Kurczak z ciecierzycą w delikatnym sosie curry
NOWY PRZEPIS
łatwe
157 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 opakowanie
1 łyżka
400 gramów
130 gramów
200 gramów
400 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filet z kurczaka oczyść z błon, pokrój na nieduże kawałki, oprósz obficie przyprawą do mięs z papryką Knorr. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, przykryj pokrywką lub folią i odstaw na kilka godzin w chłodne, ciemne miejsce.

Krok 2
Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmaż zamarynowane filety z kurczaka. Gdy wszystkie kawałki mięsa lekko się zarumienią, przełóż je na talerz lub do miski. Na tej samej patelni podsmaż dość drobno posiekaną cebulę. Gdy zrobi się szklista, dodaj łyżkę przyprawy curry i delikatnie mieszając, smaż jeszcze przez chwilę. Całą zawartość patelni podlej 2-3 łyżkami wody, dodaj pomidory, podsmażone wcześniej kawałki kurczaka, przekrojoną na połowy fasolkę szparagową oraz odcedzoną ciecierzycę. Potrawę zamieszaj i gotuj pod przykryciem przez kilka minut, aż pomidory się rozpadną.

Krok 3
Na koniec danie zagęść jogurtem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Mięso z sosem ułóż na półmisku z gotowanym ryżem. Podawaj gorące.


Dobra rada:
Kurczak z ciecierzycą w sosie curry najlepiej smakuje z dodatkiem gotowanego białego lub brązowego ryżu, oprószonego obficie drobno siekaną natką kolendry lub pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa do mięs z papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejInne przepisy
Kurczak z ciecierzycą w delikatnym sosie curry
Ciecierzyca od pewnego czasu święci prawdziwe tryumfy w naszym kraju, stając się coraz powszechniejszym składnikiem różnych dań – nie tylko wegetariańskich. Przykładem idealnego połączenia cieciorki i mięsa jest kurczak w delikatnym sosie curry. Nie musicie obawiać się wielogodzinnego namaczania i gotowania ciecierzycy – gotowy produkt znajdziecie w każdym sklepie spożywczym, dzięki czemu przygotowanie kurczaka zajmie nie dłużej niż kwadrans.
Dla kogo?
Dla miłośników kuchni, łączącej w sobie tradycyjne smaki z orientalnymi nutami. Przyprawa curry i świeża kolendra sprawiają, że potrawę polubią zarówno domownicy jak i goście.
Na jaką okazję?
Kurczak z ciecierzycą w sosie curry świetnie sprawdzi się jako szybki, codzienny obiad. Nie zapominajcie o nim także podczas domowych imprez – będzie doskonałym kulinarnym urozmaiceniem, które można przygotować zaledwie w kilkanaście minut.
Czy wiesz, że?
Ciecierzyca była jednym z ważniejszych składników dań przygotowywanych już w starożytnej Grecji i Rzymie. W czasach obecnych ma zastosowanie w wielu kuchniach, zwłaszcza krajów z okolic Basenu Śródziemnego. Jest również ważnym składnikiem wielu potraw wegańskich i wegetariańskich.
Dla urozmaicenia:
Kurczak z ciecierzycą świetnie komponuje się z niemal wszystkimi odmianami ryżu, a orientalny aromat sosu curry możecie dodatkowo podkreślić, posypując gotowe danie drobno posiekaną kolendrą. Życzymy smacznego!