Jak zrobić sos holenderski? Jak go zrobić samemu?

Sos holenderski to jeden z najpyszniejszych sosów. Ma wyrazisty, ale przy tym delikatny smak. Gładka, gęsta i kremowa konsystencja sosu holenderskiego cieszy oko i przede wszystkim kubki smakowe. Sos holenderski króluje w kuchni francuskiej i holenderskiej. Chcecie wiedzieć, jak się robi sos holenderski? Zapoznajcie się z artykułem, a dowiecie się, jak go zrobić samemu.

Sos holenderski – jak zrobić go samemu?

Kupione w sklepie produkty są dobre. Dotyczy to również sosów. Wiele osób, może również Wy, wybiera gotowce, bo myśli, że najtrudniejszym sosem do przygotowania samemu w domu jest sos holenderski. Jednak warto nauczyć się samemu robić ten przysmak. A jak zrobić sos tak, żeby na pewno się udał? To wcale nie jest tak trudne, jak się wydaje. Ważne jest tylko to, żeby się nie spieszyć. Tutaj kluczowa jest cierpliwość.

Jak zrobić pyszny sos holenderski?

Potrzebujecie tylko kilku składników, spokoju i cierpliwości.

Składniki:

  • 150 g masła klarowanego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 żółtka
  • ¼ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

  1. W rondelku roztopcie masło.
  2. Żółtka umieśćcie w szklanej miseczce i ubijcie na parze. W garnku zagotujcie wodę, miseczkę możecie umieścić w sitku i włożyć na garnek tak, by dno miski nie dotykało wody. Jeśli tego nie dopilnujecie i dno zamoczy się w wodzie, jajka się po prostu zetną i sos się nie uda. Wodę w garnku gotujcie powoli na małym ogniu. Dodajcie do żółtek soku z cytryny i zacznijcie napuszać żółtka trzepaczką.
  3. Gdy żółtka zgęstnieją i podwoją swoją objętość, dodajcie do nich sól i pieprz, cały czas ubijając.
  4. Potem stopniowo, powoli dodawajcie do żółtek roztopione, gorące masło.
  5. Dolewajcie masło cienkim strumieniem, wtedy powstanie jednolity, gęsty sos.
  6. Kontynuujcie ubijanie, aż wykorzystacie całe masło. W ten sposób zrobicie pyszny sos holenderski.

Przepisy na sos holenderski

Musicie wiedzieć, że są różne warianty przygotowania sosu holenderskiego. Występują różnice w proporcjach, jak i doborze składników. Niektórzy zamiast masła klarowanego, używają zwykłego masła. Część z Was pewnie dodaje białego wina. Niektórzy wykorzystują bulion. Tu poznajecie najprostszy przepis. Świetny na początek przygody z europejskimi wojażami kulinarnymi.

Sos holenderski bazą dla innych francuskich sosów

Wiecie, że sos holenderski jest bazą dla kilku innych sosów? Jeśli dodacie śmietanę albo ubitą kremówkę, to powstanie Wam sos mousseline. Po dodaniu musztardy Dijon otrzymacie sos moutarde. Jeśli zamiast masła klarowanego użyjecie mocno zrumienionego zwykłego masła, wyjdzie Wam noisette.

Do czego dodać sos holenderski?

Sos holenderski najlepiej pasuje do:

  • jajek sadzonych
  • ryb
  • frytek
  • mięsa
  • szparagów
  • kalafiora
  • brokułów

Najlepiej smakuje na gorąco. Zwykłe gotowane warzywa nabiorą smaku i głębi, jeśli polejecie je sosem holenderskim.

Jak zrobić samemu sos holenderski?

Teraz już znacie odpowiedź na to pytanie. Wiecie krok po kroku, jak się robi sos holenderski. Nie pozostaje Wam nic innego, jak spróbować. Mało kto potrafi zabłysnąć samodzielnym wykonaniem sosu holenderskiego. A więc do dzieła! Przygotujcie aromatyczne szparagi z sosem holenderskim albo jajka benedyktyńskie. Smak obu dań Was zachwyci.