Rolada marchewkowa

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

118 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

130 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

3 szczypty

4 sztuki

1 łyżeczka

2 ziarna

50 gramów

4 łyżki

0.5 pęczka

6 sztuk

1 łyżka

150 gramów

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kardamon rozetrzyj na miazgę. Rzodkiewkę zetrzyj na tarce, szczypior drobno pokrój. Obraną marchew zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Rolada marchewkowa - Krok 1

Krok 2

W garnku skarmelizuj miód, dodaj marchew, masło i olej. Marchewkę smaż dłuższą chwilę - około 10 minut. Dopraw ją na koniec kardamonem, chili, pieprzem i szczyptą soli. Całość odstaw do schłodzenia.

Rolada marchewkowa - Krok 2

Krok 3

Oddziel białko od żółtek. Zimną marchew wymieszaj z żółtkami. Ubij białko z odrobiną soli, delikatnie wymieszaj z marchwią.

Rolada marchewkowa - Krok 3

Krok 4

Masę wyłóż na blaszkę wyłożoną pergaminem, wyrównaj tak żeby ciasto nie było grubsze niż 1 cm. Ciasto wstaw do nagrzanego do 170*C piekarnika na około 7-10 minut. Po upieczeniu placek oddziel nożem od pergaminu, a następnie zroluj go na nim i pozostaw do wystygnięcia.

Rolada marchewkowa - Krok 4

Krok 5

W misce połącz śmietanę z serkiem, dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu, a następnie wymieszaj z rzodkiewką i szczypiorem.

Rolada marchewkowa - Krok 5

Krok 6

Masę rozsmaruj na powierzchni placka z marchewki, a następnie ściśle zroluj. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin aby masa się ścięła. Zimną roladę pokrój w grube 2 cm kawałki.

Rolada marchewkowa - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do środka rolady z marchwi możesz dodać np: wędzonego łososia.

0

Opinie o przepisie

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej