cukrem pudrem i np. bitą śmietaną.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Magiczne ciasto
Przepis na ciasto z niczego wydaje się tak niewiarygodny, że placek zyskał miano magicznego. Do przygotowania szybkiego ciasta z niczego nie potrzeba jednak zdolności nadprzyrodzonych, a jedynie kilka najprostszych składników, które zapewne znajdziesz w swojej kuchni na co dzień. Wystarczą: mąka, mleko, jajka, masło oraz dodatki. Dzięki połączeniu ubitej masy jajecznej z resztą składników ciasto magiczne ma doskonałą puszystą konsystencję. Łatwy w przygotowaniu placek z niczego charakteryzuje prosta receptura i minimalistyczna forma. Warto jednak wspomnieć, że to niepozorne ciasto zachwyci każdego wyśmienitym smakiem.
Dla kogo?
Ciasto z niczego przypadnie do gustu zwłaszcza zwolennikom nieskomplikowanych zadań kulinarnych oraz tym, którzy cenią proste i szybkie rozwiązania w kuchni. Przygotowanie ciasta do wypieku zajmuje około 20 minut. Łatwość wykonania, która daje wyśmienite efekty, sprawi, że magiczne ciasto zagości w Twoim domu na dłużej.
Na jaką okazję?
Szybkie ciasto z niczego to smakowita propozycja na każdą okazję! Przepis sprawdzi się w roli słodkiego poczęstunku podczas spotkań rodzinnych. Placek z niczego może również okazać się sprytnym rozwiązaniem na ostatnią chwilę – ciasto bez problemu przygotujesz na moment przed przybyciem gości. Przepis przyda się także wtedy, gdy najdzie Cię ochota na pyszny deser w domowym zaciszu.
Czy wiesz, że?
Zanim rozpoczniesz przygodę z magicznym ciastem, warto wiedzieć, że temperatura składników jest niezwykle istotna. Łączenie produktów o różnej temperaturze może być nieskuteczne. Wówczas otrzymana konsystencja masy nie będzie prawidłowa, a zamiast magicznego ciasta końcowym wypiekiem może okazać się zakalec.
Dla urozmaicenia:
Szybkie ciasto z niczego może być bazą pysznego deseru. Placek magiczny możesz wzbogacić polewą czekoladową lub serwować go w towarzystwie bitej śmietany i owoców.
Preferujesz szybkie rozwiązania w kuchni? Sprawdź koniecznie przepis na błyskawiczne ciasto gruszkowe!