Chłodnik szczawiowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik szczawiowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście szczawiu oczyść, dokładnie umyj i pokój.

Krok 2

W rondlu zagotuj 600 ml wody i rozprowadź w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr.

Krok 3

Dodaj szczaw i gotuj 5 minut. Odstaw do wystygnięcia.

Krok 4

Jaja ugotuj na twardo i pokrój w cząstki. Dymki ze szczypiorkiem umyj i posiekaj. Ogórek pokrój w kostkę. Natkę i koperek posiekaj.

Krok 5

Do zimnego bulionu szczawiowego dodaj połowę pokrojonej dymki ze szczypiorkiem, połowę ogórka, połowę natki i koperku.

Krok 6

Wszystko zmiksuj.

Krok 7

Do zmiksowanej zupy dodaj jogurt. Przypraw pieprzem. Dodaj pozostawiony ogórek, dymkę ze szczypiorkiem, natkę i koperek oraz pokrojone jajka. Chłodnik szczawiowy podaj po schłodzeniu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik szczawiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik szczawiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik szczawiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik szczawiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik szczawiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik szczawiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik szczawiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik szczawiowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej