Składniki
500 gramów
4 sztuki
50 gramów
4 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżka
150 gramów
2 łyżki
0.5 pęczka
6 sztuk
0.5 łyżeczki
2 ziarna
3 szczypty
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kardamon rozetrzyj na miazgę. Rzodkiewkę zetrzyj na tarce, szczypior drobno pokrój. Obraną marchew zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Krok 2
W garnku skarmelizuj miód, dodaj marchew, masło i olej. Marchewkę smaż dłuższą chwilę - około 10 minut. Dopraw ją na koniec kardamonem, przyprawą Knorr, pieprzem i szczyptą soli. Całość odstaw do schłodzenia.
Krok 3
Oddziel białko od żółtek. Zimną marchew wymieszaj z żółtkami. Ubij białko z odrobiną soli, delikatnie wymieszaj z marchwią.
Krok 4
Masę wyłóż na blaszkę wyłożoną pergaminem, wyrównaj tak żeby ciasto nie było grubsze niż 1 cm. Ciasto wstaw do nagrzanego do 170*C piekarnika na około 7-10 minut. Po upieczeniu placek oddziel nożem od pergaminu, a następnie zroluj go na nim i pozostaw do wystygnięcia.
Krok 5
W misce połącz śmietanę z serkiem i musztardą dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu, a następnie wymieszaj z rzodkiewką i szczypiorem.
Krok 6
Masę rozsmaruj na powierzchni placka z marchewki, a następnie ściśle zroluj. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin aby masa się ścięła. Zimną roladę pokrój w grube 2 cm kawałki.
Dobra rada:
Do środka rolady z marchwi możesz dodać np: wędzonego łososia.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rolada marchewkowa
Marchewka nie musi być jedynie obowiązkowym składnikiem wywarów warzywnych czy surówek. Idealnie sprawdza się także w cieście, które przygotujecie również w wersji wytrawnej. Nasza propozycja na ciekawe urozmaicenie menu świątecznego to rolada marchewkowa. Jest doskonałym rozwiązaniem na przystawkę, przekąskę czy osobne danie. Rolada nie musi być przygotowywana jedynie na święta. Spróbujcie, a przekonacie się, że sprawdzi się doskonale również podczas innych okazji. Smacznego!
Dla kogo?
Rolada marchewkowa to danie dla każdego miłośnika kuchni roślinnej, poszukującego urozmaicenia tradycyjnego menu postnego.
Na jaką okazję?
Rolada marchewkowa sprawdzi się zarówno podczas świątecznych spotkań w gronie rodzinnym, jak i na domowych imprezach.
Czy wiesz, że?
Marchewka to jednocześnie warzywo i owoc. Według oficjalnych klasyfikacji Unii Europejskiej uznawana jest za warzywo. W Portugalii jednak często wykorzystywana jest do przygotowywania dżemów, dlatego też skategoryzowano ją jako owoc.
Dla urozmaicenia:
Rolada marchewkowa będzie idealnie smakować, jeśli wzbogacicie ją wędzonym łososiem.