wielkanocne jajka smażone na maśle przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

wielkanocne jajka smażone na maśle

Autor: Ewelina Sołtyszewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy z łupinek.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy masło, najlepiej klarowane, bo nie przypala się. Kładziemy na masło przekrojone na pół jajka, żółtkami do spodu. Gdy wszystkie jajka będą już na patelni przykrywamy całość pokrywką ponieważ może pryskać tłuszcz. Smażymy na złoty kolor nie przewracając jajek w trakcie.

Krok 3

Gotowe przysmażone jajka posypujemy startym chrzanem. Są doskonałym połączeniem z białą wielkanocną kiełbasa. Nie ma nic pyszniejszego. Cała rodzina zawsze czeka na wielkanocne śniadanie aby rozkoszować się ich smakiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • wielkanocne  jajka smażone na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • wielkanocne  jajka smażone na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • wielkanocne  jajka smażone na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • wielkanocne  jajka smażone na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • wielkanocne  jajka smażone na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • wielkanocne  jajka smażone na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • wielkanocne  jajka smażone na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • wielkanocne  jajka smażone na maśle - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej