Składniki
5 sztuk
200 gramów
0.5 opakowania
1 opakowanie
1 pęczek
2 sztuki
100 mililitrów
100 gramów
500 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka (4 szt.) ugotuj na miękko i natychmiast wystudź. Po tym czasie obierz je uważając, aby nie uszkodzić białka.
Krok 2
Mięso przełóż do miski dodaj pozostałe surowe jajko, posiekaną natkę, pieprz, przyprawę Knorr i łyżkę bułki tartej, sól i wyrób na jednolitą masę.
Krok 3
Mięsną masę podziel na 4 części, każdą rozpłaszcz na folii spożywczej na cienki „arkusz”. Obrane jajka zawiń w mięsną masę i uformuj. Następnie dokładnie obtocz jajka w tartej bułce.
Krok 4
W rondelku rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij pokrojone drobno szalotki. Wlej śmietanę oraz 150 ml wody. Dodaj zawartość opakowania Knorr i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 3 minuty.
Krok 5
W niedużym garnku rozgrzej olej i smaż jajka na złoty kolor, obracając je co chwilę. Po usmażeniu wyjmij jajka na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe złociste jajka podawaj z pieczarkowym sosem, udekoruj listkami świeżych ziół.
Dobra rada:
Zamiast mięsa z indyka, oczywiście możesz użyć innego rodzaju mięsa, np. wieprzowego.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Złociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEO
Gotowane na miękko, na twardo, w koszulkach. Faszerowane, w formie omletu i jajecznicy. Jajka rządzą w kuchni! Podane w złocistej panierce i w towarzystwie pieczarkowego sosu wychodzą poza ramy śniadaniowego menu.
Dla kogo?
Trochę nowości przyda się nawet na tradycyjnym, świątecznym stole. To kotlet czy jajko? Obie odpowiedzi prawidłowe! Zasłyniesz wśród gości jako mistrz kulinarnych niespodzianek.
Na jaką okazję?
W czasie Wielkanocy jajka goszczą na talerzach od rana do wieczora. Zamiast faszerować otocz je apetyczną panierką – złociste jajka z pieczarkowym sosem z pewnością niejednego zachwycą. Doskonały sposób na ciepłą kolację, gdy zapomniałeś o zakupach, a w lodówce coraz większe pustki.
Czy wiesz, że?
Jajka na miękko powinny być gotowane przez około 2–4 minuty. Skąd takie różnice? Wszystko zależy od ich wielkości. Czas należy liczyć od momentu zagotowania wody.
Dla urozmaicenia:
Tak uniwersalna potrawa to skarb! Sos jogurtowy lub musztardowy potrafi całkiem odmienić jej oblicze. Odrobina chili w panierce doda pikanterii, a zmielone orzechy czy np. migdały chrupkości.