Chłodnik i pieczone ziemniaki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik i pieczone ziemniaki

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 szklanka

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

1 litr

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obrać , pokroić w łódeczki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 180 * aż zrobią się rumiane i chrupkie. Po wyjęciu posypać rozkruszoną mini kostką Pietruszka i solą .

Krok 2

W czasie kiedy ziemniaki się pieką umyć i ugotować buraka. Obrać . Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka).

Krok 3

Barszcz czerwony rozpuścić we wrzątku- ostudzić . Jogurt wymieszać z utartym burakiem , rozpuszczonym barszczem . Doprawić cukrem , solą i mini kostką Czosnek .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik i pieczone ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik i pieczone ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik i pieczone ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik i pieczone ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik i pieczone ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik i pieczone ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik i pieczone ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik i pieczone ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chłodnik biały
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej