Złociste jajka z pieczarkowym sosem video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Złociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

heart
433 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

566 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1368 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

200 gramów

0.5 opakowania

1 opakowanie

1 pęczek

2 sztuki

100 mililitrów

100 gramów

500 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka (4 szt.) ugotuj na miękko i natychmiast wystudź. Po tym czasie obierz je uważając, aby nie uszkodzić białka.

Złociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Mięso przełóż do miski dodaj pozostałe surowe jajko, posiekaną natkę, pieprz, przyprawę Knorr i łyżkę bułki tartej, sól i wyrób na jednolitą masę.

Złociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Mięsną masę podziel na 4 części, każdą rozpłaszcz na folii spożywczej na cienki „arkusz”. Obrane jajka zawiń w mięsną masę i uformuj. Następnie dokładnie obtocz jajka w tartej bułce.

Złociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEO - Krok 3

Krok 4

W rondelku rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij pokrojone drobno szalotki. Wlej śmietanę oraz 150 ml wody. Dodaj zawartość opakowania Knorr i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 3 minuty.

Złociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEO - Krok 4

Krok 5

W niedużym garnku rozgrzej olej i smaż jajka na złoty kolor, obracając je co chwilę. Po usmażeniu wyjmij jajka na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe złociste jajka podawaj z pieczarkowym sosem, udekoruj listkami świeżych ziół.

Złociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast mięsa z indyka, oczywiście możesz użyć innego rodzaju mięsa, np. wieprzowego.

1

Opinie o przepisie

  • Magdalena

    Magdalena , 01.04.2020

    Witam, czy można zamiast smażyć to upiec w piekarniku?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Złociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Złociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEOZłociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEO

Gotowane na miękko, na twardo, w koszulkach. Faszerowane, w formie omletu i jajecznicy. Jajka rządzą w kuchni! Podane w złocistej panierce i w towarzystwie pieczarkowego sosu wychodzą poza ramy śniadaniowego menu.

Dla kogo?

Trochę nowości przyda się nawet na tradycyjnym, świątecznym stole. To kotlet czy jajko? Obie odpowiedzi prawidłowe! Zasłyniesz wśród gości jako mistrz kulinarnych niespodzianek.

Na jaką okazję?

W czasie Wielkanocy jajka goszczą na talerzach od rana do wieczora. Zamiast faszerować otocz je apetyczną panierką – złociste jajka z pieczarkowym sosem z pewnością niejednego zachwycą. Doskonały sposób na ciepłą kolację, gdy zapomniałeś o zakupach, a w lodówce coraz większe pustki.

Czy wiesz, że?

Jajka na miękko powinny być gotowane przez około 2–4 minuty. Skąd takie różnice? Wszystko zależy od ich wielkości. Czas należy liczyć od momentu zagotowania wody.

Dla urozmaicenia:

Tak uniwersalna potrawa to skarb! Sos jogurtowy lub musztardowy potrafi całkiem odmienić jej oblicze. Odrobina chili w panierce doda pikanterii, a zmielone orzechy czy np. migdały chrupkości.