Jajka z sherry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka z sherry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

159 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

158 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

75 mililitrów

150 mililitrów

6 sztuk

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj wodę z kostką rosołowo wołową Knorr do czasu, gdy powstanie esencjonalny bulion.

Jajka z sherry - Krok 1

Krok 2

Bulion wymieszaj z sherry i zagotuj na dużej patelni. Oberwij gałązki bazylii z liści i dodaj do gotującego się wywaru.

Jajka z sherry - Krok 2

Krok 3

Wbij po kolei 4 jajka i gotuj około 3 minut, polewając wywarem.

Jajka z sherry - Krok 3

Krok 4

Przełóż jajka do czterech podgrzanych miseczek. Wywar odparuj do połowy. Dodaj zimne masło i szybko mieszaj do momentu, kiedy powstanie gęsty sos.

Jajka z sherry - Krok 4

Krok 5

Polej sosem jajka.

Jajka z sherry - Krok 5

Krok 6

Udekoruj listkami bazylii. Podawaj z pszennym chlebem.

Jajka z sherry - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Rafal Glura

    Rafal Glura , 10.06.2015

    Dobre, nastepnym razem posypie całość prażonym boczkiem.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka z sherry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka z sherry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka z sherry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka z sherry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka z sherry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka z sherry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka z sherry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka z sherry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka z sherryJajka z sherry

Dzięki poniższemu przepisowi przyrządzisz wyjątkowo smaczną przystawkę – idealną zarówno na przyjęcie, jak i uroczysty obiad. Przygotowanie tego tapas rozpocznij od zagotowania bulionu cielęcego. Wymieszaj go z odpowiednią ilością sherry i podkreśl smak całości świeżymi listkami bazylii. Następnie wbijaj jajka do gotującego się wywaru. Kiedy będą już ugotowane, przełóż je do – wcześniej podgrzanych – miseczek. Pozostały na patelni płyn odparuj do połowy. Później dodaj do niego niewielką ilość zimnego tłuszczu i całość starannie wymieszaj, aż powstanie gęsty sos. Polej nim przełożone wcześniej do naczynek jajka. Całość udekoruj listkami świeżych ziół – oprócz sugerowanej bazylii sprawdzi się również np. oregano. Podawaj ze świeżym pszennym pieczywem, np. podzieloną na kromki bagietką francuską. Jej kawałki możesz wcześniej delikatnie podpiec w piekarniku. Aby nadać im wyrazistości, posmaruj ich wierzchy zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Sprawdź nasz przepis na smaczne jajka z sherry. Po jego wypróbowaniu, nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu.