Chłodnik i pieczone ziemniaki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik i pieczone ziemniaki

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 szklanka

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

1 litr

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obrać , pokroić w łódeczki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 180 * aż zrobią się rumiane i chrupkie. Po wyjęciu posypać rozkruszoną mini kostką Pietruszka i solą .

Krok 2

W czasie kiedy ziemniaki się pieką umyć i ugotować buraka. Obrać . Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka).

Krok 3

Barszcz czerwony rozpuścić we wrzątku- ostudzić . Jogurt wymieszać z utartym burakiem , rozpuszczonym barszczem . Doprawić cukrem , solą i mini kostką Czosnek .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik i pieczone ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik i pieczone ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik i pieczone ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik i pieczone ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik i pieczone ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik i pieczone ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik i pieczone ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik i pieczone ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej