Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową

Autor: MAMBA

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 kilogram

300 gramów

3 szczypty

1 łyżeczka

3 szczypty

4 ziarna

1 pęczek

1 łyżeczka

50 gramów

0.5 kilograma

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1. Cukinię należy pokroić na grube, centymetrowe plastry i przesmażyć na patelni na rumiano z obu stron na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój. Czosnek i cebulę drobno posiekaj i zeszklij na pozostałej oliwie. Dodaj mięso i smaż razem całość do zrumienienia. Wlej wino, dodaj pomidory, dopraw ziołami, solą oraz pieprzem i duś ok. 15 min.

Krok 2

Przygotuj sos: w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj całość chwilę nie dopuszczając do zrumienienia. Dodawaj cienkim strumieniem mleko i cały czas mieszaj by nie powstały grudki. Sos zagotuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gałką muszkatołową.

Krok 3

3. W naczyniu do zapiekania układaj warstwami cukinię, mięso, porcję sosu, ponownie cukinię, mięso, sos i na końcu cukinię. Zalej całość pozostałym sosem, posyp żółtym serem lub serem mozarella i zapiekaj ok. 1 godz. w nagrzanym do 180°C piekarniku. Potrawę bezpośrednio przed podaniem dobrze jest odstawić na 15 min, by nieco stężała i dobrze się kroiła

Krok 4

Ja używam oliwy z oliwek kupionej na allegro - tunezyjskiej z ziołami, naprawdę podnosi smak i jest dobra.

MAMBA

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej