
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masę makową możesz zrobić sam, ale to strasznie trudne. Trzeba gotować mak, mleć go, mieszać z bakaliami i przyprawami... A wszystko to dla łyżki masy - no, po prostu się nie opłaca. Dlatego masz dwa wyjścia: albo podbierzesz trochę masy babci, która akurat robi struclę, albo kupisz puszkę gotowej masy. Jak ci wygodniej.
Krok 2
Przygotuj zabajone: w małym rondelku zagotuj wino. W szklanej misce utrzyj żółtka z cukrem, wlej połowę gorącego wina, wymieszaj i połącz z resztą wina. Miskę ustaw na większym garnku z gotującą się wodą, tak aby dno miski nie dotykało powierzchni wody. Ubijaj na parze, aż masa zgęstnieje - trwa to około 10 minut. Do zabajone dodaj masę makową i delikatnie wymieszaj. Owoce ułóż w żaroodpornych kokilkach i przykryj masą makową. Opal wierzch deseru palnikiem i od razu podawaj. Uwaga: deser możesz też przyrumienić pod rozgrzanym grillem piekarnika. Jeśli nie chcesz, w ogóle nie musisz go rumienić, możesz podać od razu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej