Jak udekorować jajka na talerzu?
Jajka wyjątkowo często goszczą na naszych stołach, gdzie zazwyczaj serwujemy je w klasycznej wersji z majonezem lub warzywnym farszem. Co zrobić, aby następnym razem nie tylko podbiły podniebienia gości, ale również cieszyły ich oko? Z pomocą przychodzi dekoracja jajek na talerzu, czyli kreatywne i przyjemne wyzwanie dla każdego smakosza. Z naszymi wskazówkami poznacie najlepsze techniki ozdabiania i ze zwykłego produktu zrobicie coś naprawdę wyjątkowego. Zapraszamy!
Jak udekorować jajka w majonezie?
Klasyczne jajka w majonezie to absolutny hit na imieninach, urodzinach i innych, większych uroczystościach. Jeżeli cenicie ich smak, ale chcecie nieco urozmaicić ich wygląd, to możecie skorzystać ze specjalnej szprycy do dekoracji. Za pomocą tego sprzętu rozprowadzicie majonez na jajkach i stworzycie na nich ciekawe wzory. Namalujcie kropki, zawijasy, linie lub inne wzory, dzięki czemu od razu przykujecie uwagę wszystkich gości. Dodatkową ozdobą będą również pokrojone warzywa, w szczególności polecamy Wam paprykę, szczypiorek oraz rzodkiewkę. Jak udekorować jajka na talerzu? Na koniec zadbajcie o ciekawe ułożenie dania, możecie rozłożyć je na dużym liściu sałaty lub „dywaniku” z majonezu.
Jak udekorować jajka faszerowane?
Drugim, równie popularnym przysmakiem na uroczystościach, są jajka faszerowane. Do ozdobienia tego specjału możecie także użyć specjalnej szprycy. Tym razem nie napełniajcie jej majonezem, zamiast tego przygotujcie smaczną pastę jajeczną, która urozmaici smak faszerowanych jajek i będzie ciekawie się prezentować. Udekorujcie również wierzch potrawy! Możecie stworzyć „gniazdko” z rzeżuchy lub kiełków, co wygląda niezwykle estetycznie i oryginalnie. Nie zapominajcie o ciekawym ułożeniu połówek – oryginalnym pomysłem będzie wykorzystanie specjalnej patery porcelanowej z wyznaczonymi miejscami na jajka. Działajcie zgodnie ze swoją wyobraźnią i estetyką!
Pomysły na dekorowanie jajek wielkanocnych
Jajka to nieodłączny element Wielkanocy. Właśnie dlatego warto rozważyć również tematyczne dekoracje przekąsek, które podacie na stół podczas świątecznych dni. Wyjątkowo oryginalnym pomysłem będzie zrobienie jajek faszerowanych w kształcie króliczków lub zajączków wielkanocnych. Środek napełnijcie masą z żółtek, a kształt zwierzęcych twarzy przygotujcie z ziarenek, papryki oraz pomidora. Jesteśmy pewni, że ta tematyczna dekoracja nie umknie uwadze Waszym gościom, a w szczególności tym najmłodszym. Życzymy Wam dużo kreatywności, dobrej zabawy przy ozdabianiu jajek i powodzenia!
Nasze przepisy z jajkami w rolach głównych
Jak udekorować jajka na twardo i faszerowane? To już wiecie! Wykorzystajcie zdobytą wiedzę w naszych przepisach. Czeka Was prawdziwa uczta smaków.
Jajka faszerowane szpinakiem to danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Przygotowanie go zajmuje jedynie pół godziny, a efekty miło Was zaskoczą!
Jajka z bazylią, majonezem i rzeżuchą to równie smaczna opcja. Do przyrządzenia tej receptury użyj szynki schwarzwaldzkiej, której słony smak wybija się na tle całości dania. Jak udekorować jajka z majonezem? Nie zastanawiajcie się dłużej i działajcie w kuchni!
Gdy zbliża się impreza w gronie znajomych, na stole połóżcie kolorowy talerz faszerowanych jaj. Są tak smaczne, że bardzo szybko znikają! Podobnie jak jajka jeże, których wygląd zachwyci najmłodszych gości. Wypróbuj recepturę na ten przysmak i zbieraj same pochwały!
Komentarze (0)