Składniki
700 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
2 łyżki
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki włóż do gotującej, osolonej wody, gotuj około 10 minut po wbiciu w nie wykałaczki powinny stawiać opór ale nie powinny być twarde.
Krok 2
Ziemniaki wystudź razem z marchwią i cukinią zetrzyj wszystko na grubej tarce. Warzyw nie mieszaj. Cukinię oprósz solą odstaw na kilka minut, aby puściła soki. Odciśnij ją i dopiero wtedy połącz z ziemniakami. Cebulę pokrój w cienkie pół plastry, dodaj przyprawy Knorr, rozmaryn, starty parmezan i mąkę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być klejące i gęste jeśli takie nie jest dodaj więcej mąki.
Krok 3
Ciasto wyłóż porcjami na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem lekko posmarowanym olejem, formując z ziemniaków okrągłe grube na 1-2 cm placki.
Krok 4
Nałóż odrobinę oliwy na wierzch każdego placka.
Krok 5
Całość wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 20 minut tak aby placki się zarumieniły.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku
Placków ziemniaczanych z pewnością nie musimy wam przedstawiać. Ich tradycyjną wersję znają wszyscy, ponieważ od dziesięcioleci goszczą na polskich stołach w różnych odmianach. Mamy jednak propozycję na nowoczesne podejście do tego dania. Przygotujcie placki z ziemniaków, cukinii, parmezanu oraz aromatycznych przypraw, a następnie zapieczcie je w piekarniku. Brzmi smacznie? I taki też jest nasz przepis na nowoczesną odsłonę klasycznych placków ziemniaczanych. Zapraszamy do stołu!
Dla kogo?
Przepis na placki ziemniaczane z piekarnika to propozycja dla każdego! Posmakują zarówno miłośnikom kuchni roślinnej, jak i zwolennikom dań mięsnych.
Na jaką okazję?
Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku przydadzą się przede wszystkim na obiad. Dzięki możliwości łączenia placków z różnorodnymi dodatkami i sosami danie to nie znudzi się nigdy!
Czy wiesz, że?
Szwajcarzy mają swoją wersję placków ziemniaczanych. Rösti przygotowywane są z podgotowanych ziemniaków z dodatkiem sera, kiełbasy lub jajka. Wiele osób zaskakuje duży rozmiar tych placków – zwykle są wielkości patelni!
Dla urozmaicenia:
Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku z sosem idealnie komponują się z wędzonym łososiem lub kawałkami chorizo. Możecie je także serwować z ulubionym sosem w wersji mięsnej lub warzywnej.