
Składniki
1 kilogram
4 sztuki
1 szklanka
1 pęczek
400 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 opakowanie
5 łyżek
1 łyżka
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj natkę pietruszki, czosnek, cebulę pokrój w drobną kostkę. Ugotuj na twardo dwa jaja, a następnie posiekaj je.

Krok 2
Nieobrane ziemniaki włóż do zimnej wody (jeśli uważasz że jest to konieczne możesz ją delikatnie posolić). Ziemniaki gotuj do miękkości, a następnie obierz i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Do zimnych już ziemniaków dodaj mąkę, dwa surowe jaja, połowę przyprawy Knorr oraz posiekaną natkę. Szybko zagniatając składniki, wyrób ciasto.

Krok 3
Cebulę zeszklij na patelni z odrobiną tłuszczu. Mięso z rosołu obierz, posiekaj drobno, połącz z ugotowanymi, posiekanymi jajami, cebulą, czosnkiem i pozostałą przyprawą Knorr. Dokładnie wymieszaj farsz. Wyporcjuj z niego kilka 3-4 cm kulek mięsa.

Krok 4
Nabierz do ręki porcję ciasta ziemniaczanego, spłaszcz ją w ręku, w środek włóż kulę mięsa, wcześniej również delikatnie spłaszczoną. Wokół farszu z ciasta ziemniaczanego uformuj kotleta. Farszynki panieruj w bułce tartej, usmaż na złoty kolor z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Usmażone kotlety ułóż na chwilę na papierowych ręcznikach, tak aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany.


Dobra rada:
Do farszu możesz dodać rodzynki lub drobno pokrojoną wędzoną śliwkę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Farszynki z mięsem
Każdy czasem staje w kuchni przed wyzwaniem, jak zrobić coś z niczego. Farszynki z mięsem, czyli delikatne, ziemniaczane kotleciki z mięsnym nadzieniem, nie wymagają ani wyszukanych składników, ani dużych nakładów pracy. Tworzą całość, od której trudno się oderwać. Sprytne gotowanie czas zacząć!
Dla kogo?
Brakuje ci pomysłów na to, co zrobić z porcją rosołowego mięsa albo resztką pieczeni? Z mięsnymi farszynkami nic się nie zmarnuje! Oto pyszny sposób na opróżnienie lodówki z zalegających produktów.
Na jaką okazję?
To proste danie, które uda się przygotować nawet podczas zabieganego dnia.
Czy wiesz, że?
Mięsne farszynki są tradycyjną potrawą kuchni Warmii i Mazur, w której przez lata przenikały się wpływy polskie i niemieckie. Dla gospodyń były niedrogim patentem na syty obiad dla wszystkich domowników.
Dla urozmaicenia:
Doskonale smakują z sosami. Pieczarkowy, pieczeniowy, pomidorowy czy serowy? Decyzja należy do Ciebie!



































