Zapiekanka owocowa z makiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka owocowa z makiem

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

19 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masę makową możesz zrobić sam, ale to strasznie trudne. Trzeba gotować mak, mleć go, mieszać z bakaliami i przyprawami... A wszystko to dla łyżki masy - no, po prostu się nie opłaca. Dlatego masz dwa wyjścia: albo podbierzesz trochę masy babci, która akurat robi struclę, albo kupisz puszkę gotowej masy. Jak ci wygodniej.

Krok 2

Przygotuj zabajone: w małym rondelku zagotuj wino. W szklanej misce utrzyj żółtka z cukrem, wlej połowę gorącego wina, wymieszaj i połącz z resztą wina. Miskę ustaw na większym garnku z gotującą się wodą, tak aby dno miski nie dotykało powierzchni wody. Ubijaj na parze, aż masa zgęstnieje - trwa to około 10 minut. Do zabajone dodaj masę makową i delikatnie wymieszaj. Owoce ułóż w żaroodpornych kokilkach i przykryj masą makową. Opal wierzch deseru palnikiem i od razu podawaj. Uwaga: deser możesz też przyrumienić pod rozgrzanym grillem piekarnika. Jeśli nie chcesz, w ogóle nie musisz go rumienić, możesz podać od razu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka owocowa z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka owocowa z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka owocowa z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka owocowa z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka owocowa z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka owocowa z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka owocowa z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka owocowa z makiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sernik z krówkami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej