Jajka z sherry

- Krok 1Zagotuj wodę z kostką Bulionu cielęcego Knorr do czasu, gdy powstanie esencjonalny bulion.
- Krok 2Bulion wymieszaj z sherry i zagotuj na dużej patelni. Oberwij gałązki bazylii z liści i dodaj do gotującego się wywaru.
- Krok 3Wbij po kolei 4 jajka i gotuj około 3 minut, polewając wywarem.
- Krok 4Przełóż jajka do czterech podgrzanych miseczek. Wywar odparuj do połowy. Dodaj zimne masło i szybko mieszaj do momentu, kiedy powstanie gęsty sos.
- Krok 5Polej sosem jajka.
- Krok 6Udekoruj listkami bazylii. Podawaj z pszennym chlebem.

Jajka z sherry
Dzięki poniższemu przepisowi przyrządzisz wyjątkowo smaczną przystawkę – idealną zarówno na przyjęcie, jak i uroczysty obiad. Przygotowanie tego tapas rozpocznij od zagotowania bulionu cielęcego. Wymieszaj go z odpowiednią ilością sherry i podkreśl smak całości świeżymi listkami bazylii. Następnie wbijaj jajka do gotującego się wywaru. Kiedy będą już ugotowane, przełóż je do – wcześniej podgrzanych – miseczek. Pozostały na patelni płyn odparuj do połowy. Później dodaj do niego niewielką ilość zimnego tłuszczu i całość starannie wymieszaj, aż powstanie gęsty sos. Polej nim przełożone wcześniej do naczynek jajka. Całość udekoruj listkami świeżych ziół – oprócz sugerowanej bazylii sprawdzi się również np. oregano. Podawaj ze świeżym pszennym pieczywem, np. podzieloną na kromki bagietką francuską. Jej kawałki możesz wcześniej delikatnie podpiec w piekarniku. Aby nadać im wyrazistości, posmaruj ich wierzchy zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Sprawdź nasz przepis na smaczne jajka z sherry. Po jego wypróbowaniu, nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu.