Składniki
20 dekagramów
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
0.5 pęczka
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Liście szczawiu oczyść, dokładnie umyj i pokój.
Krok 2
W rondlu zagotuj 600 ml wody i rozprowadź w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr.
Krok 3
Dodaj szczaw i gotuj 5 minut. Odstaw do wystygnięcia.
Krok 4
Jaja ugotuj na twardo i pokrój w cząstki. Dymki ze szczypiorkiem umyj i posiekaj. Ogórek pokrój w kostkę. Natkę i koperek posiekaj.
Krok 5
Do zimnego bulionu szczawiowego dodaj połowę pokrojonej dymki ze szczypiorkiem, połowę ogórka, połowę natki i koperku.
Krok 6
Wszystko zmiksuj.
Krok 7
Do zmiksowanej zupy dodaj jogurt. Przypraw pieprzem. Dodaj pozostawiony ogórek, dymkę ze szczypiorkiem, natkę i koperek oraz pokrojone jajka. Chłodnik szczawiowy podaj po schłodzeniu.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej