Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami
średnie
75 osób zapisało

Składniki
300 gramów
500 gramów
1 opakowanie
5 ziaren
3 listków
1 łyżeczka
3 sztuki
10 sztuk
1 łyżka
100 mililitrów
1 sztuka
1 pęczek
3 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka włóż obrane warzywa, umyte i oczyszczone uda. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i zalej wodą. Gotuj ok. 1 godziny. Po tym czasie mięso i warzywa ostudź. Kajzerkę namocz w mleku i odciśnij. Orzeszki upraż na suchej patelni.

Krok 2
Na patelni rozpuść masło i przesmaż wątróbkę, dopraw do smaku. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo, wystudź i obierz.

Krok 3
Wystudzone mięso, wątróbkę, odciśniętą bułkę oraz warzywa z wywaru zmiel w maszynce dwukrotnie – przełóż do miski. Dopraw do smaku Przyprawą do mięsa mielonego, papryką słodką oraz solą i pieprzem.

Krok 4
Do masy dodaj również żółtka, orzeszki piniowe, pistacje i żurawinę. Masę dokładnie wyrób, aby była jednolitej konsystencji. Białka ubij na pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.

Krok 5
Powstałą masę przełóż do formy keksówki posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. W środek powtykaj ugotowane jajeczka. Wierzch masy wygładź i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 1 godzinę. Aby sprawdzić, czy pasztet jest już gotowy wetknij patyczek i sprawdź, czy masa nie jest w środku mokra.


Dobra rada:
Aby masa dobrze ułożyła się w foremce, możesz dla pewności postukać wypełnioną foremką o blat stołu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami
Świąteczny stół bez pasztetu? Nie ma mowy! Zwłaszcza że przyrządzenie tego dania w zaciszu domowej kuchni wcale nie musi być problematyczne. Choć jest obecny w polskich kulinariach od dawna, z biegiem czasu nieco spowszedniał. Czeka go gruntowna metamorfoza! Wystarczy kilka zaskakujących dodatków, by zrobić intrygującą potrawę – wypróbuj niebanalny przepis na pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami.
Dla kogo?
Lubisz łączyć na talerzu tradycję z nowoczesnością? Oto strzał w dziesiątkę! Wszyscy koneserzy mięsnej klasyki będą zachwyceni tą brytfanką wypełnioną po brzegi znakomitym pasztetem. Przepiórcze jaja, żurawina, orzeszki pinii i pistacje staną się miłą niespodzianką dla fanów smakowych nowinek.
Na jaką okazję?
Święta, święta i po świętach! Pasztet położony w centrum elegancko przybranego stołu zaimponuje bliskim na tyle, że chętnie powtórzysz ten przepis – nawet bez uroczystego powodu!
Czy wiesz, że?
Pasztety znano już w czasach starożytnego Rzymu. Jednak to francuscy pasztetnicy w XVI wieku rozpowszechnili je i uczynili z nich przysmak godny królów.
Dla urozmaicenia:
Słodkie dodatki są najpyszniejsze w tym sezonie! Konfitura żurawinowa wydaje się oczywistym wyborem. Warto eksperymentować także z przetworami z borówek, malin, wiśni i jeżyn.