Składniki
1 szczypta
3 łyżki
2 sztuki
1 szczypta
2 łyżki
2 sztuki
1 łyżka
300 gramów
2 łyżki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory sparz wrzącą wodą, zdejmij skórkę, drobno pokrój i usuń pestki.
Krok 2
Rokpol zetrzyj na tarce, a kapary i czosnek posiekaj.
Krok 3
Rokpol zmiksuj z twarogiem, śmietaną, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, kaparami i czosnkiem.
Krok 4
Dokładnie wymieszaj z pomidorami i koperkiem. Schłódź.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej