Kurczak duszony w pomidorach
NOWY PRZEPIS
łatwe
146 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
130 gramów
400 gramów
1 sztuka
3 łyżki
4 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka ponacinaj aż do kości , oprósz obficie przyprawą do mięs z papryką. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

Krok 2
Po tym czasie na patelni z szerokim dnem na rozgrzanej oliwie obsmaż kurczaka starając się go zarumienić, dodaj czosnek cebulę, smaż wszystko razem chwilę, podlej 100ml wody i gotuj pod przykryciem około 5 minut.

Krok 3
Dodaj pomidory z puszki, zioła i kapary. Wszystko razem gotuj na wolnym ogniu pod częściowym przykryciem około 20 minut, aż kurczak zrobi się miękki, a sos lekko się zagęści. W miarę potrzeby danie dopraw do smaku szczyptą soli.


Dobra rada:
Przepis możesz wzbogacić dodatkową porcją papryki oraz oliwkami. Danie wtedy nabierze śródziemnomorskiego charakteru.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa do mięs z papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak duszony w pomidorach
Kurczak i pomidory to połączenie nie tylko doskonale znane w naszym kraju, ale przede wszystkim lubiane. Nie trzeba z niego rezygnować, nawet w sytuacji, gdy często jadacie tego typu dania. Kluczem do sukcesu są dodatki, wzbogacające smak i podkreślające aromat. Co dodać do kurczaka w pomidorach? Sprawdźcie nasz przepis, a na nowo odkryjecie tę popularną potrawę, przez co z łatwością urozmaicicie codzienny jadłospis. Gwarantujemy, że będzie pysznie!
Dla kogo?
To danie dla smakoszy tradycyjnych potraw, których przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na obiad. Kurczak duszony w pomidorach może być urozmaiceniem codziennego jadłospisu, jak i weekendowych posiłków rodzinnych. Świetnie sprawdzi się również w porze kolacji.
Czy wiesz, że?
Odmian pomidorów jest co najmniej kilkaset. Różnią się od siebie nie tylko wielkością, ale przede wszystkim smakiem oraz kolorem.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz, aby danie nabrało śródziemnomorskiego charakteru, dodaj do sosu pomidorowego więcej papryki oraz oliwki.