Składniki
1 szczypta
150 mililitrów
1 szczypta
2 łyżki
50 gramów
500 gramów
1 litr
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki umyj, obierz i opłucz.
Krok 2
Zawiń je w folię i upiecz.
Krok 3
Następnie wystudź i zetrzyj.
Krok 4
Mleko połącz ze śmietaną, roztrzep trzepaczką i dodaj buraki.
Krok 5
Mięso z raków rozdrobnij, szynkę pokrój w paski, a natkę posiekaj. Składniki dodaj do mleka, dopraw i wymieszaj.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej