Farszynki z mięsem z rosołu - ziemniaczane kotlety | Przepisy.pl pixel

Farszynki z mięsem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

22

heart
353 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

176 osób wydrukowało

Pobierz pdf

937 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

1 szklanka

1 pęczek

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

5 łyżek

1 łyżka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę pietruszki, czosnek, cebulę pokrój w drobną kostkę. Ugotuj na twardo dwa jaja, a następnie posiekaj je.

Farszynki z mięsem - Krok 1

Krok 2

Nieobrane ziemniaki włóż do zimnej wody (jeśli uważasz że jest to konieczne możesz ją delikatnie posolić). Ziemniaki gotuj do miękkości, a następnie obierz i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Do zimnych już ziemniaków dodaj mąkę, dwa surowe jaja, połowę przyprawy Knorr oraz posiekaną natkę. Szybko zagniatając składniki, wyrób ciasto.

Farszynki z mięsem - Krok 2

Krok 3

Cebulę zeszklij na patelni z odrobiną tłuszczu. Mięso z rosołu obierz, posiekaj drobno, połącz z ugotowanymi, posiekanymi jajami, cebulą, czosnkiem i pozostałą przyprawą Knorr. Dokładnie wymieszaj farsz. Wyporcjuj z niego kilka 3-4 cm kulek mięsa.

Farszynki z mięsem - Krok 3

Krok 4

Nabierz do ręki porcję ciasta ziemniaczanego, spłaszcz ją w ręku, w środek włóż kulę mięsa, wcześniej również delikatnie spłaszczoną. Wokół farszu z ciasta ziemniaczanego uformuj kotleta. Farszynki panieruj w bułce tartej, usmaż na złoty kolor z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Usmażone kotlety ułóż na chwilę na papierowych ręcznikach, tak aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany.

Farszynki z mięsem - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać rodzynki lub drobno pokrojoną wędzoną śliwkę.

3

Opinie o przepisie

  • Halinka

    Halinka , 15.07.2022

    To najlepsza opcja na wykorzystanie mięsa z rosołu. Najczęściej farszynki goszczą u mnie w poniedzialki, z dodatkiem sosu serowego:) Są smaczne i proste.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • barbara olejnik

    barbara olejnik , 03.12.2020

    lubię takie przepisy są niedrogie i smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta  Pisarik

    Marta Pisarik , 25.08.2019

    super przepis na wykorzystanie mięska z rosołu. Ja nie soliłam ziemniaków, ale następnym razem jednak troszkę posolę. Wszystkim bardzo smakowało.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Farszynki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Farszynki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Farszynki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Farszynki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Farszynki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Farszynki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Farszynki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Farszynki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Farszynki z mięsemFarszynki z mięsem

Każdy czasem staje w kuchni przed wyzwaniem, jak zrobić coś z niczego. Farszynki z mięsem, czyli delikatne, ziemniaczane kotleciki z mięsnym nadzieniem, nie wymagają ani wyszukanych składników, ani dużych nakładów pracy. Tworzą całość, od której trudno się oderwać. Sprytne gotowanie czas zacząć!

Dla kogo?

Brakuje ci pomysłów na to, co zrobić z porcją rosołowego mięsa albo resztką pieczeni? Z mięsnymi farszynkami nic się nie zmarnuje! Oto pyszny sposób na opróżnienie lodówki z zalegających produktów.

Na jaką okazję?

To proste danie, które uda się przygotować nawet podczas zabieganego dnia.

Czy wiesz, że?

Mięsne farszynki są tradycyjną potrawą kuchni Warmii i Mazur, w której przez lata przenikały się wpływy polskie i niemieckie. Dla gospodyń były niedrogim patentem na syty obiad dla wszystkich domowników.

Dla urozmaicenia:

Doskonale smakują z sosami. Pieczarkowy, pieczeniowy, pomidorowy czy serowy? Decyzja należy do Ciebie!