Magiczne ciasto

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3310

3985 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

28402 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

73905 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

150 gramów

5 sztuk

1 sztuka

600 mililitrów

2 łyżeczki

0 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuścić i wystudzić. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na krem. Dodać przestudzoną Kasię.

Magiczne ciasto - Krok 1

Krok 2

Następnie dodawać partiami przesianą mąkę i mleko, wszystko razem miksując.

Magiczne ciasto - Krok 2

Krok 3

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny.

Magiczne ciasto - Krok 3

Krok 4

Ubitą pianę dodać do masy żółtkowej i delikatnie wymieszać łyżką.

Magiczne ciasto - Krok 4

Krok 5

Ciasto przełożyć do szczelnej formy o wymiarach 17 x 27 cm i piec w 160 st. C (opcja piekarnika góra-dół) około 45 minut. Pod koniec pieczenia należy ciasto obserwować, jeśli zacznie pękać należy zakończyć pieczenie.

Magiczne ciasto - Krok 5

Krok 6

Ciasto wyjąć z piekarnika, a gdy wystygnie wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Magiczne ciasto - Krok 6
159

Opinie o przepisie

  • Anna  Zgaska

    Anna Zgaska

    bardzo dobre i szybkie w zrobieniu polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Michalska

    Ewa Michalska

    Robiłam i wyszło jak na zdjęciu. Dałam tylko mniej cukru. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alex Aleks

    Alex Aleks

    Czy to na dole nie aby zakalec?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Wernik

    Zofia Wernik

    muszę koniecznie spróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata  Przybylska

    Renata Przybylska

    Ok.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Beńko Wójcik

    Agnieszka Beńko Wójcik

    Przestraszyłam się i dałam o 300 ml mniej mleka. Włożyłam do nagrzanego piekarnika i wyszło boskie! Dzięęęki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta  Pisarik

    Marta Pisarik

    Zrobiłam drugi raz i wyszło. Jak będę jeszcze kiedyś robić to dodam mniej cukru. Robiłam krok po kroku zgodnie z przepisem. Ciasto faktycznie dość lejące. Nie przejmować się tym, tylko wziąć szczelną brytfanke. Po ostudzeniu siedziało 1,5 godz. w lodówce. Wyszlo takie jak na zdjeciu- dwuwarstwowe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta  Pisarik

    Marta Pisarik

    nie wyszło mi, a szkoda zapowiadało się super. ciasto za rzadkie, na pewno nie powinno być więcej mąki? Nie wiem czy chce próbować jeszcze raz...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Diana132 Diana132

    Diana132 Diana132

    Mnie to w ogóle nie wyrosło ciasto, jaka może być tego przyczyna?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Połczyńska Czwalińska

    Ania Połczyńska Czwalińska

    Wszystko zrobiłam zgodnie z opisem, wyszło :) ciasto bardzo rzadkie, z duszą na ramieniu wkładałam do piekarnika, ale widać tak ma być ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Wieczorek

    Agata Wieczorek

    Bardzo fajne i szybkie ciasto, tylko jak dla mnie mało słodkie, następnym razem na pewno coś jeszcze dodam :)). Wyszło identycznie z tym że dodałam ciut więcej mąki. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Woźnikiewicz

    Stanisław Woźnikiewicz

    Ja myślę, że trzeba nagrzać piekarnik i potem włożyć blachę z ciastem!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Laura Rokicińska

    Laura Rokicińska

    Mi ciasto również nie wyrosło tak jak powinno

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina  Sosnowska

    Paulina Sosnowska

    No właśnie mi też coś nie poszło wiecie dlaczego? Wogole jakieś konsystencji wam to ciasto przy zrobieniu wyszło bo u mnie było pięknie dopóki mleka nie dałam jak dalam mleko było rzadkie ale upieklam mówię co będzie to będzie i w smaku super ale wiem że nią takie do końca miało być poradzcie ci poszło nie tak?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Łozowicka

    Małgorzata Łozowicka

    ciasto bardzo dobre!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • rose1892 rose1892

    rose1892 rose1892

    mi niestety też nie wyszło a niby wszystko robione zgodnie z przepisem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Radkiewicz

    Justyna Radkiewicz

    Ciasto smaczne. Proste. Na szybko idealne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Sykuła

    Anna Sykuła

    u mnie tez chyba zakalec. ale gdzie błąd zrobiłam?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Kasia

    Kasia Kasia

    kolejny ,,świetny" przepis... Budyń a nie ciasto!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Leszczyńska

    Joanna Leszczyńska

    Wczoraj upiekłam ciasto, wyszło tak jak na zdjęciu, polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MAŁGORZATA KOWALCZYK

    MAŁGORZATA KOWALCZYK

    Pychotka robię bardzo często, każdy myśli że to serniczek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Urbańska

    Dorota Urbańska

    Ciasto wyszlo super .Prosto sie robi.Wyglada jak na zalaczonym zdjeciu do przepisu.Musi byc mala forma ja mialam21×21.Smak ciekawy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Muzyka

    Daria Muzyka

    Sylwia Cebrat, pieklas jak w przepisie? Bo mam ochotę upiec, ale boję się ze nie wyjdzie :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Michalska

    Ewa Michalska

    Dzisiaj upiekłam to magiczne ciasto. Dałam tylko mniej mleka o 150 ml. Wyszło bardzo dobre. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Ewa Przyżycka

    Bożena Ewa Przyżycka

    Mnie też wyszedł zakalc aż wstyd się przyznać a robię ciasta dobre , jestem zaskoczona

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Solarczyk

    Agata Solarczyk

    No to i ja już się boję je zrobić jak wam tak nie wychodzi.A miałam taką ochotę upiec je

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga

    Kinga

    Mi wyszedl zakalec, A ciasto grubości centymetra :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Mł

    Beata Mł

    Dzisiaj powtórka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • maria rzeźnik

    maria rzeźnik

    Piana z białej ma właściwości spulchniające. Jeśli się przebije piane to powstanie zakalec

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Stankiewicz

    Katarzyna Stankiewicz

    Rzeczywiście ciasto szybko się robi. Masa jest rzadka ale dobrze napowietrzona więc nawet bez proszku urośnie ale tylko w piekarniku potem opada do połowy wysokości blachy poza tym mi wyszła tylko warstwa budyniowa a pianki nie było więc musiałam ratować ciasto i przygotowałam na górę krem i posypałam kawałkami czekolady. Na zdjęciu ciasto wygląda zachęcająco ale ja już go nie będę piekła.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto Maxi King
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Magiczne ciastoMagiczne ciasto

Cała magia tego oryginalnego ciasta polega na tym, że po upieczeniu wygląda, jakby składało się z dwóch warstw – na spodzie gęstszej i nieco budyniowej, a na wierzchu puszystej i aksamitnej. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak uzyskać taki efekt, koniecznie zapisz poniższy przepis na magiczne ciasto. Wbrew pozorom do jego upieczenia wcale nie musisz przygotować dwóch różnych mas – wystarczy tylko jedna. Najpierw oddziel żółtka od białek i utrzyj je z cukrem, dodając na koniec do powstałego kremu rozpuszczoną kostkę do pieczenia. Stopniowo wsypuj do masy mąkę i wlewaj mleko, mieszając wszystko mikserem. Z białek ubij sztywną pianę i dodaj do niej sok wyciśnięty z cytryny. Ostrożnie, najlepiej za pomocą dużej łyżki lub silikonowej szpatułki, wymieszaj pianę białkową z mleczno-żółtkową masą. Całość delikatnie przełóż do formy i upiecz. Po wyjęciu z piekarnika przestudź ciasto, po czym umieść je na kilka godzin w lodówce. Pod wpływem niskiej temperatury, w magicznym cieście utworzą się dwie różne warstwy. Sprawdź, jakie to pyszne.