Chłodnik i pieczone ziemniaki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik i pieczone ziemniaki

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 szklanka

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

1 litr

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obrać , pokroić w łódeczki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 180 * aż zrobią się rumiane i chrupkie. Po wyjęciu posypać rozkruszoną mini kostką Pietruszka i solą .

Krok 2

W czasie kiedy ziemniaki się pieką umyć i ugotować buraka. Obrać . Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka).

Krok 3

Barszcz czerwony rozpuścić we wrzątku- ostudzić . Jogurt wymieszać z utartym burakiem , rozpuszczonym barszczem . Doprawić cukrem , solą i mini kostką Czosnek .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik i pieczone ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik i pieczone ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik i pieczone ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik i pieczone ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik i pieczone ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik i pieczone ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik i pieczone ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik i pieczone ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej