
Składniki
1 sztuka
4 sztuki
75 mililitrów
150 mililitrów
6 sztuk
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj wodę z kostką rosołowo wołową Knorr do czasu, gdy powstanie esencjonalny bulion.

Krok 2
Bulion wymieszaj z sherry i zagotuj na dużej patelni. Oberwij gałązki bazylii z liści i dodaj do gotującego się wywaru.

Krok 3
Wbij po kolei 4 jajka i gotuj około 3 minut, polewając wywarem.

Krok 4
Przełóż jajka do czterech podgrzanych miseczek. Wywar odparuj do połowy. Dodaj zimne masło i szybko mieszaj do momentu, kiedy powstanie gęsty sos.

Krok 5
Polej sosem jajka.

Krok 6
Udekoruj listkami bazylii. Podawaj z pszennym chlebem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jajka z sherry
Dzięki poniższemu przepisowi przyrządzisz wyjątkowo smaczną przystawkę – idealną zarówno na przyjęcie, jak i uroczysty obiad. Przygotowanie tego tapas rozpocznij od zagotowania bulionu cielęcego. Wymieszaj go z odpowiednią ilością sherry i podkreśl smak całości świeżymi listkami bazylii. Następnie wbijaj jajka do gotującego się wywaru. Kiedy będą już ugotowane, przełóż je do – wcześniej podgrzanych – miseczek. Pozostały na patelni płyn odparuj do połowy. Później dodaj do niego niewielką ilość zimnego tłuszczu i całość starannie wymieszaj, aż powstanie gęsty sos. Polej nim przełożone wcześniej do naczynek jajka. Całość udekoruj listkami świeżych ziół – oprócz sugerowanej bazylii sprawdzi się również np. oregano. Podawaj ze świeżym pszennym pieczywem, np. podzieloną na kromki bagietką francuską. Jej kawałki możesz wcześniej delikatnie podpiec w piekarniku. Aby nadać im wyrazistości, posmaruj ich wierzchy zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Sprawdź nasz przepis na smaczne jajka z sherry. Po jego wypróbowaniu, nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu.