Jak co roku, już na 2-3 tygodnie przed świętami, ustalamy wraz z żoną menu i podejmujemy, nigdy jeszcze niezrealizowaną, obietnicę, że w tym roku będzie mniej jedzenia. Myślę, że doskonale znacie podobne sytuacje.
Ale jak to zrobić, jeżeli zgodnie z naszą rodzinną, tradycją na stole powinno pojawić się wszystko? Zazwyczaj kapitulujemy dość szybko, przystępujemy do planowania i dzielimy się obowiązkami czyli potrawami do przygotowania.
Nasze świąteczne śniadanie w wielkanocną niedzielę składa się głównie z rozmaitych przystawek. Tak naprawdę jednak królują jajka i to w wielu postaciach.
Wśród naszych ulubionych przystawek są szlachetnie proste jajka na twardo z majonezem i szczypiorkiem, jajka faszerowane podawane na ciepło, jajka awanturki z pastą rybną lub kawiorową. Dziś proponuję łatwy przepis na wielkanocne jajka w trzech smakach. W naszym domu przygotowujemy je, co roku, bo wyglądają wyjątkowo efektownie i są prawdziwą ozdobą stołu. Mus do jajek to po prostu serek śmietankowy zmiksowany z odpowiednimi składnikami. Takie jajka zawsze cieszą się dużą popularnością i smakują wszystkim gościom.
Jaja faszerowane
Czas przygotowania: 20 minut
24 szt.
Składniki:
- 12 jajek ugotowanych na twardo
- 3 serki kremowe śmietankowe, razem 600 g
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 100 g łososia wędzonego
- 8 kaparów
- gałązka koperku
- natka pietruszki
- czerwony pieprz, 8 ziarenek do dekoracji
- 1 doniczka bazylii
- 20 g orzechów pinii lub innych np. włoskich
- 100 g majonezu
- 200 g pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka przyprawy Delikat Knorr
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- sok z cytryny
- 50 ml oleju roślinnego rzepakowego
Sposób przygotowania
Ugotowane na twardo jajka obrać i delikatnie obciąć końcówki (będę bardziej stabilne). Przekroić jajka na pół, rozłożyć na półmisku.
Mus łososiowy
Płaty wędzonego łososia zmiksować na gładko z 30 g majonezu, 200 g serka kremowego, łyżeczką koncentratu pomidorowego, sokiem z cytryny i pozostałymi końcówkami jaj. Doprawić odrobiną Delikatu Knorr i czarnym pieprzem. Masę przełożyć w rękaw cukierniczy lub mocną torebkę foliową z uciętym rogiem. Wycisnąć rozetki na 8 połówkach. Można także nakładać mus łyżeczką. Jajka udekorować kaparem i gałązką koperku.
Mus z grzybów
Grzyby umyć, pokroić w plastry. Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć czosnek, cebulę i grzyby. Smażyć do momentu odparowania wody. Grzyby ostudzić, a następnie zmiksować z 200 g serka kremowego i 30 g majonezu. Doprawić do smaku delikatem i czarnym pieprzem. Masę przełożyć w rękaw cukierniczy lub mocną torebkę foliową z uciętym rogiem. Wycisnąć rozetki na 8 połówkach. Jaja udekorować na wierzchu ziarenkiem czerwonego pieprzu i natką pietruszki.
Mus bazyliowy
Część orzeszków podsmażyć na patelni na złoty kolor, a następnie ostudzić. Pozostawić 8 szt. do dekoracji. Orzeszki połączyć z 300 g sera kremowego, 30 g majonezu i bazylią. Całość zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku Delikatem Knorr i pieprzem. Masę przełożyć w rękaw cukierniczy lub mocną torebkę foliową z uciętym rogiem. Wycisnąć rozetki na 8 połówkach. Jaja udekorować orzeszkiem i natką pietruszki.
I w ten oto sposób mamy pierwszą przystawkę na świątecznym stole. Co dalej? Czytajcie następny odcinek naszego bloga. Do zobaczenia.
Komentarze (0)