
Składniki
3 sztuki
2 sztuki
90 gramów
90 gramów
90 gramów
375 mililitrów
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka z cukrem oraz łyżka wody ubijamy na puszystą masę.

Krok 2
Stopniowo dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz ekstrakt waniliowy.

Krok 3
Do masy przesiewamy mąkę, dokładnie miksujemy.

Krok 4
Pod koniec wlewamy letnie mleko i ponownie mieszamy.

Krok 5
Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Mieszamy całość delikatnie drewnianą szpatułką.

Krok 6
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Pieczemy je ok 70 min ( góra, dół). Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Następnie wkładamy do lodówki i dobrze chłodzimy.

Krok 7
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Ciasto w przekroju posiada trzy różne warstwy.


Dobra rada:
Ciasto doskonale smakuje z świeżymi owocami, cukrem pudrem i np. bitą śmietaną.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Magiczne ciasto
Przepis na ciasto z niczego wydaje się tak niewiarygodny, że placek zyskał miano magicznego. Do przygotowania szybkiego ciasta z niczego nie potrzeba jednak zdolności nadprzyrodzonych, a jedynie kilka najprostszych składników, które zapewne znajdziesz w swojej kuchni na co dzień. Wystarczą: mąka, mleko, jajka, masło oraz dodatki. Dzięki połączeniu ubitej masy jajecznej z resztą składników ciasto magiczne ma doskonałą puszystą konsystencję. Łatwy w przygotowaniu placek z niczego charakteryzuje prosta receptura i minimalistyczna forma. Warto jednak wspomnieć, że to niepozorne ciasto zachwyci każdego wyśmienitym smakiem.
Dla kogo?
Ciasto z niczego przypadnie do gustu zwłaszcza zwolennikom nieskomplikowanych zadań kulinarnych oraz tym, którzy cenią proste i szybkie rozwiązania w kuchni. Przygotowanie ciasta do wypieku zajmuje około 20 minut. Łatwość wykonania, która daje wyśmienite efekty, sprawi, że magiczne ciasto zagości w Twoim domu na dłużej.
Na jaką okazję?
Szybkie ciasto z niczego to smakowita propozycja na każdą okazję! Przepis sprawdzi się w roli słodkiego poczęstunku podczas spotkań rodzinnych. Placek z niczego może również okazać się sprytnym rozwiązaniem na ostatnią chwilę – ciasto bez problemu przygotujesz na moment przed przybyciem gości. Przepis przyda się także wtedy, gdy najdzie Cię ochota na pyszny deser w domowym zaciszu.
Czy wiesz, że?
Zanim rozpoczniesz przygodę z magicznym ciastem, warto wiedzieć, że temperatura składników jest niezwykle istotna. Łączenie produktów o różnej temperaturze może być nieskuteczne. Wówczas otrzymana konsystencja masy nie będzie prawidłowa, a zamiast magicznego ciasta końcowym wypiekiem może okazać się zakalec.
Dla urozmaicenia:
Szybkie ciasto z niczego może być bazą pysznego deseru. Placek magiczny możesz wzbogacić polewą czekoladową lub serwować go w towarzystwie bitej śmietany i owoców.
Preferujesz szybkie rozwiązania w kuchni? Sprawdź koniecznie przepis na błyskawiczne ciasto gruszkowe!