Segregacja śmieci jest tematem, który jeszcze kilka lat temu wzbudzał duże kontrowersje, lecz dziś odpowiednie traktowanie odpadków jest dla nas oczywistością. O ile w gospodarstwach domowych doskonale dajemy sobie radę z plastikowymi butelkami po wodzie czy szklanymi opakowaniami, o tyle nadal istnieje mnóstwo produktów, z którymi nie zawsze wiemy co zrobić. Jak powinna wyglądać prawidłowa segregacja jedzenia i resztek, które zostają po przygotowaniu posiłku? Co zalicza się do odpadów organicznych? Wyjaśniamy, jak poradzić sobie z najbardziej problematycznymi odpadkami.
Ekologia to sprawa wszystkich
Nie trzeba być prezesem międzynarodowej firmy, by być świadomym problemu wytwarzania ogromnej ilości odpadów każdego dnia. W Polsce przeciętny Kowalski w ciągu roku pozostawia po sobie 315 kg śmieci. Trudno przejść obok tego problemu obojętnie i trudno nie postrzegać go w kategoriach zdecydowanie szerszych niż granice własnego podwórka.
Na szczęście coraz więcej mówi się o drobnych, ale znaczących krokach, jakie każdy z nas może wykonywać na co dzień. Zacznijmy więc od segregacji śmieci. Szczególny nacisk trzeba położyć na odpady powstające w kuchniach, ponieważ o ile np. sprzętów elektronicznych pozbywamy się tylko raz na czas, o tyle posiłki przyrządzamy codziennie. Podpowiadamy, jak sprytnie zarządzać odpadkami, by nasze działania mogły przynieść realne korzyści dla całej planety.
Odpady organiczne – co to?
Ten temat powinien zgłębić każdy amator gotowania. Zresztą nawet osoby, które regularnie stołują się na mieście i nie przepadają za samodzielnym przyrządzaniem posiłków, również posiadają, choćby niewielkie zapasy w swoich kuchniach. Temat śmieci, choć nie zawsze przyjemny, dotyczy każdego.Odpady organiczne, zwane także bioodpadami, to nic innego jak ulegające naturalnemu rozkładowi resztki żywności i roślin.
Co wrzucamy od odpadów bio?
- grzyby, warzywa i owoce (do tej kategorii zaliczają się także przetwory),
- obierki z warzyw i owoców,
- skorupki jajek (ale nie jajka w całości!),
- pestki i łupiny,
- pieczywo i wyroby cukiernicze,
- ugotowane kasze i makarony,
- fusy z herbaty i kawy.
W pojemniku na śmieci biodegradowalne nie można umieszczać produktów pochodzenia zwierzęcego – resztek mięsa i kości!
Jeśli macie przywilej posiadania własnego ogródka, odpady bio warto wykorzystać do zrobienia naturalnego kompostu, poprawiającego żyzność gleby. W sklepach ogrodniczych możecie też kupić specjalne kompostowniki domowe, dzięki czemu będziecie mieć możliwość kompostowania odpadów nawet w mieszkaniu.
Samodzielne przygotowanie nawozu ma jednak pewne ograniczenia. W kompostowniku nie powinny znaleźć się obierki z ziemniaków, ponieważ mogą być źródłem chorób, które będą przenosić się na inne rośliny. Unikać należy skórek owoców cytrusowych. Zazwyczaj są one spryskane środkami chemicznymi, mogą też wstrzymywać procesy naturalnego rozkładu.
Odpady zmieszane – co się do nich zalicza?
Kontenera na odpady zmieszane nie należy traktować jako ekologicznej drogi na skróty i miejsca, do którego można wrzucić wszystko. Sama jego nazwa może jednak budzić pewne wątpliwości, dlatego tym bardziej warto dowiedzieć się, jakie faktycznie jest jego przeznaczenie.
Jeśli chodzi o śmieci, powstające w kuchni, do odpadów zmieszanych należy wrzucać:
- resztki zwierzęce, czyli różnego rodzaju mięsa, w tym wędliny i ryby,
- produkty nabiałowe oraz jaja,
- oleje i tłuszcze spożywcze oraz zatłuszczony papier,
- torebki po herbacie (choć dobrze jest je najpierw opróżnić i same herbaciane fusy wrzucić do pojemnika na bioodpady),
- papier do pieczenia, papier lakierowany i powleczony folią
- zużyte ręczniki i papierowe chusteczki
- zabrudzone folie
- szkło stołowe i żaroodporne, ceramikę, porcelanę i kryształy, naczynia kuchenne.
Odpady nieoczywiste – rozłóż je na czynniki pierwsze
Podział śmieci nie zawsze jest tak oczywisty, a opakowanie jednego produktu może składać się z kilku surowców. Zebraliśmy przykłady, które w kuchniach pojawiają się bardzo często, lecz nadal wzbudzają wątpliwości, gdy mowa o segregacji.
Kapsułki po kawie i kartony po napojach (np. soku lub mleku): zaliczają się do metali i tworzyw sztucznych. Tak zresztą należy traktować opakowania wielomateriałowe. Do tego samego pojemnika wrzucimy folię aluminiową, puszki po konserwach i napojach, woreczki foliowe, pokrywki i kapsle. Do tego rodzaju odpadów należą plastikowe opakowania po śmietanie, jogurcie, kefirze, maślance. Jeśli posiadają aluminiowe wieczka, należy oddzielić je od pojemników.
Segregacja opakowań – czy mycie jest konieczne?
Oto temat, który często pojawia się w rozmowach na temat ekologii i podejścia do śmieci. Wszelkie dyskusje można uciąć prostą zasadą: jeśli do oczyszczenia opakowania potrzebna jest woda, należy tego unikać.
Z opakowań trzeba usunąć resztki jedzenia (np. niedojedzony jogurt z plastikowego kubeczka albo dżem ze słoika). Co zrobić, gdy na szklanym słoju przylepiona jest etykieta? Kieruj się dokładnie tą samą wytyczną. Jeśli nie można jej ściągnąć bez użycia wody, należy ją zostawić. Szklane i plastikowe opakowania i tak są czyszczone. Jednocześnie sortownie śmieci wyposażone są w systemy, dzięki którym jest to robione w najbardziej wydajny sposób. Wylewanie wielu litrów wody w domowych warunkach tylko po to, by usunąć naklejkę, jest zaprzeczeniem proekologicznych działań.
Śmieci nie bez znaczenia
W przeszłości wiele osób nie zastanawiało się zbyt długo nad tym, co dzieje się z odpadkami, które każdego dnia lądują w koszach. Błyskawicznie rosnąca ilość śmieci zmusiła nas do skończenia z tą beztroską i wzięciem spraw we własne ręce. Doskonale zdajemy sobie sprawę z istotnej roli recyklingu i ponownego wykorzystania surowców. Dzielenie śmieci na konkretne kategorie, znacznie usprawnia procesy ich przetwarzania, a w dodatku generuje mniejsze koszty. Powszechny dostęp do informacji z zakresu ekologii przyczynił się do skończenia z wymówkami i rzekomym brakiem świadomości na temat rozwiązań, które wpływają na poprawę stanu naszej planety.
Co więcej, już nie tylko staramy się segregować, chociaż część swoich śmieci, wrzucając je do odpowiednich kontenerów. Coraz częściej szukamy rozwiązań, dzięki którym precyzyjne oddzielanie tworzyw sztucznych, papieru, szkła czy odpadów biodegradowalnych jest możliwe w mieszkaniach o niewielkim metrażu. Oby tak dalej! Niech segregowanie wchodzi w nawyk, a zdobytą wiedzę i doświadczenie przekazujmy kolejnym osobom – członkom rodziny i znajomym. Dbanie o środowisko to gra zespołowa!
Komentarze (0)