Składniki
1 sztuka
1 kilogram
300 gramów
3 szczypty
1 łyżeczka
3 szczypty
4 ziarna
1 pęczek
1 łyżeczka
50 gramów
0.5 kilograma
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1. Cukinię należy pokroić na grube, centymetrowe plastry i przesmażyć na patelni na rumiano z obu stron na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój. Czosnek i cebulę drobno posiekaj i zeszklij na pozostałej oliwie. Dodaj mięso i smaż razem całość do zrumienienia. Wlej wino, dodaj pomidory, dopraw ziołami, solą oraz pieprzem i duś ok. 15 min.
Krok 2
Przygotuj sos: w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj całość chwilę nie dopuszczając do zrumienienia. Dodawaj cienkim strumieniem mleko i cały czas mieszaj by nie powstały grudki. Sos zagotuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 3
3. W naczyniu do zapiekania układaj warstwami cukinię, mięso, porcję sosu, ponownie cukinię, mięso, sos i na końcu cukinię. Zalej całość pozostałym sosem, posyp żółtym serem lub serem mozarella i zapiekaj ok. 1 godz. w nagrzanym do 180°C piekarniku. Potrawę bezpośrednio przed podaniem dobrze jest odstawić na 15 min, by nieco stężała i dobrze się kroiła
Krok 4
Ja używam oliwy z oliwek kupionej na allegro - tunezyjskiej z ziołami, naprawdę podnosi smak i jest dobra.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej