Jak co roku, już na 2-3 tygodnie przed świętami, ustalamy wraz z żoną menu i podejmujemy, nigdy jeszcze niezrealizowaną, obietnicę, że w tym roku będzie mniej jedzenia. Myślę, że doskonale znacie podobne sytuacje.

Ale jak to zrobić, jeżeli zgodnie z naszą rodzinną, tradycją na stole powinno pojawić się wszystko? Zazwyczaj kapitulujemy dość szybko, przystępujemy do planowania i dzielimy się obowiązkami czyli potrawami do przygotowania.

Nasze świąteczne śniadanie w wielkanocną niedzielę składa się głównie z rozmaitych przystawek. Tak naprawdę jednak królują jajka i to w wielu postaciach.

Wśród naszych ulubionych przystawek są szlachetnie proste jajka na twardo z majonezem i szczypiorkiem, jajka faszerowane podawane na ciepło, jajka awanturki z pastą rybną lub kawiorową. Dziś proponuję łatwy przepis na wielkanocne jajka w trzech smakach. W naszym domu przygotowujemy je, co roku, bo wyglądają wyjątkowo efektownie i są prawdziwą ozdobą stołu. Mus do jajek to po prostu serek śmietankowy zmiksowany z odpowiednimi składnikami. Takie jajka zawsze cieszą się dużą popularnością i smakują wszystkim gościom.

Jaja faszerowane

Czas przygotowania: 20 minut
24 szt.
Składniki:

 

    • 12 jajek ugotowanych na twardo

 

    • 3 serki kremowe śmietankowe, razem 600 g

 

    • łyżka koncentratu pomidorowego

 

    • 100 g łososia wędzonego

 

    • 8 kaparów

 

    • gałązka koperku

 

    • natka pietruszki

 

    • czerwony pieprz, 8 ziarenek do dekoracji

 

    • 1 doniczka bazylii

 

    • 20 g orzechów pinii lub innych np. włoskich

 

    • 100 g majonezu

 

    • 200 g pieczarek

 

    • 1 ząbek czosnku

 

    • 1 mała cebula

 

    • 1 łyżeczka przyprawy Delikat Knorr

 

    • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

 

    • sok z cytryny

 

    • 50 ml oleju roślinnego rzepakowego

 


Sposób przygotowania
Ugotowane na twardo jajka obrać i delikatnie obciąć końcówki (będę bardziej stabilne). Przekroić jajka na pół, rozłożyć na półmisku.

Mus łososiowy

Płaty wędzonego łososia zmiksować na gładko z 30 g majonezu, 200 g serka kremowego, łyżeczką koncentratu pomidorowego, sokiem z cytryny i pozostałymi końcówkami jaj. Doprawić odrobiną Delikatu Knorr i czarnym pieprzem. Masę przełożyć w rękaw cukierniczy lub mocną torebkę foliową z uciętym rogiem. Wycisnąć rozetki na 8 połówkach. Można także nakładać mus łyżeczką. Jajka udekorować kaparem i gałązką koperku.

Mus z grzybów

Grzyby umyć, pokroić w plastry. Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć czosnek, cebulę i grzyby. Smażyć do momentu odparowania wody. Grzyby ostudzić, a następnie zmiksować z 200 g serka kremowego i 30 g majonezu. Doprawić do smaku delikatem i czarnym pieprzem. Masę przełożyć w rękaw cukierniczy lub mocną torebkę foliową z uciętym rogiem. Wycisnąć rozetki na 8 połówkach. Jaja udekorować na wierzchu ziarenkiem czerwonego pieprzu i natką pietruszki.

Mus bazyliowy

Część orzeszków podsmażyć na patelni na złoty kolor, a następnie ostudzić. Pozostawić 8 szt. do dekoracji. Orzeszki połączyć z 300 g sera kremowego, 30 g majonezu i bazylią. Całość zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku Delikatem Knorr i pieprzem. Masę przełożyć w rękaw cukierniczy lub mocną torebkę foliową z uciętym rogiem. Wycisnąć rozetki na 8 połówkach. Jaja udekorować orzeszkiem i natką pietruszki.

I w ten oto sposób mamy pierwszą przystawkę na świątecznym stole. Co dalej? Czytajcie następny odcinek naszego bloga. Do zobaczenia.