Rolada marchewkowa na słono – z serkiem: przepis | Przepisy.pl pixel

Rolada marchewkowa

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

437 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

244 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

590 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 sztuki

50 gramów

4 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

150 gramów

2 łyżki

0.5 pęczka

6 sztuk

0.5 łyżeczki

2 ziarna

3 szczypty

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kardamon rozetrzyj na miazgę. Rzodkiewkę zetrzyj na tarce, szczypior drobno pokrój. Obraną marchew zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Rolada marchewkowa - Krok 1

Krok 2

W garnku skarmelizuj miód, dodaj marchew, masło i olej. Marchewkę smaż dłuższą chwilę - około 10 minut. Dopraw ją na koniec kardamonem, przyprawą Knorr, pieprzem i szczyptą soli. Całość odstaw do schłodzenia.

Rolada marchewkowa - Krok 2

Krok 3

Oddziel białko od żółtek. Zimną marchew wymieszaj z żółtkami. Ubij białko z odrobiną soli, delikatnie wymieszaj z marchwią.

Rolada marchewkowa - Krok 3

Krok 4

Masę wyłóż na blaszkę wyłożoną pergaminem, wyrównaj tak żeby ciasto nie było grubsze niż 1 cm. Ciasto wstaw do nagrzanego do 170*C piekarnika na około 7-10 minut. Po upieczeniu placek oddziel nożem od pergaminu, a następnie zroluj go na nim i pozostaw do wystygnięcia.

Rolada marchewkowa - Krok 4

Krok 5

W misce połącz śmietanę z serkiem i musztardą dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu, a następnie wymieszaj z rzodkiewką i szczypiorem.

Rolada marchewkowa - Krok 5

Krok 6

Masę rozsmaruj na powierzchni placka z marchewki, a następnie ściśle zroluj. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin aby masa się ścięła. Zimną roladę pokrój w grube 2 cm kawałki.

Rolada marchewkowa - Krok 6
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do środka rolady z marchwi możesz dodać np: wędzonego łososia.

4

Opinie o przepisie

  • Pap

    Pap , 02.08.2022

    Co z musztardą?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Edyta Cudzik

    Edyta Cudzik , 04.04.2021

    Bardzo dobra, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Laciuga

    Izabela Laciuga , 15.12.2020

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada marchewkowaRolada marchewkowa

Marchewka nie musi być jedynie obowiązkowym składnikiem wywarów warzywnych czy surówek. Idealnie sprawdza się także w cieście, które przygotujecie również w wersji wytrawnej. Nasza propozycja na ciekawe urozmaicenie menu świątecznego to rolada marchewkowa. Jest doskonałym rozwiązaniem na przystawkę, przekąskę czy osobne danie. Rolada nie musi być przygotowywana jedynie na święta. Spróbujcie, a przekonacie się, że sprawdzi się doskonale również podczas innych okazji. Smacznego!

Dla kogo?

Rolada marchewkowa to danie dla każdego miłośnika kuchni roślinnej, poszukującego urozmaicenia tradycyjnego menu postnego.

Na jaką okazję?

Rolada marchewkowa sprawdzi się zarówno podczas świątecznych spotkań w gronie rodzinnym, jak i na domowych imprezach.

Czy wiesz, że?

Marchewka to jednocześnie warzywo i owoc. Według oficjalnych klasyfikacji Unii Europejskiej uznawana jest za warzywo. W Portugalii jednak często wykorzystywana jest do przygotowywania dżemów, dlatego też skategoryzowano ją jako owoc.

Dla urozmaicenia:

Rolada marchewkowa będzie idealnie smakować, jeśli wzbogacicie ją wędzonym łososiem.