Termin przydatności do spożycia – jak go ustalić? Jak długo są świeże jajka lub mięso?
Jak sprawdzić termin przydatności produktów do spożycia? Czym różnią się zwroty „najlepiej spożyć do” od „najlepiej spożyć przed”? Czy po przekroczeniu terminu ważności można bezpiecznie je spożyć? Na wszystkie te pytanie odpowiedź znajdziecie poniżej.
Termin przydatności do spożycia – co to właściwie oznacza?
Termin przydatności do spożycia to określona data, po upływie, której produkt spożywczy traci „fabryczne” właściwości, tj. rozpoczynają się w nim procesy mikrobiologiczne, które powodują jego psucie.
Data przydatności do spożycia – czy oznacza to samo, co termin przydatności do spożycia?
Tak. Data przydatności, tak samo jak i termin przydatności do spożycia oznacza, że producent gwarantuje zachowanie określonych cech produktu do danego terminu. Po jego upływie produkt traci część swoich właściwości, co prowadzi do pogorszenia jego jakości.
Data minimalnej trwałości a termin przydatności do spożycia – Czym się różnią?
Data minimalnej trwałości oznaczana jest zwrotem „najlepiej spożyć przed” – oznacza więc termin minimalnej, ale nie ostatecznej trwałości. W praktyce oznacza to, że można je bezpiecznie spożyć po terminie, ponieważ nie ulegają zepsuciu, ale zachodzą w nich procesy powodujące zmianę konsystencji, koloru, smaku lub zapachu.
Termin przydatności do spożycia oznaczany jest zwrotem „najlepiej spożyć do” – oznacza termin przydatności, po upływie, którego zjedzenie produktu może oznaczać niebezpieczne konsekwencje zdrowotne.
Jak ustalić termin przydatności do spożycia?
Najprościej sprawdzić termin, który zawsze znajduje się na etykiecie lub samym opakowaniu.
Daty pojawiające się na opakowaniach mogą dotyczyć: produkcji lub terminu przydatności do spożycia opisane zwrotem: „najlepiej spożyć do” lub „najlepiej spożyć przed”.
Zazwyczaj są to kody, gdzie:
- 4 pierwsze cyfry oznaczają – dzień i miesiąc roku
- 4 kolejne – rok
Data przydatności jajek
Na opakowaniach jaj spotkacie datę ważności opisaną hasłem „najlepiej spożyć przed”. Termin ten obowiązuje dla żywności przechowywanej nie dłużej niż 3 miesiące. Oczywiście nie oznacza to, że rekomenduje się zakup jaj i spożycie ich dopiero po 3 miesiącach.
Jak długo jajka są świeże?
Warto podkreślić, że jajka przechowywane w lodówce są bezpieczne do spożycia, nawet po upływie terminu ważności.
Termin przydatności do spożycia mięsa
Mięso jest bardzo wrażliwe na upływ czasu, dlatego:
- Świeże mięso zachowuje świeżość w lodówce przez ok. 3 dni.
- Mięso mielone przechowywane w lodówce bez opakowania hermetycznego przetrwa maksymalnie kilka godzin.
- Mięso mrożone można przechowywać:
- Do 3 miesięcy – mięso mielone;
- Od 3 do 12 miesięcy – wołowinę;
- Od 4 do 8 miesięcy – wieprzowinę.
- Mięso pakowane próżniowo lub w modyfikowanej atmosferze można przechowywać w lodówce maksymalnie 10 dni.
Dobry produkt, to świeży produkt. Teraz już wiecie, jak to sprawdzić.
Komentarze (0)