
Składniki
1 sztuka
4 sztuki
75 mililitrów
150 mililitrów
6 sztuk
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj wodę z kostką rosołowo wołową Knorr do czasu, gdy powstanie esencjonalny bulion.

Krok 2
Bulion wymieszaj z sherry i zagotuj na dużej patelni. Oberwij gałązki bazylii z liści i dodaj do gotującego się wywaru.

Krok 3
Wbij po kolei 4 jajka i gotuj około 3 minut, polewając wywarem.

Krok 4
Przełóż jajka do czterech podgrzanych miseczek. Wywar odparuj do połowy. Dodaj zimne masło i szybko mieszaj do momentu, kiedy powstanie gęsty sos.

Krok 5
Polej sosem jajka.

Krok 6
Udekoruj listkami bazylii. Podawaj z pszennym chlebem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jajka z sherry
Dzięki poniższemu przepisowi przyrządzisz wyjątkowo smaczną przystawkę – idealną zarówno na przyjęcie, jak i uroczysty obiad. Przygotowanie tego tapas rozpocznij od zagotowania bulionu cielęcego. Wymieszaj go z odpowiednią ilością sherry i podkreśl smak całości świeżymi listkami bazylii. Następnie wbijaj jajka do gotującego się wywaru. Kiedy będą już ugotowane, przełóż je do – wcześniej podgrzanych – miseczek. Pozostały na patelni płyn odparuj do połowy. Później dodaj do niego niewielką ilość zimnego tłuszczu i całość starannie wymieszaj, aż powstanie gęsty sos. Polej nim przełożone wcześniej do naczynek jajka. Całość udekoruj listkami świeżych ziół – oprócz sugerowanej bazylii sprawdzi się również np. oregano. Podawaj ze świeżym pszennym pieczywem, np. podzieloną na kromki bagietką francuską. Jej kawałki możesz wcześniej delikatnie podpiec w piekarniku. Aby nadać im wyrazistości, posmaruj ich wierzchy zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Sprawdź nasz przepis na smaczne jajka z sherry. Po jego wypróbowaniu, nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu.


































