
Składniki
20 dekagramów
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
0.5 pęczka
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Liście szczawiu oczyść, dokładnie umyj i pokój.
Krok 2
W rondlu zagotuj 600 ml wody i rozprowadź w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr.
Krok 3
Dodaj szczaw i gotuj 5 minut. Odstaw do wystygnięcia.
Krok 4
Jaja ugotuj na twardo i pokrój w cząstki. Dymki ze szczypiorkiem umyj i posiekaj. Ogórek pokrój w kostkę. Natkę i koperek posiekaj.
Krok 5
Do zimnego bulionu szczawiowego dodaj połowę pokrojonej dymki ze szczypiorkiem, połowę ogórka, połowę natki i koperku.
Krok 6
Wszystko zmiksuj.
Krok 7
Do zmiksowanej zupy dodaj jogurt. Przypraw pieprzem. Dodaj pozostawiony ogórek, dymkę ze szczypiorkiem, natkę i koperek oraz pokrojone jajka. Chłodnik szczawiowy podaj po schłodzeniu.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Podobne przepisy
Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcej