Jeszcze więcej sosów: czosnkowy, musztardowy i chrzanowy
Ostre sosy majonezowo-musztardowe królują na grillach i różnych imprezach okolicznościowych. Sprawdźcie 3 proste przepisy na pikantne sosy z musztardą lub chrzanem.
Sosy do przekąsek i sałatek – z chrzanem lub czosnkiem
Pikantne sosy z musztardą lub chrzanem są proste do wykonania i świetnie podkreślają smak zimnych przystawek oraz tapas. Przedstawiamy proste receptury na sos majonezowo-musztardowy, majonezowo-czosnkowy i majonezowo-chrzanowy.
Ostre sosy z dodatkiem chrzanu, czosnku i musztardy
- Sos majonezowo-musztardowy przygotujecie poprzez wymieszanie dwóch łyżek majonezu z jedną łyżeczką musztardy. Do smaku dodajcie zioła prowansalskie i pieprz. Jeśli wolicie ostrzejszą wersję sosu, możecie dodać do niego odrobinę mielonego chili. Pikantny sos z majonezem i musztardą nada charakteru nawet najprostszym potrawom.
- Sos majonezowo-czosnkowy doskonale pasuje do hamburgerów, pizzy, tortilli i innych fast-foodów. Do przygotowania sosu potrzebujecie trzech dużych łyżek majonezu, dwóch ząbków czosnku, szczypty pieprzu i łyżeczki ziół prowansalskich. Smak sosu z majonezem i czosnkiem podkreśli mały dodatek soku z cytryny i szczypta cukru lub erytrytolu. Jeśli chcecie zmniejszyć kaloryczność sosu i zredukować ilość tłuszczu, wymieszajcie majonez z jogurtem naturalnym (w proporcji 1:3 lub 1:2). Wszystkie składniki należy połączyć i odstawić na minimum godzinę, żeby smaki się „przegryzły”.
- Sos majonezowo-chrzanowy przygotujecie z majonezu, jogurtu naturalnego oraz chrzanu w proporcji 3:2:1. Sos można zrobić ze świeżego tartego chrzan lub chrzanu ze słoika. Zamiast chrzanu możecie użyć kremu chrzanowego.
Sprawdźcie też inne przepisy na dipy i sosy, np. sos do sałatki Cezar.
Komentarze (0)