Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
13 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

500 gramów

1 opakowanie

5 ziaren

3 listków

1 łyżeczka

3 sztuki

10 sztuk

1 łyżka

100 mililitrów

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka włóż obrane warzywa, umyte i oczyszczone uda. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i zalej wodą. Gotuj ok. 1 godziny. Po tym czasie mięso i warzywa ostudź. Kajzerkę namocz w mleku i odciśnij. Orzeszki upraż na suchej patelni.

Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozpuść masło i przesmaż wątróbkę, dopraw do smaku. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo, wystudź i obierz.

Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami - Krok 2

Krok 3

Wystudzone mięso, wątróbkę, odciśniętą bułkę oraz warzywa z wywaru zmiel w maszynce dwukrotnie – przełóż do miski. Dopraw do smaku Przyprawą do mięsa mielonego, papryką słodką oraz solą i pieprzem.

Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami - Krok 3

Krok 4

Do masy dodaj również żółtka, orzeszki piniowe, pistacje i żurawinę. Masę dokładnie wyrób, aby była jednolitej konsystencji. Białka ubij na pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.

Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami - Krok 4

Krok 5

Powstałą masę przełóż do formy keksówki posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. W środek powtykaj ugotowane jajeczka. Wierzch masy wygładź i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 1 godzinę. Aby sprawdzić, czy pasztet jest już gotowy wetknij patyczek i sprawdź, czy masa nie jest w środku mokra.

Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby masa dobrze ułożyła się w foremce, możesz dla pewności postukać wypełnioną foremką o blat stołu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkamiPasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami

Świąteczny stół bez pasztetu? Nie ma mowy! Zwłaszcza że przyrządzenie tego dania w zaciszu domowej kuchni wcale nie musi być problematyczne. Choć jest obecny w polskich kulinariach od dawna, z biegiem czasu nieco spowszedniał. Czeka go gruntowna metamorfoza! Wystarczy kilka zaskakujących dodatków, by zrobić intrygującą potrawę – wypróbuj niebanalny przepis na pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami.

Dla kogo?

Lubisz łączyć na talerzu tradycję z nowoczesnością? Oto strzał w dziesiątkę! Wszyscy koneserzy mięsnej klasyki będą zachwyceni tą brytfanką wypełnioną po brzegi znakomitym pasztetem. Przepiórcze jaja, żurawina, orzeszki pinii i pistacje staną się miłą niespodzianką dla fanów smakowych nowinek.

Na jaką okazję?

Święta, święta i po świętach! Pasztet położony w centrum elegancko przybranego stołu zaimponuje bliskim na tyle, że chętnie powtórzysz ten przepis – nawet bez uroczystego powodu!

Czy wiesz, że?

Pasztety znano już w czasach starożytnego Rzymu. Jednak to francuscy pasztetnicy w XVI wieku rozpowszechnili je i uczynili z nich przysmak godny królów.

Dla urozmaicenia:

Słodkie dodatki są najpyszniejsze w tym sezonie! Konfitura żurawinowa wydaje się oczywistym wyborem. Warto eksperymentować także z przetworami z borówek, malin, wiśni i jeżyn.