Placki ziemniaczane + gulasz wieprzowy z papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane + gulasz wieprzowy z papryką

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

3

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2.5 szklanki

0.5 szklanki

30 dekagramów

2 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 szczypta

2 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokroić w kostkę .Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju podsmażyć na rumiano mięso. Przełożyć do garnka , dodać pokrojoną cebulę , paprykę , ziele angielskie , liść laurowy i Delikat w płynie . Zalać wodą . Dusić mieszając 1 godzinę na małym gazie. Doprawić papryką mieloną i pieprzem . Zagęścić sos ciemną zasmażką .

Krok 2

Fix Chrupiące placki ziemniaczane wsypać do miski .Dodać jajko i 2,5 szklanki wody . Wymieszać .Zostawić na 10 minut by ciasto zgęstniało .

Krok 3

Na patelni rozgrzać olej . Na gorący kłaść łyżką porcje ciasta ( powinno wyjść ok. 20 placków z tej porcji ) - lekko spłaszczyć . Smażyć na rumiano z obu stron . Zdejmować na papierowe ręczniki kuchenne by odciekły z tłuszczu.

Krok 4

Podawać kładąc na każdym porcję gorącego gulaszu wieprzowego z papryką .Posypać posiekanym szczypiorem .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane + gulasz wieprzowy z papryką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane + gulasz wieprzowy z papryką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane + gulasz wieprzowy z papryką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane + gulasz wieprzowy z papryką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane + gulasz wieprzowy z papryką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane + gulasz wieprzowy z papryką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane + gulasz wieprzowy z papryką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniaczane + gulasz wieprzowy z papryką   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej