Placki ziemniaczane + gulasz wieprzowy z papryką

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2.5 szklanki

0.5 szklanki

30 dekagramów

2 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 szczypta

2 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokroić w kostkę .Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju podsmażyć na rumiano mięso. Przełożyć do garnka , dodać pokrojoną cebulę , paprykę , ziele angielskie , liść laurowy i Delikat w płynie . Zalać wodą . Dusić mieszając 1 godzinę na małym gazie. Doprawić papryką mieloną i pieprzem . Zagęścić sos ciemną zasmażką .

Krok 2

Fix Chrupiące placki ziemniaczane wsypać do miski .Dodać jajko i 2,5 szklanki wody . Wymieszać .Zostawić na 10 minut by ciasto zgęstniało .

Krok 3

Na patelni rozgrzać olej . Na gorący kłaść łyżką porcje ciasta ( powinno wyjść ok. 20 placków z tej porcji ) - lekko spłaszczyć . Smażyć na rumiano z obu stron . Zdejmować na papierowe ręczniki kuchenne by odciekły z tłuszczu.

Krok 4

Podawać kładąc na każdym porcję gorącego gulaszu wieprzowego z papryką .Posypać posiekanym szczypiorem .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane + gulasz wieprzowy z papryką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane + gulasz wieprzowy z papryką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane + gulasz wieprzowy z papryką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane + gulasz wieprzowy z papryką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane + gulasz wieprzowy z papryką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane + gulasz wieprzowy z papryką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane + gulasz wieprzowy z papryką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej