Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

8 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

500 gramów

1 opakowanie

5 ziaren

3 listków

1 łyżeczka

3 sztuki

10 sztuk

1 łyżka

100 mililitrów

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka włóż obrane warzywa, umyte i oczyszczone uda. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i zalej wodą. Gotuj ok. 1 godziny. Po tym czasie mięso i warzywa ostudź. Kajzerkę namocz w mleku i odciśnij. Orzeszki upraż na suchej patelni.

Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozpuść masło i przesmaż wątróbkę, dopraw do smaku. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo, wystudź i obierz.

Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami - Krok 2

Krok 3

Wystudzone mięso, wątróbkę, odciśniętą bułkę oraz warzywa z wywaru zmiel w maszynce dwukrotnie – przełóż do miski. Dopraw do smaku Przyprawą do mięsa mielonego, papryką słodką oraz solą i pieprzem.

Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami - Krok 3

Krok 4

Do masy dodaj również żółtka, orzeszki piniowe, pistacje i żurawinę. Masę dokładnie wyrób, aby była jednolitej konsystencji. Białka ubij na pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.

Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami - Krok 4

Krok 5

Powstałą masę przełóż do formy keksówki posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. W środek powtykaj ugotowane jajeczka. Wierzch masy wygładź i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 1 godzinę. Aby sprawdzić, czy pasztet jest już gotowy wetknij patyczek i sprawdź, czy masa nie jest w środku mokra.

Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby masa dobrze ułożyła się w foremce, możesz dla pewności postukać wypełnioną foremką o blat stołu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkamiPasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami

Świąteczny stół bez pasztetu? Nie ma mowy! Zwłaszcza że przyrządzenie tego dania w zaciszu domowej kuchni wcale nie musi być problematyczne. Choć jest obecny w polskich kulinariach od dawna, z biegiem czasu nieco spowszedniał. Czeka go gruntowna metamorfoza! Wystarczy kilka zaskakujących dodatków, by zrobić intrygującą potrawę – wypróbuj niebanalny przepis na pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami.

Dla kogo?

Lubisz łączyć na talerzu tradycję z nowoczesnością? Oto strzał w dziesiątkę! Wszyscy koneserzy mięsnej klasyki będą zachwyceni tą brytfanką wypełnioną po brzegi znakomitym pasztetem. Przepiórcze jaja, żurawina, orzeszki pinii i pistacje staną się miłą niespodzianką dla fanów smakowych nowinek.

Na jaką okazję?

Święta, święta i po świętach! Pasztet położony w centrum elegancko przybranego stołu zaimponuje bliskim na tyle, że chętnie powtórzysz ten przepis – nawet bez uroczystego powodu!

Czy wiesz, że?

Pasztety znano już w czasach starożytnego Rzymu. Jednak to francuscy pasztetnicy w XVI wieku rozpowszechnili je i uczynili z nich przysmak godny królów.

Dla urozmaicenia:

Słodkie dodatki są najpyszniejsze w tym sezonie! Konfitura żurawinowa wydaje się oczywistym wyborem. Warto eksperymentować także z przetworami z borówek, malin, wiśni i jeżyn.