Jajka z sherry przepis – Zobacz na przepisy.pl

Jajka z sherry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

149 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

131 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

75 mililitrów

150 mililitrów

6 sztuk

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj wodę z kostką Bulionu cielęcego Knorr do czasu, gdy powstanie esencjonalny bulion.

Jajka z sherry - Krok 1

Krok 2

Bulion wymieszaj z sherry i zagotuj na dużej patelni. Oberwij gałązki bazylii z liści i dodaj do gotującego się wywaru.

Jajka z sherry - Krok 2

Krok 3

Wbij po kolei 4 jajka i gotuj około 3 minut, polewając wywarem.

Jajka z sherry - Krok 3

Krok 4

Przełóż jajka do czterech podgrzanych miseczek. Wywar odparuj do połowy. Dodaj zimne masło i szybko mieszaj do momentu, kiedy powstanie gęsty sos.

Jajka z sherry - Krok 4

Krok 5

Polej sosem jajka.

Jajka z sherry - Krok 5

Krok 6

Udekoruj listkami bazylii. Podawaj z pszennym chlebem.

Jajka z sherry - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Rafal Glura

    Rafal Glura , 10.06.2015

    Dobre, nastepnym razem posypie całość prażonym boczkiem.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka z sherry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka z sherry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka z sherry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka z sherry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka z sherry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka z sherry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka z sherry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z kalafiorem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka z sherryJajka z sherry

Dzięki poniższemu przepisowi przyrządzisz wyjątkowo smaczną przystawkę – idealną zarówno na przyjęcie, jak i uroczysty obiad. Przygotowanie tego tapas rozpocznij od zagotowania bulionu cielęcego. Wymieszaj go z odpowiednią ilością sherry i podkreśl smak całości świeżymi listkami bazylii. Następnie wbijaj jajka do gotującego się wywaru. Kiedy będą już ugotowane, przełóż je do – wcześniej podgrzanych – miseczek. Pozostały na patelni płyn odparuj do połowy. Później dodaj do niego niewielką ilość zimnego tłuszczu i całość starannie wymieszaj, aż powstanie gęsty sos. Polej nim przełożone wcześniej do naczynek jajka. Całość udekoruj listkami świeżych ziół – oprócz sugerowanej bazylii sprawdzi się również np. oregano. Podawaj ze świeżym pszennym pieczywem, np. podzieloną na kromki bagietką francuską. Jej kawałki możesz wcześniej delikatnie podpiec w piekarniku. Aby nadać im wyrazistości, posmaruj ich wierzchy zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Sprawdź nasz przepis na smaczne jajka z sherry. Po jego wypróbowaniu, nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu.