Chłodnik szczawiowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik szczawiowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście szczawiu oczyść, dokładnie umyj i pokój.

Krok 2

W rondlu zagotuj 600 ml wody i rozprowadź w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr.

Krok 3

Dodaj szczaw i gotuj 5 minut. Odstaw do wystygnięcia.

Krok 4

Jaja ugotuj na twardo i pokrój w cząstki. Dymki ze szczypiorkiem umyj i posiekaj. Ogórek pokrój w kostkę. Natkę i koperek posiekaj.

Krok 5

Do zimnego bulionu szczawiowego dodaj połowę pokrojonej dymki ze szczypiorkiem, połowę ogórka, połowę natki i koperku.

Krok 6

Wszystko zmiksuj.

Krok 7

Do zmiksowanej zupy dodaj jogurt. Przypraw pieprzem. Dodaj pozostawiony ogórek, dymkę ze szczypiorkiem, natkę i koperek oraz pokrojone jajka. Chłodnik szczawiowy podaj po schłodzeniu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik szczawiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik szczawiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik szczawiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik szczawiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik szczawiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik szczawiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik szczawiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik szczawiowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ziemniaki gratin
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej