wielkanocne jajka smażone na maśle przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

wielkanocne jajka smażone na maśle

Autor: Ewelina Sołtyszewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy z łupinek.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy masło, najlepiej klarowane, bo nie przypala się. Kładziemy na masło przekrojone na pół jajka, żółtkami do spodu. Gdy wszystkie jajka będą już na patelni przykrywamy całość pokrywką ponieważ może pryskać tłuszcz. Smażymy na złoty kolor nie przewracając jajek w trakcie.

Krok 3

Gotowe przysmażone jajka posypujemy startym chrzanem. Są doskonałym połączeniem z białą wielkanocną kiełbasa. Nie ma nic pyszniejszego. Cała rodzina zawsze czeka na wielkanocne śniadanie aby rozkoszować się ich smakiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • wielkanocne  jajka smażone na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • wielkanocne  jajka smażone na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • wielkanocne  jajka smażone na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • wielkanocne  jajka smażone na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • wielkanocne  jajka smażone na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • wielkanocne  jajka smażone na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • wielkanocne  jajka smażone na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • wielkanocne  jajka smażone na maśle - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej