Chłodnik i pieczone ziemniaki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik i pieczone ziemniaki

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 szklanka

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

1 litr

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obrać , pokroić w łódeczki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 180 * aż zrobią się rumiane i chrupkie. Po wyjęciu posypać rozkruszoną mini kostką Pietruszka i solą .

Krok 2

W czasie kiedy ziemniaki się pieką umyć i ugotować buraka. Obrać . Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka).

Krok 3

Barszcz czerwony rozpuścić we wrzątku- ostudzić . Jogurt wymieszać z utartym burakiem , rozpuszczonym barszczem . Doprawić cukrem , solą i mini kostką Czosnek .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik i pieczone ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik i pieczone ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik i pieczone ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik i pieczone ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik i pieczone ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik i pieczone ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik i pieczone ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik i pieczone ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej