Jajka z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka z pieczarkami

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 sztuki

300 gramów

4 sztuki

1 szklanka

3 łyżki

1 opakowanie

1 szklanka

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniak ugotuj, następnie po wystygnięciu pokrój na plastry.

Krok 2

Cebulę i pieczarki obierz i posiekaj. Na maśle podsmaż cebulę, gdy się zeszkli dodaj pieczarki pokrojone w plastry. Smaż aż całość się lekko zrumieni.

Krok 3

Formę wysmaruj pozostałym masłem, ułóż pokrojone w plastry ziemniaki i rozłóż równomiernie pieczarki.

Krok 6

Zalej całość przygotowanym sosem śmietanowym i posyp żółtym serem. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Całość posyp natka pietruszki.

Krok 4

Zrób 4 wgłebienia i wbij tam jajka.

Krok 5

Śmietanę wymieszaj z sosem sałatkowym Knorr.

MartaS

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej