Ziemniaczane rosti z piekarnika - placki pieczone | Przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku

bez jajka

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

391 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

202 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

2 łyżki

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki włóż do gotującej, osolonej wody, gotuj około 10 minut po wbiciu w nie wykałaczki powinny stawiać opór ale nie powinny być twarde.

Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki wystudź razem z marchwią i cukinią zetrzyj wszystko na grubej tarce. Warzyw nie mieszaj. Cukinię oprósz solą odstaw na kilka minut, aby puściła soki. Odciśnij ją i dopiero wtedy połącz z ziemniakami. Cebulę pokrój w cienkie pół plastry, dodaj przyprawy Knorr, rozmaryn, starty parmezan i mąkę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być klejące i gęste jeśli takie nie jest dodaj więcej mąki.

Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku - Krok 2

Krok 3

Ciasto wyłóż porcjami na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem lekko posmarowanym olejem, formując z ziemniaków okrągłe grube na 1-2 cm placki.

Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku - Krok 3

Krok 4

Nałóż odrobinę oliwy na wierzch każdego placka.

Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku - Krok 4

Krok 5

Całość wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 20 minut tak aby placki się zarumieniły.

Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Klaudiusz Kocemba

    Klaudiusz Kocemba , 11.12.2020

    Super fajny i ciekawy pomysł na te ziemniaczane placki :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Do placków ziemniaczanych można dodać brukiew, topinambur, pasternak (trochę zapomniane warzywa, które idealnie pasują do ziemniaków i marchwi). Polecam również placki zapiekane pod cheddarem z dodatkiem gałki muszkatołowej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • a1anna

    a1anna , 18.03.2020

    "TAK" Proponuję dodać do placków słodkie ziemniaki - bataty (350 g ziemniaki, 350 g bataty). Placki można podać z dipem z nerkowców (orzechy nerkowca, sok z cytryny, woda, przyprawy np. curry Knorr) lub dipem wiosennym (rzodkiewki, ogórek, szczypiorek i jogurt)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Uszka z kapustą i grzybami
czas przygotowania
65 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki ziemniaczane pieczone w piekarnikuPlacki ziemniaczane pieczone w piekarniku

Placków ziemniaczanych z pewnością nie musimy wam przedstawiać. Ich tradycyjną wersję znają wszyscy, ponieważ od dziesięcioleci goszczą na polskich stołach w różnych odmianach. Mamy jednak propozycję na nowoczesne podejście do tego dania. Przygotujcie placki z ziemniaków, cukinii, parmezanu oraz aromatycznych przypraw, a następnie zapieczcie je w piekarniku. Brzmi smacznie? I taki też jest nasz przepis na nowoczesną odsłonę klasycznych placków ziemniaczanych. Zapraszamy do stołu!

Dla kogo?

Przepis na placki ziemniaczane z piekarnika to propozycja dla każdego! Posmakują zarówno miłośnikom kuchni roślinnej, jak i zwolennikom dań mięsnych.

Na jaką okazję?

Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku przydadzą się przede wszystkim na obiad. Dzięki możliwości łączenia placków z różnorodnymi dodatkami i sosami danie to nie znudzi się nigdy!

Czy wiesz, że?

Szwajcarzy mają swoją wersję placków ziemniaczanych. Rösti przygotowywane są z podgotowanych ziemniaków z dodatkiem sera, kiełbasy lub jajka. Wiele osób zaskakuje duży rozmiar tych placków – zwykle są wielkości patelni!

Dla urozmaicenia:

Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku z sosem idealnie komponują się z wędzonym łososiem lub kawałkami chorizo. Możecie je także serwować z ulubionym sosem w wersji mięsnej lub warzywnej.