Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

333 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

458 osób wydrukowało

Pobierz pdf

740 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

3 plastry

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo a następnie ostudź i obierz delikatnie ze skorupek. Przekrój na połówki i wydrąż żółtka – te natomiast rozetrzyj widelcem.

Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - Krok 1

Krok 2

Plastry szynki rozłóż na pergaminie na blasze do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 8 minut (piecz do momentu, gdy będzie chrupiąca). Następnie odsącz na papierowym ręczniku i pokrusz na małe kawałeczki.

Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - Krok 2

Krok 3

Pomidory i czosnek posiekaj drobno, orzeszki upraż na suchej, rozgrzanej patelni.

Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - Krok 3

Krok 4

Majonez przełóż do miseczki i wymieszaj z żółtkami, bazyliowym pesto, pokruszoną szynką, czosnkiem, pomidorami i orzeszkami. Całość dopraw do smaku zmielonym pieprzem.

Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - Krok 4

Krok 5

Gotowy farsz nałóż w połówki wydrążonych jajek, ułóż je na półmisku i udekoruj rzeżuchą. Tak przygotowane jajka podawaj najlepiej schłodzone.

Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie lubisz rzeżuchy, jajka posyp pokrojonym szczypiorem. Pamiętaj również, aby nie gotować jajek zbyt długo – żółtka wtedy nabiorą sinej barwy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchąJajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą

Jajka z majonezem to przekąska bardzo popularna. Podaje się je nie tylko na święta, ale także podczas przyjęć, jako część tzw. zimnej płyty. Spróbuj ciekawej alternatywny dla tego dania, czyli jajek z majonezem bazyliowym i rzeżuchą. To zdecydowanie bogatsza wersja – oprócz majonezu i bazyliowego pesto, w jej skład wchodzą też suszone pomidory i prażone orzeszki pinii. A także długodojrzewająca szynka, np. szwarcwaldzka albo serrano. Jej plasterki są bardzo cienkie, łatwo upiec je zatem w piekarniku tak, by stały się chrupiące. Pokrój je na drobne kawałki razem z suszonymi pomidorami, pesto oraz czosnkiem, i przygotuj gęsty sos na bazie majonezu. Jajka przekrój na połówki, wyjmij żółtka, rozetrzyj je i połącz z farszem. Szynka, pomidory i bazyliowy majonez nadadzą jajkom nieco włoskiego charakteru. Ułóż je na półmisku i delikatnie posyp rzeżuchą albo koperkiem. Podawaj ze świeżym pieczywem. Sprawdź dokładny przepis na jajka z majonezem bazyliowym i rzeżuchą. Przygotuj je na najbliższą okazję.