Złociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

359 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

422 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1107 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

200 gramów

0.5 opakowania

1 opakowanie

1 pęczek

2 sztuki

100 mililitrów

100 gramów

500 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka (4 szt.) ugotuj na miękko i natychmiast wystudź. Po tym czasie obierz je uważając, aby nie uszkodzić białka.

Złociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Mięso przełóż do miski dodaj pozostałe surowe jajko, posiekaną natkę, pieprz, przyprawę Knorr i łyżkę bułki tartej, sól i wyrób na jednolitą masę.

Złociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Mięsną masę podziel na 4 części, każdą rozpłaszcz na folii spożywczej na cienki „arkusz”. Obrane jajka zawiń w mięsną masę i uformuj. Następnie dokładnie obtocz jajka w tartej bułce.

Złociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEO - Krok 3

Krok 4

W rondelku rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij pokrojone drobno szalotki. Wlej śmietanę oraz 150 ml wody. Dodaj zawartość opakowania Knorr i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 3 minuty.

Złociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEO - Krok 4

Krok 5

W niedużym garnku rozgrzej olej i smaż jajka na złoty kolor, obracając je co chwilę. Po usmażeniu wyjmij jajka na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe złociste jajka podawaj z pieczarkowym sosem, udekoruj listkami świeżych ziół.

Złociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast mięsa z indyka, oczywiście możesz użyć innego rodzaju mięsa, np. wieprzowego.

1

Opinie o przepisie

  • Magdalena

    Magdalena , 01.04.2020

    Witam, czy można zamiast smażyć to upiec w piekarniku?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Złociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEOZłociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEO

Gotowane na miękko, na twardo, w koszulkach. Faszerowane, w formie omletu i jajecznicy. Jajka rządzą w kuchni! Podane w złocistej panierce i w towarzystwie pieczarkowego sosu wychodzą poza ramy śniadaniowego menu.

Dla kogo?

Trochę nowości przyda się nawet na tradycyjnym, świątecznym stole. To kotlet czy jajko? Obie odpowiedzi prawidłowe! Zasłyniesz wśród gości jako mistrz kulinarnych niespodzianek.

Na jaką okazję?

W czasie Wielkanocy jajka goszczą na talerzach od rana do wieczora. Zamiast faszerować otocz je apetyczną panierką – złociste jajka z pieczarkowym sosem z pewnością niejednego zachwycą. Doskonały sposób na ciepłą kolację, gdy zapomniałeś o zakupach, a w lodówce coraz większe pustki.

Czy wiesz, że?

Jajka na miękko powinny być gotowane przez około 2–4 minuty. Skąd takie różnice? Wszystko zależy od ich wielkości. Czas należy liczyć od momentu zagotowania wody.

Dla urozmaicenia:

Tak uniwersalna potrawa to skarb! Sos jogurtowy lub musztardowy potrafi całkiem odmienić jej oblicze. Odrobina chili w panierce doda pikanterii, a zmielone orzechy czy np. migdały chrupkości.