Lasagne z cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

179 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

100 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

9 sztuk

200 gramów

2 sztuki

100 gramów

50 gramów

50 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie pokrój w podłużne plastry, skrop oliwą i zgrilluj na domowej patelni.

Lasagne z cukinią - Krok 1

Krok 2

Mięso z indyka przesmaż na rozgrzanej oliwie, wlej szklankę wody i dodaj Fix Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 8 minut. Dodaj pokruszoną fetę.

Lasagne z cukinią - Krok 2

Krok 3

Naczynie żaroodporne o wym. 28x20 cm posmaruj jogurtem i rozłóż trzy płaty makaronu. Ponownie posmaruj jogurtem, posyp odrobiną sera i wyłóż część mięsnego sosu oraz plastry cukinii.

Lasagne z cukinią - Krok 3

Krok 4

Czynność tę powtórz do momentu wykończenia składników (3 warstwy). Ostatnią warstwę makaronu posmaruj jogurtem i posyp pozostałym serem oraz suszonym oregano. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj 40 minut. Gotową zapiekankę podawaj z pomidorowym sosem, udekoruj listkami bazylii.

Lasagne z cukinią - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Oprócz cukinii możesz użyć również innych grillowanych warzyw, jak np. bakłażana, czy tez papryki.

31

Opinie o przepisie

  • Iwona Rafalska

    Iwona Rafalska

    Mniamusne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanislaw Trochimski

    Stanislaw Trochimski

    I ja chcieć... Mniam....:-)..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Marczak

    Barbara Marczak

    Synku jak przyjedziwsz -poproszę lazanie!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Brian Johnston

    Brian Johnston

    <(")

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Schmidt

    Jan Schmidt

    Małgosiu ,już się czuję zaproszony ,to moje ulubione danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Przysiecki

    Zbigniew Przysiecki

    Apetycznie wygląda szkoda że tylko obrazeek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tatiana Jankowiak

    Tatiana Jankowiak

    Wchodzę w to!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Pawłowski

    Bogdan Pawłowski

    To ja takie dwie porcje poproszę... ! A może i trzy... ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Kornaus

    Stanisław Kornaus

    Ulka i Grzegorz lubią akurat to samo oboje powinowaci.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bronisława Sekuła

    Bronisława Sekuła

    Poprosze tez :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Świtała

    Irena Świtała

    smakowite

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Jurewicz

    Barbara Jurewicz

    I jak tu sie odchudzać???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Cecylia Piątkowska

    Cecylia Piątkowska

    Smacznego:-):-):-).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Lukaszyk

    Ula Lukaszyk

    Rób drugi fakultet. Czujesz kuchnię!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesław Bałdyga

    Czesław Bałdyga

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Paczóska

    Grażyna Paczóska

    wydrukowałam,w sobotę wypróbuję,może sie uda...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Cieszynski

    Ryszard Cieszynski

    Ja też poproszę...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Skokowski

    Tadeusz Skokowski

    Dokładkę proszę ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Michalska

    Janina Michalska

    wygląda apetycznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Sacha

    Kazimiera Sacha

    Napewno pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stasia Brylewska

    Stasia Brylewska

    Gdzie.sie.podziewasz.Malgorzatko.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian Damdam Glinka

    Damian Damdam Glinka

    MNIAM

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Odchudzanie? Z przyjemnością

    Odchudzanie? Z przyjemnością

    Mniam <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslaw Cymer

    Miroslaw Cymer

    Miam miam .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Fojut

    Grzegorz Fojut

    Sabinko kawalek dla mnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Pawlowska

    Ania Pawlowska

    Mysle ze nastepna wizyta bedzie pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Piotrowski

    Marek Piotrowski

    Beatko czy to twoje dzieło?? :-) :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hubert Popielarz

    Hubert Popielarz

    Robic a nie lubic!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemysław Boczek

    Przemysław Boczek

    Kamil a co to sie stalo z toba....? Jestes teraz expertem kulinarnym...? Czy morze to twoja nowa pasjia...?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisława Szczygieł

    Stanisława Szczygieł

    mniam,mniam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z cukiniąLasagne z cukinią

Klasyczna potrawa kuchni włoskiej – lasagne – będzie równie smaczna, jeśli dodasz do niej cukinię oraz ser feta, a wieprzowinę zastąpisz mielonym mięsem z indyka. Pierwszym krokiem do przyrządzenia tego prostego dania jest pokrojenie cukinii wzdłuż na podłużne plastry. Następnie skrop je oliwą i smaż z obu stron na patelni grillowej. Mięso podsmaż na rozgrzanej patelni, zalej wodą i wsyp błyskawiczny sos w proszku – dzięki niemu potrawa nabierze wyrazistego smaku. Duś przez chwilę do momentu, aż całość zgęstnieje, a na koniec dodaj pokruszoną fetę. Dno i boki naczynia żaroodpornego nasmaruj gęstą śmietaną i ułóż w nim płaty makaronu do lasagne. Pokryj je kolejną warstwą śmietany, posyp startym żółtym serem, po czym wyłóż część mięsnego sosu i plastry grillowanej cukinii. W tej samej kolejności układaj pozostałe składniki, aż do ich wyczerpania. Wierzch lasagne ponownie posmaruj śmietaną i posyp serem. Piecz, aż wierzch dania się zarumieni. Serwuj bezpośrednio po upieczeniu, najlepiej z dodatkiem prostego sosu pomidorowego.