Jajka z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka z pieczarkami

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 sztuki

300 gramów

4 sztuki

1 szklanka

3 łyżki

1 opakowanie

1 szklanka

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniak ugotuj, następnie po wystygnięciu pokrój na plastry.

Krok 2

Cebulę i pieczarki obierz i posiekaj. Na maśle podsmaż cebulę, gdy się zeszkli dodaj pieczarki pokrojone w plastry. Smaż aż całość się lekko zrumieni.

Krok 3

Formę wysmaruj pozostałym masłem, ułóż pokrojone w plastry ziemniaki i rozłóż równomiernie pieczarki.

Krok 6

Zalej całość przygotowanym sosem śmietanowym i posyp żółtym serem. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Całość posyp natka pietruszki.

Krok 4

Zrób 4 wgłebienia i wbij tam jajka.

Krok 5

Śmietanę wymieszaj z sosem sałatkowym Knorr.

MartaS

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa ziemniaczana
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej