Udka z kurczaka na kiszonej kapuście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka z kurczaka na kiszonej kapuście

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 opakowanie

8 sztuk

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka oprósz Przyprawą do kurczaka Knorr i odstaw na 1/2 godziny.

Krok 2

Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Wyłóż wypłukaną kapustę kiszoną a na nią zamarynowane udka z kurczaka.

Krok 3

Skrop olejem zapiekaj ok. 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Danie podawaj gorące.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka z kurczaka na kiszonej kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka z kurczaka na kiszonej kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka z kurczaka na kiszonej kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka z kurczaka na kiszonej kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka z kurczaka na kiszonej kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka z kurczaka na kiszonej kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka z kurczaka na kiszonej kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka z kurczaka na kiszonej kapuście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej