
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masę makową możesz zrobić sam, ale to strasznie trudne. Trzeba gotować mak, mleć go, mieszać z bakaliami i przyprawami... A wszystko to dla łyżki masy - no, po prostu się nie opłaca. Dlatego masz dwa wyjścia: albo podbierzesz trochę masy babci, która akurat robi struclę, albo kupisz puszkę gotowej masy. Jak ci wygodniej.
Krok 2
Przygotuj zabajone: w małym rondelku zagotuj wino. W szklanej misce utrzyj żółtka z cukrem, wlej połowę gorącego wina, wymieszaj i połącz z resztą wina. Miskę ustaw na większym garnku z gotującą się wodą, tak aby dno miski nie dotykało powierzchni wody. Ubijaj na parze, aż masa zgęstnieje - trwa to około 10 minut. Do zabajone dodaj masę makową i delikatnie wymieszaj. Owoce ułóż w żaroodpornych kokilkach i przykryj masą makową. Opal wierzch deseru palnikiem i od razu podawaj. Uwaga: deser możesz też przyrumienić pod rozgrzanym grillem piekarnika. Jeśli nie chcesz, w ogóle nie musisz go rumienić, możesz podać od razu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej