
Składniki
1 sztuka
1 kilogram
300 gramów
3 szczypty
1 łyżeczka
3 szczypty
4 ziarna
1 pęczek
1 łyżeczka
50 gramów
0.5 kilograma
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1. Cukinię należy pokroić na grube, centymetrowe plastry i przesmażyć na patelni na rumiano z obu stron na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój. Czosnek i cebulę drobno posiekaj i zeszklij na pozostałej oliwie. Dodaj mięso i smaż razem całość do zrumienienia. Wlej wino, dodaj pomidory, dopraw ziołami, solą oraz pieprzem i duś ok. 15 min.
Krok 2
Przygotuj sos: w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj całość chwilę nie dopuszczając do zrumienienia. Dodawaj cienkim strumieniem mleko i cały czas mieszaj by nie powstały grudki. Sos zagotuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 3
3. W naczyniu do zapiekania układaj warstwami cukinię, mięso, porcję sosu, ponownie cukinię, mięso, sos i na końcu cukinię. Zalej całość pozostałym sosem, posyp żółtym serem lub serem mozarella i zapiekaj ok. 1 godz. w nagrzanym do 180°C piekarniku. Potrawę bezpośrednio przed podaniem dobrze jest odstawić na 15 min, by nieco stężała i dobrze się kroiła
Krok 4
Ja używam oliwy z oliwek kupionej na allegro - tunezyjskiej z ziołami, naprawdę podnosi smak i jest dobra.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























