Kurczak z ciecierzycą w sosie curry – przepis | Przepisy.pl pixel

Kurczak z ciecierzycą w delikatnym sosie curry

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
90 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

160 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

400 gramów

130 gramów

200 gramów

400 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet z kurczaka oczyść z błon, pokrój na nieduże kawałki, oprósz obficie przyprawą do mięs z papryką Knorr. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, przykryj pokrywką lub folią i odstaw na kilka godzin w chłodne, ciemne miejsce.

Kurczak z ciecierzycą w delikatnym sosie curry - Krok 1

Krok 2

Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmaż zamarynowane filety z kurczaka. Gdy wszystkie kawałki mięsa lekko się zarumienią, przełóż je na talerz lub do miski. Na tej samej patelni podsmaż dość drobno posiekaną cebulę. Gdy zrobi się szklista, dodaj łyżkę przyprawy curry i delikatnie mieszając, smaż jeszcze przez chwilę. Całą zawartość patelni podlej 2-3 łyżkami wody, dodaj pomidory, podsmażone wcześniej kawałki kurczaka, przekrojoną na połowy fasolkę szparagową oraz odcedzoną ciecierzycę. Potrawę zamieszaj i gotuj pod przykryciem przez kilka minut, aż pomidory się rozpadną.

Kurczak z ciecierzycą w delikatnym sosie curry - Krok 2

Krok 3

Na koniec danie zagęść jogurtem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Mięso z sosem ułóż na półmisku z gotowanym ryżem. Podawaj gorące.

Kurczak z ciecierzycą w delikatnym sosie curry - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Kurczak z ciecierzycą w sosie curry najlepiej smakuje z dodatkiem gotowanego białego lub brązowego ryżu, oprószonego obficie drobno siekaną natką kolendry lub pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z ciecierzycą w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z ciecierzycą w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z ciecierzycą w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z ciecierzycą w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z ciecierzycą w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z ciecierzycą w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z ciecierzycą w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z ciecierzycą w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z ciecierzycą w delikatnym sosie curryKurczak z ciecierzycą w delikatnym sosie curry

Ciecierzyca od pewnego czasu święci prawdziwe tryumfy w naszym kraju, stając się coraz powszechniejszym składnikiem różnych dań – nie tylko wegetariańskich. Przykładem idealnego połączenia cieciorki i mięsa jest kurczak w delikatnym sosie curry. Nie musicie obawiać się wielogodzinnego namaczania i gotowania ciecierzycy – gotowy produkt znajdziecie w każdym sklepie spożywczym, dzięki czemu przygotowanie kurczaka zajmie nie dłużej niż kwadrans.

Dla kogo?

Dla miłośników kuchni, łączącej w sobie tradycyjne smaki z orientalnymi nutami. Przyprawa curry i świeża kolendra sprawiają, że potrawę polubią zarówno domownicy jak i goście.

Na jaką okazję?

Kurczak z ciecierzycą w sosie curry świetnie sprawdzi się jako szybki, codzienny obiad. Nie zapominajcie o nim także podczas domowych imprez – będzie doskonałym kulinarnym urozmaiceniem, które można przygotować zaledwie w kilkanaście minut.

Czy wiesz, że?

Ciecierzyca była jednym z ważniejszych składników dań przygotowywanych już w starożytnej Grecji i Rzymie. W czasach obecnych ma zastosowanie w wielu kuchniach, zwłaszcza krajów z okolic Basenu Śródziemnego. Jest również ważnym składnikiem wielu potraw wegańskich i wegetariańskich.

Dla urozmaicenia:

Kurczak z ciecierzycą świetnie komponuje się z niemal wszystkimi odmianami ryżu, a orientalny aromat sosu curry możecie dodatkowo podkreślić, posypując gotowe danie drobno posiekaną kolendrą. Życzymy smacznego!